Weather Icon

Η Αρμενία έξω φρενών για το πάρκο-έκθεση πολεμικών τροπαίων στο Αζερμπαϊτζάν

Η Αρμενία έξω φρενών για το πάρκο-έκθεση πολεμικών τροπαίων στο Αζερμπαϊτζάν

Ερεβάν, 13 Απριλίου 2021 ( AFP ) – Η Αρμενία κατηγόρησε την Τρίτη το Αζερμπαϊτζάν για φυλετικό μίσος και «γενοκτονική πολιτική» λόγω μιας έκθεσης πολεμικών τροπαίων στο Μπακού, η οποία δείχνει μεταξύ των άλλων κράνη Αρμενίων στρατιωτών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ..
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliev επισκέφθηκε τη Δευτέρα το «Trophy Park» το οποίο πρόκειται να ανοίξει σύντομα στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν για να δείξει τα μηχανήματα, τον εξοπλισμό και τα όπλα των Αρμενίων που κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του φθινοπώρου 2020.
.
Εκατοντάδες κράνη που ανήκαν σε σκοτωμένους Αρμένιους στρατιώτες εκτίθενται και ο κ. Aliev πόζαρε μπροστά τους. Παρουσιάζονται επίσης κέρινα ομοιώματα που απεικονίζουν καρικατουρικά αντίπαλους στρατιώτες.
.
« Όσοι θα επισκέπτονται το Trophy Park θα δουν τη δύναμη του στρατού μας, την αποφασιστικότητά μας και πόσο δύσκολο ήταν να επιτύχουμε τη νίκη», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του.
.
Το αρμενικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «την δημόσια υποβάθμιση της μνήμης των θυμάτων του πολέμου, των αγνοουμένων και αιχμαλώτων πολέμου» και «παραβίαση των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των οικογενειών τους». «Το Αζερμπαϊτζάν παγιώνει τελικά τη θέση του ως παγκόσμιο κέντρο μισαλλοδοξίας και ξενοφοβίας», πρόσθεσε σε δήλωσή του.
.
Το άνοιγμα αυτού του πάρκου είναι «απόδειξη του μίσους προς τους Αρμένιους και της αζερικής γενοκτονικής πολιτικής», πρόσθεσε ο Αρμένης διαμεσολαβητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Αρμάν Τατόζαν.
Οι εικόνες των «τροπαίων» συγκλόνισαν επίσης τους Αρμένιους στο Ερεβάν.
«Είναι πραγματικός φασισμός», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο AFP ένας 41χρονος ιστορικός, Mher Barseguian, εκτιμώντας ότι το πάρκο «θυμίζει τις αποδείξεις της βαρβαρότητας του Χίτλερ που εκτέθηκαν σε όλα τα μουσεία του κόσμου».
.
Το υπουργείο Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε την αρμενική κριτική, καταγγέλλοντας μια «εκστρατεία ψεύδους και δυσφήμισης» και εκτιμώντας ότι το μήνυμα του πάρκου είναι αυτό «του  θριάμβου του διεθνούς δικαίου για την παράνομη κατοχή» του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τις αρμενικές δυνάμεις.
.
Ο πόλεμος στο Ναγκόρνι Καραμπάχ, μια περιοχή υπέρ της ανεξαρτησίας με πλειοψηφία των
Αρμενίων, αλλά που αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, επαναλήφτηκε ενεργά τον Σεπτέμβριο του 2020 και άφησε περισσότερους από 6.000 νεκρούς σε έξι εβδομάδες. Τεχνολογικά ανώτερο, το Αζερμπαϊτζάν νίκησε τα αρμενικά στρατεύματα και ανέκτησε τον έλεγχο ενός μέρους του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και αρκετών περιοχών που του είχαν ξεφύγει για περισσότερα από τριάντα χρόνια και έναν πρώτο πόλεμο.
Ο Μπακού και ο Ερεβάν έχουν κατηγορήσει ο ένας τον άλλον για εγκλήματα πολέμου.
Η ήττα της Αρμενίας οδήγησε περαιτέρω σε πολιτική κρίση στη χώρα με διαδηλώσεις εναντίον του πρωθυπουργού Νικολ Πατσινάν, κατηγορούμενου για «προδοσία» για την αποδοχή της κατάπαυσης του πυρός. Πρόωρες νομοθετικές εκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο.
.
από τον Ara Toranian την Τρίτη 13 Απριλίου 2021  © armenews.com 2021
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube