Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 15 Απριλίου 2021

Για ποιόν λόγο η Τουρκία μετέφερε αμερικανικά άρματα M60 στην Λιβύη;

Για ποιόν λόγο η Τουρκία μετέφερε αμερικανικά άρματα M60 στην Λιβύη;

Paul Iddon

Οι εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι εδώ και αρκετό καιρό η Τουρκία έχει μεταφέρει έναν μικρό αριθμό από τα κύρια άρματα μάχης M60 Patton (MBTs) στη Λιβύη.

Φωτογραφίες του Τουρκικού Υπουργείου Άμυνας (MSB) που κυκλοφόρησαν στα τέλη Μαρτίου έδειξαν ότι οι Λίβυοι εκπαιδεύονταν σε ένα τουρκικό M60A1, παραβιάζοντας το εμπάργκο όπλων των Ηνωμένων Εθνών στο κράτος της Βόρειας Αφρικής.

Όπως επισημαίνει το Janes, άλλες εικόνες που κυκλοφόρησαν από το MSB δείχνουν ότι η τουρκική συμμαχική κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) υποχρεώνει την εκπαίδευση σε ένα τουρκικό σύστημα πυροβολικού T-155 Fırtına (είδος που χρησιμοποιείται συχνά στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία) και ένα σύστημα πυραύλων πολλαπλών εκτοξευτών T-122 Sakarya.

Δεδομένου ότι η στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη επέτρεψε αποφασιστικά στον GNA να αποκρούσει τον αντίπαλό του, τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, στα μέσα του 2020, ο τουρκικός στρατός έχει διατηρήσει τη θέση του στη χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας μικρής έως μεσαίας εμβέλειας στην Τρίπολη και σε άλλες στρατηγικά σημαντικές περιοχές και μάλιστα ετοίμασε την κύρια αεροπορική βάση Al-Watiya στη δυτική Λιβύη για πιθανές μελλοντικές προσελεύσεις των μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Αλλά πού ταιριάζουν τα M60 σε αυτήν την εικόνα;

«Πράγματι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε οπτικά στις 30 Μαρτίου ότι είχε αναπτύξει τουλάχιστον τρία άρματα μάχης M60A1 στη Λιβύη», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Οντέντ Μπέρκοβιτς, αναπληρωτής διευθυντής πληροφοριών στο MAX Security, μια εταιρεία πληροφοριών με έδρα το Ισραήλ. “Η δημοσίευση δεν ήταν μια πλήρης δήλωση, αλλά μια έμμεση αναφορά, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και την υποστήριξη που παρέχεται στις τοπικές δυνάμεις.” Οι ανεπίσημες φωτογραφίες που έδειχναν προηγουμένως M60A1 στη Λιβύη χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2020. Τέτοια άρματα που κατασκευάστηκαν από τις ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ μέρος του παλαιού λιβυκού οπλοστασίου.

Τα άρματα μάχης είναι πολύ παλιά και βρίσκονται στο απόθεμα του τουρκικού στρατού από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα μπορούσε να αποφασίσει να μεταφέρει τουλάχιστον έναν μικρό αριθμό από αυτά στον GNA. Η Άγκυρα τελικά σχεδιάζει να αντικαταστήσει τα παλαιότερα M60 της με το γηγενές Altay MBT που κατασκευάζει.

Ενώ η Τουρκία δεν έχει πλέον μεγάλη χρήση για αυτά τα άρματα μάχης, μπορούν να δώσουν σημαντική ώθηση στις περιορισμένες δυνατότητες θωράκισης του GNA, ειδικά «θεωρώντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αρμάτων που θα αντιμετώπιζαν είναι πολύ παλιά και κακοσυντηρημένα [Ρωσικά] T-55 / 62s, με κάποιο μικρό αριθμό T-72s, “στο οπλοστάσιο του LNA, είπε. “Όλα αυτά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε πολύ μικρές ποσότητες όπως τα Μ60, απ’ όσο γνωρίζουμε”, δήλωσε ο Berkowitz.

Τα M60 σίγουρα δεν αλλάζουν το παιχνίδι, καθώς είναι, όπως τα περισσότερα θωρακισμένα οχήματα, ευάλωτα σε πυραύλους κατά των αρμάτων και σε επιθέσεις drone, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος της τελευταίας σύγκρουσης. «Αυτοί είναι εγγενείς περιορισμοί των MBT στο σύγχρονο πεδίο της μάχης και όχι κάτι που είναι απαραίτητα μοναδικό σε αυτόν τον τύπο τανκ ή σε αυτές τις συγκεκριμένες χώρες ή στις εκάστοτε ένοπλες ομάδες», δήλωσε ο Berkowitz.

Ο Jalel Harchaoui, ειδικός στη Λιβύη και ανώτερος συνεργάτης στο Global Initiative, ένα ινστιτούτο με έδρα την Ελβετία, εκτιμά, με βάση μαρτυρίες που συλλέχθηκαν από Λίβυους, ότι τα M60 παραδόθηκαν τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2020. «Δεν είναι μια πρόσφατη παράδοση», είπε σε μια συνέντευξη. «Συνέβη βασικά σε μια στιγμή που η Τουρκία πραγματοποιούσε κάθε είδους παράδοση υλικού μέσω πλοίου στη Μισράτα και την Τρίπολη».

Ο Harchaoui είπε ότι υπήρχαν δύο ξεχωριστές φάσεις μεταφοράς όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη. Το πρώτο συνέβη μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου 2020, όταν η Τουρκία μετέφερε όπλα και δυνάμεις στον GNA για να τον βοηθήσει να ανατρέψει την επίθεση του Haftar, κάτι το οποίο πέτυχε στις 4 Ιουνίου.

“Αυτό που είναι απολύτως αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις συνέβη αυτό, η Τουρκία ξεκίνησε μια σειρά μεταφορών όπλων που προορίζονταν για την ενίσχυση των δικών της βάσεων, με πρωταρχικό παράδειγμα την Al-Watiya”, δήλωσε ο Harchaoui. Όταν ο GNA εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του LNA, η Τουρκία ξεκίνησε τη δεύτερη φάση της μεταφοράς όπλων. Αυτές οι «ογκώδεις μεταφορές υλικού» ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2020 και, από πολλές απόψεις, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, η δεύτερη φάση διαφέρει σημαντικά από την πρώτη. Σε αντίθεση με την πρώτη φάση, η οποία αφορούσε την αντεπίθεση κατά του LNA, η δεύτερη φάση έχει τον σαφή στόχο να εδραιώσει τον τουρκικό έλεγχο σε ένα πολύ ισχυρό σύνολο βάσεων. «Οι μεταγραφές μετά τη νίκη του Ιουνίου δείχνουν, με πολύ σαφείς όρους, ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να φύγει από τη Λιβύη», δήλωσε ο Harchaoui. «Πρέπει να περάσουμε από μια πολύ μεγάλη περίοδο και από ένα σύνολο προσπαθειών από χώρες τόσο ισχυρές όσο οι ΗΠΑ για να αναγκάσουμε την Τουρκία να φύγει». «Τα M60 δεν είναι μέρος αυτής της δεύτερης φάσης. Ήταν αποκλειστικά μέρος της πρώτης φάσης. “

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: ahvalnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube