REAL TIME |

Weather Icon

Η διαρκής επιβουλή ΗΠΑ και Βρετανίας κατά της Κύπρου | Δύο συνεντεύξεις

Η διαρκής επιβουλή ΗΠΑ και Βρετανίας κατά της Κύπρου | Δύο συνεντεύξεις

29 Απριλίου 2021
.
Πώς σχετίζεται η πενταμερής που διεξάγεται στη Γενεύη με το σχέδιο Ανάν που απορρίφθηκε από την Κύπρο. Το δίδαγμα της ιστορίας.
Πέρασαν 17 χρόνια μετά τη «διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας από το σχέδιο Ανάν, όμως σήμερα εκ νέου η Πενταμερής απειλεί την Κύπρο» αναφέρει στο Sputnik ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, αναλυτής, συγγραφέας, παλαίμαχος ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, αλλά και συνεργάτης σε θέματα σχέσεων Ανατολής-Δύσης και ελέγχου των εξοπλισμών του αείμνηστου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Το 2004, ο αρχιτέκτων του σχεδίου Ανάν, Βρετανός Λόρδος Χάνει, χάνοντας την ψυχραιμία του, δήλωσε στο CNN Turk, ότι αν οι Ελληνοκύπριοι (δηλαδή το 82% του κυπριακού πληθυσμού) ψηφίσουν όχι στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, «θα τους το βάζουμε ξανά και ξανά σε δημοψήφισμα μέχρι να πουν ναι».
«Για να γίνει αυτό δυνατό έγιναν τα χίλια μύρια όσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο και διεθνώς, και στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο. Όμως δεν έγινε δυνατή η αλλαγή της βαθύτερης συνείδησης των Κυπρίων πολιτών. Δεν φάνηκε δηλαδή ότι θα ήταν διατεθειμένοι να ψηφίσουν υπέρ μιας λύσης που θα κατέλυε την ανεξαρτησία και την κυριαρχία του κράτους στο οποίο ζούσαν και τη δημοκρατία. Όπως επίσης θα ακύρωνε οποιοδήποτε πλεονέκτημα της Κύπρου από τη συμμετοχή στην ΕΕ και θα έβαζε, μέσω της Λευκωσίας, από το παράθυρο, την ίδια την Τουρκία στην ΕΕ» τονίζει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

.
Διαβάστε τη συνέχεια στο sputniknews.gr

Κυπριακό: “Νέες αιματηρές συγκρούσεις από μια άδικη λύση – Πώς εξηγείται το δυτικό ενδιαφέρον”

28 Απριλίου 2021
.
Με αφορμή την Πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη μιλήσαμε με τον γνωστό αναλυτή, συγγραφέα και παλαίμαχο ανταποκριτή ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, αναφορικά με το δυτικό ενδιαφέρον για την Κύπρο και τι θα σημάνει το ενδεχόμενο επιτυχίας της διάσκεψης.
Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Γενεύη η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για την Κύπρο. Οι εμπλεκόμενες πλευρές διατύπωσαν νωρίτερα τις θέσεις τους ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Η σημερινή και πιο κρίσιμη μέρα των διαβουλεύσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί απόψε το βράδυ οπότε και θα συζητηθούν όλες οι θέσεις που θα κατατεθούν στο τραπέζι στη διάρκεια του δείπνου.
Κομβικά σημεία του ζητήματος επιχειρεί να αποκρυπτογραφήσει στο Sputnik ο Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, αναλυτής, συγγραφέας, παλαίμαχος ανταποκριτής ελληνικών ΜΜΕ στη Μόσχα, αλλά και συνεργάτης σε θέματα σχέσεων Ανατολής-Δύσης και ελέγχου των εξοπλισμών του αείμνηστου πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου.
Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι πρόκειται για μια διάσκεψη «για την Ευρώπη χωρίς την Ευρώπη», εκφράζοντας την άποψη ότι η όποια μορφή λύσης του κυπριακού προβλήματος θα επηρεάσει βαθιά όχι μόνο την ισορροπία Ελλάδας – Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όλες τις παγκόσμιες ισορροπίες.
«Στη Γενεύη, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, οργανώνει υπό την αιγίδα του και δανείζει το κύρος του αξιώματός του σε μια διάσκεψη που αφορά τη συνταγματική συγκρότηση και το διεθνές καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η όποια λύση τυχόν εξευρεθεί στη Γενεύη θα έχει πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην ίδια την ΕΕ, στη λειτουργία της και τις διεθνείς σχέσεις της. Όμως ο κ. Γκουτέρες απαγόρευσε στην ΕΕ να στείλει ακόμα και παρατηρητές σε μια διάσκεψη που αφορά το μέλλον ενός μέλους της και την ίδια, πολύ περισσότερο μάλιστα απ’ όσο φαντάζονται οι μάλλον αλλοπρόσαλλοι ηγέτες της» τονίζει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.
.
Διαβάστε τη συνέχεια στο sputniknews.gr
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube