REAL TIME |

Weather Icon

Φρεγάτες: Eπίσημη πρόταση από τη Γαλλία

Φρεγάτες: Eπίσημη πρόταση από τη Γαλλία

Την επίσημη παρουσίαση της πρότασης των Γάλλων για τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) έκαναν χθες επιτελείς της εταιρείας, στον χώρο της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα. Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Naval Group, Αλέν Γκιγιού, συνοδευόμενος από την ομάδα του, έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με τα χαρακτηριστικά των τεσσάρων φρεγατών FDI που προτείνει η γαλλική πλευρά στο Π.Ν. Ο κ. Γκιγιού δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση επιλογής της FDI, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί στο Π.Ν. στις αρχές του 2025, σε 40 μήνες, χρονικό διάστημα που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα το οποίο άλλες προτάσεις δεν έχουν.

Από την ομάδα της Naval έγινε επίσης γνωστό ότι η δεύτερη φρεγάτα θα παραδοθεί το 2027, η τρίτη το 2028 και η τέταρτη το 2029. Με βάση το σχέδιο που παρουσιάστηκε, η πρώτη φρεγάτα θα παραδοθεί από τη Naval στο γαλλικό ναυτικό και από εκεί στο Π.Ν. Τις υπόλοιπες τρεις οι Γάλλοι προτίθενται να τις ναυπηγήσουν στην Ελλάδα, ενώ επισήμαναν ότι έχουν επισκεφθεί ήδη εγκαταστάσεις στην Ελευσίνα, στον Σκαραμαγκά, «αλλά και μικρότερα ναυπηγεία». Εχουν, όπως είπαν, ήδη έλθει σε επαφή και με πρόσωπα (Ελληνες) που θα μπορούσαν να αναλάβουν κάποιο από τα ναυπηγεία, ωστόσο διευκρίνισαν ότι η τελική επιλογή ανήκει εκ των πραγμάτων στο ελληνικό Δημόσιο.

Για τις τρεις που θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα, η Naval έχει ήδη έλθει σε επαφή με 63 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετάσχουν στη διαμόρφωση της φρεγάτας και, σύμφωνα με τον κ. Γκιγιού, θα συμμετάσχουν στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και παραγωγή της γαλλικής εταιρείας. Οι Γάλλοι επιβεβαίωσαν και χθες ότι προτείνουν ως ενδιάμεση λύση μια φρεγάτα κλάσης Cassard με την ονομασία «Jean Bart» και το αντιτορπιλικό κλάσης Georges Leygues με την ονομασία «Latouche-Tréville». Τα δύο πλοία θα μπορούσαν να παραδοθούν ακόμα και στις αρχές του 2022, σε περίπτωση συμφωνίας.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η Γαλλία δεν έλειψε από το πλευρό της Ελλάδας, ιδιαίτερα τους τελευταίους 18 μήνες, σε μια σειρά κρίσιμων στιγμών στην περιοχή. Οπως σημείωσαν, οι σχέσεις ανάμεσα στις ελληνικές και στις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν γίνει στενές, ενώ η αγορά των 18 μαχητικών τύπου «Ραφάλ» αναδεικνύουν την εταιρική και στρατηγική επαφή ανάμεσα στις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube