Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ισραήλ 22 Απριλίου 2021

Γιατί το Ισραήλ επιλέγει Ελλάδα: Η «Red Flag» της Ευρώπης δέλεαρ για τις κορυφαίες αεροπορίες – Η πανίσχυρη Israeli Air Forces δίνει τα εύσημα στην Πολεμική Αεροπορία

Γιατί το Ισραήλ επιλέγει Ελλάδα: Η «Red Flag» της Ευρώπης δέλεαρ για τις κορυφαίες αεροπορίες – Η πανίσχυρη Israeli Air Forces δίνει τα εύσημα στην Πολεμική Αεροπορία

Γιατί το Ισραήλ επιλέγει Ελλάδα.Η «Red Flag» της Ευρώπης δέλεαρ για τις κορυφαίες αεροπορίες. Η πανίσχυρη Israeli Air Forces δίνει τα εύσημα στην Πολεμική Αεροπορία. Η παρουσία της IAF στον «ΗΝΙΟΧΟ» τα αυστηρά μέτρα ασφάλειας και η συνεκπαίδευση με τους Άραβες από τα Εμιράτα.

Με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο αφήνει η πανίσχυρη πολεμική αεροπορία του Ισραήλ το στίγμα της στη μεγάλη διακλαδική άσκηση «ΗΝΙΟΧΟΣ 2021» η οποία αύριο ρίχνει αυλαία. Για μία ακόμη φορά-έκτη από το 2015 χωρίς να έχει χάσει χρονιά αφού πέρυσι ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» ακυρώθηκε λόγω Covid-19, η Israeli Air Force στέλνει μαχητικά στην Ελλάδα και στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Και συμμετέχει με πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση επιβεβαιώνοντας τη φήμη της.

Φέτος η IAF εν μέσω πανδημίας έλαβε μέρος στον «ΗΝΙΟΧΟ» με δώδεκα συνολικά μαχητικά και επιπλέον ιπτάμενο τάνκερ αλλά και ιπτάμενο ραντάρ. Πιο συγκεκριμένα οι Iσραηλινοί έστειλαν στην Ελλάδα έξι μαχητικά F-16i «Sufa» από την 107 Πολεμική Μοίρα «Knights of the orange tail», έξι air superiority «Ra’am» F-15i από την 69 Πολεμική Μοίρα «The Hammers», ιπτάμενο τάνκερ Boeing KC-707 «Re’em» από την 120 Μοίρα «Desert Giants» αλλά και το ιπτάμενο ραντάρ G-550 από την 122 Μοίρα «Nahshon». Mαζί τους έφτασε στην Ελλάδα και μεγάλος αριθμός από ιπτάμενους και τεχνικούς. Μια από τις μεγαλύτερες αποστολές που έλαβε μέρος στον «ΗΝΙΟΧΟ» μαζί με τους Γάλλους της «Armee De L’Air».

Η αποστολή της Israeli Air Force έλαβε μέρος μόνο για μια εβδομάδα στην άσκηση λόγω του διημέρου 14-15 Απριλίου που εορτάζεται η Ανεξαρτησία της χώρας. Αν και τα μαχητικά της προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης μόλις την περασμένη Κυριακή δεν έχασαν ούτε ώρα αφού άμεσα την ίδια ημέρα απογειώθηκαν για τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις «familiarization flights». Και αμέσως μπήκαν στα «βαθιά» συμμετέχοντας στα πιο σύνθετα σενάρια μάχης ,τόσο αναχαίτισης και υποστήριξης με τα F-16 «Sufa» όσο και κρούσης Δίωξης-Βομβαρδισμού με τα επιβλητικά F-15i «Ra’am».

Χαρακτηριστικά της σημασίας που έδωσε στον «ΗΝΙΟΧΟ» η Israeli Air Force ήταν όσα δήλωσε ο Ισραηλινός ιπτάμενος με κωδικό όνομα «Ο», κυβερνήτης σε F-15, στην εφημερίδα Jerusalem Post. «Είχαμε να πετάξουμε σε περιοχές τις οποίες δεν γνωρίζαμε και σε εδάφη τα οποία δεν έχουμε στο Ισραήλ όπως περιοχές με ψηλά βουνά». Σε κάθε δραστηριότητα ήταν έκδηλο ότι οι ιπτάμενοι της IAF έχουν σε μεγάλη εκτίμηση τους Έλληνες αεροπόρους. «Πιστεύω ότι οι πιλότοι μας κερδίζουν πολλά από αυτήν την άσκηση», υπογραμμίζει ο ιπτάμενος «Ο» και προσθέτει ότι «αισθανθήκαμε να ανυπομονούν να φτάσουμε. Έχουμε ισχυρές και θερμές σχέσεις μαζί τους και έχουμε καλή μεταχείριση».

Από τις πλέον εντυπωσιακές στιγμές της άσκησης ήταν οι νυχτερινές πτήσεις με τα Ισραηλινά F-15i «Re’em» και F-16i «Sufa» να λαμβάνουν θέση στη γραμμή απογείωσης και να φεύγουν στον σκοτεινό ουρανό σαν «πυρωμένες σφαίρες» πίσω από τα Ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5. Mε τεράστια εμπειρία στις νυχτερινές επιχειρήσεις η IAF μαζί την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εκτέλεσαν τα πλέον δύσκολα σενάρια ενώ σημαντικό ρόλο πήραν όλες οι αεροπορίες που συμμετείχαν. Άλλωστε τόσο τα Rafale όσο και τα Ισπανικά F-18 διαθέτουν υψηλές δυνατότητες για νυχτερινές αποστολές. Οι Ισραηλινοί κάνουν λόγο για άσκηση πολύ υψηλής ποιότητας αναφερόμενοι στον «ΗΝΙΟΧΟ», την ελληνική «Red Flag» όπως πολλοί πλέον την ονομάζουν.

Μια ακόμη επιτυχία της Ελλάδας και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι ότι στον «ΗΝΙΟΧΟ» πέταξαν μαζί Ισραηλινοί και Άραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χωρίς να δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Εντύπωση προκάλεσε και φέτος η οργάνωση της Ισραηλινής αποστολής με την IAF να αναπτύσσει ουσιαστικά ένα μικρό Camp σε μια γωνιά του αεροδρομίου της Ανδραβίδας για την υποστήριξη των αεροσκαφών υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Με τους Ισραηλινούς να έχουν μεταφέρει τα πάντα σε κοντέινερ και να τα στήνουν σε χρόνο ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube