Weather Icon
Αφγανιστάν , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 22 Απριλίου 2021

Η εγκατάλειψη των Αφγανών: Φεύγουν οι Αμερικανοί στρατιώτες

Η εγκατάλειψη των Αφγανών: Φεύγουν οι Αμερικανοί στρατιώτες

Γιατί η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν οριστικά από το Αφγανιστάν θα ενισχύσει τους Ταλιμπάν

Η εγκατάλειψη των Αφγανών για μια ακόμα φορά στον φανατικό σκοταδισμό των Ταλιμπάν και στην πιθανότατη αναβίωση της Αλ Κάιντα θα πλήξει το κύρος των ΗΠΑ.

“H απόφαση του Προέδρου Joe Biden να αποσύρει τη στρατιωτική αμερικανική δύναμη από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου 2021, επέτειο της καταστροφής των Δίδυμων Πύργων, μου φαίνεται ότι αποτελεί γεωπολιτικό και ηθικό ολίσθημα και δεν ανταποκρίνεται στις αξίες της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αξιέπαινα τιμά ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος. Η εγκατάλειψη των Αφγανών για μια ακόμα φορά στον φανατικό σκοταδισμό των Ταλιμπάν και στην πιθανότατη αναβίωση της Αλ Κάιντα θα πλήξει το κύρος των ΗΠΑ, με προφανείς γεωστρατηγικές επιπτώσεις στην περιοχή σε σχέση με την Κίνα, θα γαλουχήσει σχήματα διεθνούς ισλαμικής τρομοκρατίας και θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των δυτικών δημοκρατιών. Το Αφγανιστάν ήταν και παραμένει μια μαρτυρική χώρα: τα τελευταία 40 χρόνια οι κάτοικοί της έγιναν όργανα ξένων μεγάλων δυνάμεων και ταυτοχρόνως γειτονικών κρατών που προωθούσαν τα δικά τους συμφέροντα, ενώ στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου βρέθηκαν στη δίνη της αμερικανοσοβιετικής διαμάχης. Σήμερα η εγκατάλειψή τους έχει ηθικές προεκτάσεις. Απροκάλυπτα η αποχώρηση των Αμερικανών στηρίζεται στην παραδοχή ότι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα δεν αποτελούν πλέον απειλή για τη «Homeland», τις ΗΠΑ. Και οι Ταλιμπάν ήδη πανηγυρίζουν: “Κερδίσαμε τον πόλεμο. Η Αμερική έχασε”. Στην πραγματικότητα έχασε, ξανά, το Αφγανιστάν.»

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλα προχθές σε φίλους και σε συναδέλφους στον ΟΗΕ. Τα ερωτήματα σήμερα είναι 1) τι ώθησε τον Biden, που σε πολλούς θυμίζει τον Roosevelt, να πάρει αυτή την απόφαση και πώς βλέπει τη μελλοντική σχέση με το Αφγανιστάν, 2) ποιες θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή και τι μέλλον θα αντιμετωπίσουν οι Αφγανοί και οι Αφγανές στην περίπτωση κατάληψης της εξουσίας στην Καμπούλ από τους Ταλιμπάν.

Καθώς η εμφάνιση των Ταλιμπάν το 1994 υπήρξε μια από τις αιτίες της παραίτησής μου από τον ΟΗΕ ύστερα από δυόμισι χρόνια στην περιοχή ως απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν θα επιχειρήσω να δώσω μερικές απαντήσεις. Ο Joe Biden και ως γερουσιαστής και ως αντιπρόεδρος, ίσως λόγω αντιμιλιταριστικής ιδεολογίας αλλά και εμπειρίας του Βιετνάμ, ήταν πάντοτε εναντίον των μακροχρόνιων στρατιωτικών  επιχειρήσεων χωρίς ορίζοντα κατάληξης.

Ανακοινώνοντας την απόφασή του στις 14 Απριλίου δήλωσε ότι η Αμερική δεν μπορεί να συνεχίσει επ’ άπειρον την στρατιωτική της παρουσία στο Αφγανιστάν με την ελπίδα να δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για την αποχώρηση. Υπάρχουν και άλλες επικίνδυνες εστίες στον κόσμο στις οποίες οι ΗΠΑ καλούνται να επικεντρωθούν. «Θα εντυπωσιάσουμε τους αντιπάλους μας αν εμπλακούμε στις μάχες των μελλοντικών 20 χρόνων και όχι των 20 παρελθόντων», είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Και όπως τόνισε ο Αμερικανός εκπρόσωπος σε συνέντευξη τύπου στην Καμπούλ στις 13 Απριλίου, ο σκοπός της στρατιωτικής επέμβασης το 2001 έχει πλέον επιτευχθεί. Τιμωρήθηκαν οι οργανωτές της 9-11, το Αφγανιστάν έπαυσε να αποτελεί ορμητήριο τρομοκρατικών επιθέσεων και η χώρα του (Ηomeland) δεν κινδυνεύει από την Αλ Κάιντα.

Συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στην επίτευξη συμφωνίας για ειρήνη μεταξύ της αφγανικής κυβέρνησης και των Ταλιμπάν αλλά δεν θα χρησιμοποιήσουν στρατεύματα ως διαπραγματευτικό όπλο. Απαντώντας σε ερωτήσεις πρόσθεσε ότι με μέτρα διπλωματικά, ανθρωπιστικά και οικονομικά  η χώρα του θα προστατεύσει τις κατακτήσεις των γυναικών στο Αφγανιστάν στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Joe Biden αναμφίβολα συνυπολόγισε τη συμφωνία του Τrump με τους Ταλιμπάν για ολοκληρωτική αποχώρηση την 1η Μαΐου 2021.  Aλλά, τόσο το Πεντάγωνο όσο και η CIA, διατηρούν επιφυλάξεις για το θα προκύψει μετά την αποχώρηση των 2.500 Αμερικανών οπλιτών που έχουν απομείνει. Ο επικεφαλής της CIA τόνισε ότι θα εξασθενήσει η δυνατότητα εντοπισμού απειλών από το Ισλαμικό Κράτος καθώς θ δυσκολευτεί πολύ η πρόσβαση στις πληροφορίες γύρω από τις κινήσεις των ισλαμιστών. Στρατιωτικοί και ειδικοί παρατηρητές στην περιοχή υπογράμμισαν ότι η αποχώρηση θα επιτρέψει στην Αλ Κάιντα να ανασυνταχθεί. 

 

για τη συνέχεια AthensVoice

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube