Πολιτική
Η εξαφάνιση της ελληνικής ΑΟΖ από τον Έλληνα ΥΠΕΞ

Ανοικτή επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την πρόσφατη συνέντευξή του στο Arab News έθεσε σε κίνδυνο την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ανακηρύσσεις και οριοθετείς ΑΟΖ για να προστατέψεις και εκμεταλλευτείς τον πλούτο της, αλλά όλα αυτά ανατράπηκαν με τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Ελλάδα δεν σκοπεύει στο άμεσο μέλλον να γίνει παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Πολύ δύσκολα θα ξεχάσω το απόγευμα της Παρασκευής 30 Απριλίου 1982, όταν έγινε η ψηφοφορία για την νέα Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) στη Νέα Υόρκη. Όταν την άλλη ημέρα πήρα το τραίνο της επιστροφής προς την Ουάσιγκτον, στις τρεις ώρες του ταξιδιού σκεφτόμουν την αξία της ΑΟΖ για τους υδρογονάνθρακες και την αλιεία μας.
- Ασχολούμαι από τότε, για 39 ολόκληρα χρόνια, γράφοντας βιβλία και άρθρα στα αγγλικά και στα ελληνικά για το Δίκαιο της Θάλασσας,αλλά μέσα σε μια ημέρα ο κύριος Δένδιας έθεσε υπό αμφισβήτηση την εθνική μας πολιτική.
Τώρα εξηγείται γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή του Κώστα Σημίτη μέχρι του Κυριάκου Μητσοτάκη αρνήθηκαν να οριοθετήσουν ΑΟΖ με την Κύπρο.
Εάν πράγματι η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να εγκαταλείψει την ΑΟΖ, υπονομεύει, ταυτόχρονα και την ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΑΟΖ της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί τη μεγαλύτερη ΑΟΖ στην υφήλιo και το 2013 ήταν μια σημαντική και κρίσιμη χρονιά για τα θέματα της ΑΟΖ, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια νέα μελέτη με τίτλο «Βελτιώνοντας τη διακυβέρνηση του θαλάσσιου χώρου: Μια ευκαιρία για Γαλάζια Ανάπτυξη στη Μεσόγειο Θάλασσα». Η μελέτη προτρέπει τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου να προβούν στην ανακήρυξη και οριοθέτηση των ΑΟΖ τους.
Και τονίζει:
- Μέσα στις ΑΟΖ των 200 ν.μ. των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό της Μεσογείου σε αλιεία και σε υδρογονάνθρακες θα είναι ευρωπαϊκή ιδιοκτησία.
- Χωρίς να έχουν συμφωνηθεί, ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί ΑΟΖ, η εκμετάλλευση του πλούτου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι αδύνατη.
Επομένως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει, με εμμονή να ακολουθήσουν μια στρατηγική με βάση αυτά τα δεδομένα. Ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας στην διψασμένη για υδρογονάνθρακες γερασμένη μας ήπειρο. Βέβαια, όσοι ασχολούνται σοβαρά με τα ενεργειακά, βλέπουν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ με τον Μπάιντεν αποθαρρύνουν την χρήση ορυκτών καυσίμων με ορίζοντα το 2050 και εμείς με τις καθυστερήσεις δεκαετών χάνουμε το τραίνο, αν δεν το έχουμε ήδη χάσει.
Όπως έγραψε η Τερέζα Φωκιανού:
«Ο συνδυασμός της απολιγνιτοποίησης με την εγκατάλειψη των προσπαθειών για έρευνα και παραγωγή φυσικού αερίου, καθιστά τη χώρα απόλυτα εξαρτώμενη από εισαγωγές φυσικού αερίου τα επόμενα 30-50 χρόνια, για τις μονάδες βάσης ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να υποκατασταθούν από ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας). Σε μία περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που σφύζει από ερευνητική και παραγωγική δραστηριότητα, ιδιαίτερα για φυσικό αέριο, η Ελλάδα αντίθετα, με την κατάργηση της ερευνητικής δραστηριότητας, απεμπολεί στην ουσία κυριαρχικά της δικαιώματα, καθιστώντας και την οριοθέτηση της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας χωρίς νόημα (Δίκαιο Θάλασσας 1982).»
Προκαλεί εντύπωση ότι ο ΥΠΕΞ δεν έχει διαβάσει ούτε τον φίλο του Προκόπη Παυλόπουλο:
«Γύρω από αυτή την στρατηγική και κρίσιμη από κάθε πλευρά θαλάσσια λεκάνη, το λίκνο του δυτικού μας πολιτισμού, ελάχιστα παράκτια κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ. Αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ μπορεί να πυροδοτήσει μια σειρά από τέτοιες διεκδικήσεις με βάση τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Ο πασιφανής στόχος είναι η εξερεύνηση του πλούτου της Μεσογείου Θάλασσας, αλλά πιθανώς ακόμα περισσότερο των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στα βάθος των βυθών της. Γιατί δεν πρέπει η ΕΕ να περιμένει καλύτερες ειρηνικές περιόδους για να προβεί στην εκτέλεση αυτού του σχεδίου.
Αντιλαμβανόμαστε ότι η μελέτη γίνεται ακόμα πιο σημαντική μετά τις τελευταίες ανακαλύψεις των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί στην περιοχή ανάμεσα στη Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Και δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει ήδη ένδειξη που υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα ότι υφίστανται και άλλα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μέσα στις ΑΟΖ των 200 ν.μ. των κρατών-μελών της ΕΕ, το μεγαλύτερο ποσοστό της Μεσογείου σε αλιεία και σε υδρογονάνθρακες θα είναι ευρωπαϊκή ιδιοκτησία.Χωρίς να έχουν συμφωνηθεί, ανακηρυχθεί και οριοθετηθεί ΑΟΖ, η εκμετάλλευση του πλούτου που βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του νερού είναι αδύνατη.
Επομένως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει, με εμμονή να ακολουθήσουν μια στρατηγική με βάση αυτά τα δεδομένα. Ο στόχος δεν είναι τίποτα λιγότερο από την επίτευξη ενεργειακής αυτάρκειας στην διψασμένη για υδρογονάνθρακες γερασμένη μας ήπειρο.»
Έχω μια απορία και θα εκτιμούσα εάν ο κύριος Δένδιας μπορούσε να μου την απαντήσει.
- Ποιος ήταν ο λόγος που οριοθετήσαμε ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Ποιος είναι ο λόγος που θέλουμε να οριοθετήσουμε ΑΟΖ με την Λιβύη; Μόνο για να υπονομεύσουμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο; Η οριοθέτηση με την Λιβύη είναι κρίσιμη, διότι η πληθώρα των υδρογονανθράκων μας βρίσκεται νότια της Κρήτης! Αλλά εσείς κ. Δένδια δεν θέλετε υδρογονάνθρακες.
Στην συνέντευξή σας στο Arabs News τονίσατε με στόμφο:
«Το Αιγαίο είναι ένας παράδεισος στη γη. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού.»
Σίγουρα θα γνωρίζετε, ότι οι Αμερικανοί μας έχουν προ πολλού ενημερώσει ότι το Αιγαίο δεν διαθέτει υδρογονάνθρακες. Ακόμη και οι Τούρκοι το γνωρίζουν και για αυτό έχουν μεταφέρει το ενδιαφέρον τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι μόνοι που πρέπει να είναι ευχαριστημένοι είναι όσοι επιθυμούν να μοιραστούμε τους υδρογονάνθρακες μας με την Τουρκία.
Το φάντασμα της ΑΟΖ συνεχίζει να καταδιώκει την Τουρκία. Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τουρκία θεωρεί την έννοια της ΑΟΖ τον μεγαλύτερο εχθρό της στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία με επιθετικότητα και ασύστολο θράσος συνεχίζει για 40 χρόνια μια επιθετική και επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο και τα τελευταία χρόνια και στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, προβάλλοντας συνεχώς αβάσιμες διεκδικήσεις που παραβιάζουν όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Ακούγεται μονότονα ότι η παγκόσμια κοινότητα ασχολείται, με αυξανόμενο ενδιαφέρον, με το θέμα της ΑΟΖ, ενώ εμείς τώρα διαφωνούμε μαζί της!
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι μόνο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος όρθωσε το ανάστημά του δηλώνοντας ουσιαστικά «εμείς ομιλούμε για ΑΟΖ και τίποτε άλλο», χωρίς ο Ερντογάν να αντιληφθεί τη σημασία της ιδιοφυούς κίνησης της Κύπρου το 2004. Ευτυχώς που ο αείμνηστος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι πλέον μαζί μας για να ακούσει τις αποφάσεις την μητέρας πατρίδας.
ΥΓ. Η κριτική μου δεν έχει κάτι προσωπικό με τον Νίκο Δένδια. Τον γνωρίζω και είναι ένας συμπαθής και αξιοπρεπής πολιτικός, που έχει διαβάσει το βιβλίο μου για την ΑΟΖ.
Δημοσιεύθηκε στην hellasjournal.com

Πολιτική
Πράσινο φως για τα (κατακερματισμένα) θαλάσσια πάρκα
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται οι ανακοινώσεις. Με τους νέους χάρτες στις αποσκευές Μητσοτάκη η επόμενη συνάντηση με τον Ερντογάν, λέει το δημοσίευμα

Αντίστροφη μέτρηση ξεκινά από τη Δευτέρα για την ανακοίνωση των Θαλάσσιων Πάρκων σε Ιόνιο και Νότιο Αιγαίο, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται να τα παρουσιάσει πριν από το ορόσημο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς (9-13/6) στη Νίκαια της Γαλλίας, όπου την πρώτη ημέρα αναμένεται να πραγματοποιήσει σχετική παρέμβαση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι κρίσιμες συσκέψεις επί του θέματος μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων και Μεγάρου Μαξίμου ολοκληρώθηκαν, με τον Πρωθυπουργό να ανάβει τελικά το πράσινο φως ώστε να διευθετηθούν άμεσα τα όποια τεχνικά ζητήματα και να είναι η Ελλάδα σε θέση να αναρτήσει τα Θαλάσσια Πάρκα σε δημόσια διαβούλευση, προτού ο ίδιος αναχωρήσει για τη διεθνή διάσκεψη στην Κυανή Ακτή.
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων σε σημερινό της ρεπορτάζ η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η οποία σημειώνει, ότι θεωρείται δεδομένο ότι οι νέοι χάρτες θα βρίσκονται στις αποσκευές του Μητσοτάκη πριν πάει στην Αγκυρα, ενώ σχετική παρουσίαση θα γίνει στη Διάσκεψη της Νίκαιας για τους Ωκεανούς, στις 9 Ιουνίου.
Υπενθυμίζεται, ότι το σχέδιο που είχε αποκαλύψει η ίδια εφημερίδα αφορούσε θαλάσσια πάρκα αυστηρά εντός 6 ν.μ. ενώ σε μερικά σημεία έφταναν τα 3 ν.μ.
Και εδώ προκύπτει το εξής παράδοξο (όπως συμβαίνει με τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Χάρτη). Το θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο θα είναι ενιαίο από τη Λευκάδα έως τα Αντικύθηρα ενώ το αντίστοιχο του Αιγαίου θα είναι κατακερματισμένο και θα περιορίζεται αυστηρά εντός των χωρικών υδάτων…
Κατά το ρεπορτάζ τα θαλάσσια πάρκα θα ανακοινωθούν μέχρι την 9η Ιουνίου 2025 οπότε και λαμβάνει χώρα στη Νίκαια της Γαλλίας η 3η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς
Αξίζει όμως να θυμηθούμε το ΙΣΤΟΡΙΚΟ της υπόθεσης που καταδεικνύει μια στρατηγικής σημασίας υποχώρηση της Ελλάδας έναντι των παράνομων διεκδικήσεων της Τουρκίας.
Μετά τους αναθεωρητικούς και απειλητικούς βρυχηθμούς της γείτονος τον Απρίλιο του 2024 για τα θαλάσσια πάρκα όπως αυτά ανακοινώθηκαν τότε στο πλαίσιο του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς (Our Ocean Conference), η κυβέρνηση περιόρισε το θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο ΜΟΝΟΝ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ, ήτοι εντός των 6 ν.μ. (άραγε ήδη απεμπολήσαμε το μονομερές κυριαρχικό μας δικαίωμα για επέκταση έως και τα 12 ν.μ.; ). Ούτε κουβέντα πλέον για θεσμοθέτηση και χωροθέτησή τους εντός του πεδίου των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας…
Υπενθυμίζουμε ότι το θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου, όπως ανακοινώθηκε τον περσινό Απρίλιο, εκτεινόταν από τις βραχονησίδες Βελοπούλα και Φαλκονέρα στα δυτικά της Μήλου και θα έφτανε ανατολικά μέχρι τις νησίδες γύρω από τη Νίσυρο. Το αντίστοιχο του Ιονίου περιελάμβανε τις θαλάσσιες περιοχές από τα βόρεια της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης μέχρι τις νησίδες Αρκούδι και Άτοκος ενώ κάλυπτε τη θαλάσσια ζώνη όλης της δυτικής και νοτιοδυτικής Πελοποννήσου φθάνοντας μέχρι τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα!
Οι θρασύτατες αντιδράσεις της Τουρκίας των ημερών εκείνων φαίνεται ότι έφεραν αποτέλεσμα και πλέον στη νέα μελέτη την οποία απεκάλυψαν «Τα ΝΕΑ» για πρώτη φορά στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, το ενιαίο θαλάσσιο πάρκο στο Αιγαίο κατακερματίστηκε σε πολλά μικρότερα, τα οποία περιορίζονται αυστηρά εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης!
Τελικά, οι φωνές του κατευνασμού των ακαδημαϊκών του ΕΛΙΑΜΕΠ που αρθρογραφούσαν τους προηγούμενους μήνες χαρακτηρίζοντας ως «μονομερή ενέργεια» την χωροθέτηση των θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της «Συμφωνίας των Αθηνών» και δικαιολογούσαν τις αντιδράσεις της Τουρκίας λόγω της έκτασής τους πέραν των χωρικών μας υδάτων και εντός της εν δυνάμει ελληνικής ΑΟΖ, έπιασαν τόπο και έπεισαν την κυβέρνηση της ΝΔ…
Με τέτοιες κινήσεις τόσο οι σύμμαχοι όσο και εχθροί μας αντιλαμβάνονται με τον πιο απτό και εναργή τρόπο ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα δεν έχει την πολιτική βούληση να υπερασπιστεί τα απορρέοντα από την εθνική κυριαρχία κυριαρχικά δικαιώματα στις θάλασσές μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα υπό τις παρούσες συγκυρίες διαφαίνεται ότι θέλει την Ελλάδα κουτσουρεμένη και κατακερματισμένη…
Πολιτική
Σχέδιο «Αμάλθεια 2» ετοιμάζει για τη Γάζα η Κύπρος
Επέκταση της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Μεγαλόνησο

Έντονη διπλωματική δραστηριότητα αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτή τη βδομάδα, σε συνέχεια των όσων αθόρυβα προηγήθηκαν την προηγούμενη με στόχο την στο έπακρο εκμετάλλευση του ρόλου της στην περιοχή και όσων απτών αποτελεσμάτων μπορεί αυτός να αποφέρει εκ νέου.
Οι στενές σχέσεις που διατήρησε αλλά και ανέπτυξε περαιτέρω με μεγάλη προσοχή η Λευκωσία, τόσο με το Ισραήλ όσο και με όλα τα αραβικά κράτη, η στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ και φυσικά η γεωγραφική εγγύτητα η οποία της επιτρέπει να αναπτύσσει δράσεις και εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιούργησαν πλέον ένα πλαίσιο στο οποίο η Κύπρος μπορεί να κινείται άμεσα, εν προκειμένω και στην προσπάθεια να προληφθεί η επέκταση της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.
Ενδεικτικό τούτου είναι ότι τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του για συντονισμό με όλους τους παίκτες στην περιοχή για το ζήτημα της Γάζας ενώ, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε με τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Μπάντελ Αμπντελάντι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την κυβέρνηση στο Ισραήλ όσο και με την Παλαιστινιακή Αρχή στη Ραμάλα.
Άμεση και συνεχής είναι όμως και η επικοινωνία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και υπάρχει ένας πρόσθετος λόγος για αυτό.
Πέρα από τη διακυβερνητική επαφή και συνεργασία η οποία είναι πολύ στενή ειδικά τα τελευταία δύο χρόνια, με τα ΗΑΕ όπως και με το Ισραήλ οι επαφές της Λευκωσίας γίνονται απευθείας και με τους διάφορους φορείς ανθρωπιστικής αρωγής.
Στόχος είναι όσο πιο γρήγορα γίνεται να ετοιμαστεί τρόπον τινά ένα «Αμάλθεια 2» για να μεταφερθούν μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερες ποσότητες βοήθειας μέσω Κύπρου στη Γάζα.
Τα ΗΑΕ είχαν στηρίξει οικονομικά το Σχέδιο Αμάλθεια και είναι πρόθυμα να πράξουν το ίδιο και τώρα. Το ίδιο και η ΕΕ η οποία είχε στηρίξει και στηρίζει παντοιοτρόπως την προσπάθεια την οποία η Κύπρος ανέλαβε τότε χωρίς κανείς αρχικά να πιστεύει ότι θα τα κατάφερνε, απέδειξε όμως ότι μπορούσε να το κάνει και να το φέρει εις πέρας, εισπράττοντας τα εύσημα της ΕΕ, του ΟΗΕ και όχι μόνο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχει ήδη βοήθεια αποθηκευμένη από την προηγούμενη φορά και έτοιμος κρατικός μηχανισμός στο νησί. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα έχει αύριο σημαντικές διαβουλεύσεις για το θέμα και με τον επικεφαλής του Γραφείου του ΟΗΕ για τις Υπηρεσίες Προγραμμάτων (UNOPS).
Πολιτική
Η Κύπρος καθιερώνει τη 19η Μαΐου ως ημέρας Μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας των Ποντίων
Πολύ σημαντική εξέλιξη

Στην Ολομέλεια θα οδηγηθεί η πρόταση νόμου του Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, για καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης και τιμής της Γενοκτονίας των Ποντίων, η συζήτηση της οποίας ολοκληρώθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για «μια πολύ θετική εξέλιξη», σημειώνοντας ότι «πολύ σωστά την προωθήσαμε μετά από αίτημα και πολλών συλλόγων Ποντίων στην Κύπρο».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της πρότασης νόμου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ευχαρίστησε τον κ. Μυλωνά, ο οποίος ανέλαβε το θέμα, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη πρόταση νόμου είναι κατατεθειμένη στη Βουλή από το 2012. Εξέφρασε ακόμη την ικανοποίησή του για το ότι το θέμα έληξε σήμερα μετά από πολλά χρόνια, προσθέτοντας ότι η πρόταση νόμου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε ότι η εν λόγω πρόταση νόμου είναι προς την ορθή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι «αντιλαμβανόμαστε τη λογική της και τη γεωπολιτική της διάσταση».
ΠΗΓΗ: ePontos.gr
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Ομολογία αποτυχίας! Οι Τούρκοι εγκαταλείπουν τη “Γαλάζια Πατρίδα” δια στόματος του εμπνευστή της
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Τούρκοι εισέβαλαν στην Καβάλα για να δείξουν «απειλητική» πινακίδα της ματωμένης Κύπρου! (video)
-
Άμυνα3 μήνες πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Άμυνα3 εβδομάδες πριν
Χειρουργική επιχείρηση! Η Ινδία χτύπησε το Πακιστάν με SCALP και HAMMER που εκτοξεύτηκαν από Rafale
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Διεθνή3 εβδομάδες πριν
Ινδός στρατηγός απειλεί με πυρηνικό αφανισμό την Τουρκία