Weather Icon

Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία

Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων από τη Γερμανία

Γερμανικά πολεμικά αεροσκάφη στον αττικό ουρανό

Ο Τύπος για τα 80 χρόνια από την εισβολή των Γερμανών στην Ελλάδα, τα 125 χρόνια από τους πρώτους Ολυμπιακούς στην Αθήνα και τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου.

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα σφαγές από γερμανούς στρατιώτες. Την ίδια στιγμή όμως παραμένει ανοιχτό αν η Ομοσπονδιακή Γερμανία υποχρεούται να καταβάλλει πολεμικές επανορθώσεις», γράφει η διαδικτυακή έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο: «80η επέτειος της γερμανικής εισβολής: Η Ελλάδα εμμένει στη διεκδίκηση επανορθώσεων».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «80 χρόνια μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα στις 6 Απριλίου του 1941 η ελληνική κυβέρνηση επαναδιατυπώνει τη προτροπή της προς τη Γερμανία για διαπραγματεύσεις με αντικείμενο πολεμικές επανορθώσεις. Λίγο πριν την επέτειο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα καταβολής πολεμικών αποζημιώσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρου Γεννηματά μετά από ερώτηση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa οι διεκδικήσεις αποζημιώσεων είναι έγκυρες και ενεργές και συνεχίζονται με κάθε μέσο. Ο κ. Γεννηματάς τόνισε ότι διαπραγματεύσεις θα επιδρούσαν θετικά στις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στην ΕλλάδαΓερμανοί αλεξιπτωτιστές στη Κρήτη

Τον Ιούνιο του 2019 η τότε κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είχε ζητήσει από το Βερολίνο διαπραγματεύσεις για πολεμικές επανορθώσεις. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους η Γερμανία απέρριψε το αίτημα. Λίγους μήνες αργότερα τον Ιανουάριο του 2020 η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανήλθε με διπλωματική νότα, καθιστώντας σαφές ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει.

Για το Βερολίνο η υπόθεση των πολεμικών επανορθώσεων έχει λήξει νομικά και πολιτικά με την Συνθήκη 2 συν 4 για την γερμανική ενοποίηση του 1990. Στη συμφωνία μεταξύ Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Λαοκρατικής Γερμανίας και των πρώην τεσσάρων κατοχικών δυνάμεων ΗΠΑ, Σοβιετικής Ένωσης, Γαλλίας και Μ. Βρετανίας δεν αναφέρονται ρητώς πολεμικές αποζημιώσεις. Εκτός αυτού πολλές χώρες που δέχθηκαν επίθεση από τη ναζιστική Γερμανία, όπως η Ελλάδα και η Πολωνία, δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις».

125 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896

Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας, Απρίλιος 1896Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα “της μίας ανάσας” (Αθήνα, 1896)

«Ο αμερικανός δρομέας Τόμας Κέρτις ήταν μπροστά από την εποχή του. Στου προκριματικούς για το αγώνισμα των 100 μέτρων στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα στις 6 Απριλίου του 1896 (με το νέο ημερολόγιο) ξεκίνησε την κούρσα σκυμμένος και με τα γόνατα λυγισμένα, όπως ελάχιστοι έκαναν εκείνη την εποχή», σημειώνει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Όταν ξεκινούσαν οι Αγώνες».

Η εφημερίδα του Μονάχου παρατηρεί: «Πριν από 125 χρόνια στους πρώτους Ολυμπιακούς της Αθήνας στο Παναθηναϊκό Στάδιο σχεδόν όλα ήταν διαφορετικά. Στους νικητές απονέμονταν αργυρά και όχι χρυσά μετάλλια, ενώ δεν συμμετείχαν γυναίκες, ούτε καν επαγγελματίες αθλητές. Το παρών έδωσαν τότε 241 αθλητές από 14 χώρες. Το κόστος της διοργάνωσης ήταν 3,74 εκατομμύρια δραχμές, περίπου 448.000 δολάρια. Στα 125 χρόνια που ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες έπεσαν θύμα εκμετάλλευσης από δικτατορίες, χρήστες αναβολικών και διεφθαρμένους αθλητικούς παράγοντες. Σήμερα ο θεσμός βρίσκεται σε συνεχή ηθική κρίση. Παρά τη πανδημία, οι αναβληθέντες Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν το καλοκαίρι με αθλητές από περίπου 200 χώρες και κόστος 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια».

Έλληνας ήρωας ο Ανδρέας Γεωργίου

Ο πρώην επικεφαλής τη ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας ΓεωργίουO Ανδρέας Γεωργίου με τον τότε υπΟικ Γιώργο Παπακωνσταντίνου (2010)

Η κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεταιστον πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου με τίτλο «Ο Έλληνας ήρωας»: Γράφει η γερμανική εφημερίδα: «Επί πέντε χρόνια από το 2010 μέχρι το 2015 ο Ανδρέας Γεωργίου ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Φρόντισε να διορθώσει τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού θέτοντας τις βάσεις πάνω στις οποίες καθορίστηκε το ύψος της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ουδείς τον ευχαρίστησε ωστόσο στην πατρίδα του. Αντίθετα, μέχρι σήμερα οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν για συκοφαντική δυσφήμιση. Τον Φεβρουάριο καταδικάστηκε για μια ακόμα φορά ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Τώρα όμως αντιδρά η επιστημονική κοινότητα. Η δίωξη ενός σοβαρού επιστήμονα αποτελεί “αδικία και πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και στο κύρος της Ελλάδας”, δηλώνει ο Ρον Γουασερστάιν, εκτελεστικός διευθυντής της Αμερικανικής Στατιστικής Ένωσης.

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube