Weather Icon

Η απομόνωση της Τουρκίας και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ»: «Μουδιασμένη» η Άγκυρα από την προβολή ισχύος της Αθήνας -Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Άραβες απέναντι στον Ερντογάν

Η απομόνωση της Τουρκίας και ο «ΗΝΙΟΧΟΣ»: «Μουδιασμένη» η Άγκυρα από την προβολή ισχύος της Αθήνας -Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ και Άραβες απέναντι στον Ερντογάν

Πιο ισχυρή από κάθε άλλη φορά εδώ και πολλά χρόνια εμφανίζεται πλέον η Αθήνα με τις συμμαχίες και συνεργασίες που «χτίζει» απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Η εξωστρέφεια της Ελλάδας και οι ισχυροί άξονες σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο με μια σειρά από σημαντικές χώρες καταδεικνύονται πλέον όλο και πιο έντονα την ώρα που οι γείτονες φαίνεται ότι ξεκάθαρα απομονωμένοι αναζητούν διέξοδο την οποία όμως δεν μπορούν να βρουν.

Πάνω από το Αιγαίο και σε ολόκληρο το FIR Αθηνών εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα πετούν μαζί με την Πολεμική Αεροπορία αεροσκάφη από ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Ισπανία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Την ώρα που ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» έχει κυριολεκτικά σκεπάσει το Αρχιπέλαγος η Τουρκική αεροπορία αναλώνεται σε σποραδικές παραβιάσεις και αγωνιώδη επιτήρηση των μικτών Σχηματισμών οι οποίοι προβλέπεται να πετάξουν από τον Έβρο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο έως νότια της Κρήτης, τη Ρόδο και το ακριτικό Καστελόριζο.

Με τον διακλαδικό «ΗΝΙΟΧΟ» να αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς από ασκήσεις συνεργασίας με συμμαχικές και φιλικές χώρες. Οι Γάλλοι άλλωστε δείχνουν εδώ και πολλούς μήνες ότι αποτελούν τον πιο πιστό σύμμαχο της Αθήνας και δεν διστάζουν να στέλνουν τα μαχητικά τους να πετούν «φτερό-φτερό» με τα «γεράκια» της HAF ακόμα και στις πιο «θερμές» περιοχές του Αιγαίου εκεί όπου η Άγκυρα δεν σταματά να εγείρει παράλογες απαιτήσεις είτε πρόκειται για αποστρατικοποίηση νησιών είτε για θαλάσσια και εναέρια κυριαρχία.

Όμως αυτό που δείχνει ότι έχει προκαλέσει «νευρικό κλονισμό» στην Άγκυρα δεν είναι οι σφιχτοί πλέον δεσμοί της Αθήνας με το Παρίσι αλλά το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου έως τη Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο επιλέγουν ‘’στρατόπεδο’’ και αυτό δεν είναι το Τουρκικό αλλά της χώρας που αποπνέει σταθερότητα και δεν επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις σε φίλους και συμμάχους.

Οι στενές πλέον σχέσεις και σε στρατιωτικό επίπεδο της Ελλάδας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και με τη Σαουδική Αραβία φαίνεται ότι ήταν η «χαριστική βολή» στην προσπάθεια της Άγκυρας να βάλει εμπόδια στον άξονα σταθερότητας που «στήνει» η Αθήνα και με τις χώρες του Κόλπου. Μετά τα F-16 block 60 των Εμιρατιανών σειρά πήραν οι Σαουδάραβες με τα F-15 να μετασταθμεύουν στη Σούδα. Ενώ αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα η σημαντική επίσκεψη στο Ριάντ των Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου για την υπογραφή της συμφωνίας η οποία προβλέπει την μεταφορά στη Σαουδική Αραβία Ελληνικών αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot.

Mια ακόμη όμως υπογραφή με υψηλό συμβολισμό αλλά και ουσία ήταν αυτή που προβλέπει την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας στους Ισραηλινούς της Elbit οι οποίοι για τις επόμενες δύο δεκαετίες αναλαμβάνουν την εκπαίδευση των Ελλήνων Ίκαρων. Συμφωνία η οποία ενισχύει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις τις Αθήνας με το Τελ Αβιβ το οποίο μάταια επιχειρεί να προσεγγίσει η Άγκυρα.

Εξίσου δύσκολη φάνηκε ότι ήταν η προσπάθεια των γειτόνων να «στήσουν» γέφυρα και με την Αίγυπτο με παραχωρήσεις στο ζήτημα της ΑΟΖ προκειμένου να «σπάσουν» τη συμφωνία με την Ελλάδα. Το Κάιρο παραμένει κοντά στην Αθήνα τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο με την επόμενη «ΜΕΔΟΥΣΑ» να λαμβάνει και αυτή σύμφωνα με πληροφορίες πολυεθνικό διακλαδικό χαρακτήρα.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube