Weather Icon
Τουρκία 27 Απριλίου 2021

Ερντογάν: “Όσοι απευθύνουν την έκφραση της Γενοκτονίας σε εμάς, ειδικά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο έθνος.”

Ερντογάν: “Όσοι απευθύνουν την έκφραση της Γενοκτονίας σε εμάς, ειδικά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο έθνος.”

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανταποκρίθηκε τη Δευτέρα στην αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες προτρέποντας τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αντιστρέψει τη δήλωσή του.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τη Δευτέρα, ο Ερντογάν αρνήθηκε ότι οι απελάσεις και οι δολοφονίες Αρμενίων το 1915 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελούσαν γενοκτονία. Είπε ότι έκανε αυτόν τον ισχυρισμό με βάση τα γεγονότα και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να στείλουν τους εκπροσώπους τους για να επιθεωρήσουν τα οθωμανικά αρχεία σχετικά με τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

“Μιλώ βάσει στοιχείων, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν. Έχουμε πάνω από 1 εκατομμύριο έγγραφα που σχετίζονται με τα γεγονότα του 1915 στα αρχεία μας. Αναρωτιέμαι πόσα έγγραφα έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους. Στην 106η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων το περασμένο Σάββατο, ο Μπάιντεν ανέστρεψε δεκαετίες πολιτικής των ΗΠΑ επί του θέματος, χαρακτηρίζοντας τις πράξεις ως «γενοκτονία».

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε μια τέτοια βιαιότητα να ξανασυμβεί», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Πριν πραγματοποιήσει την ανακοίνωσή του, ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν στο πρώτο τηλεφώνημα την προηγούμενη ημέρα ότι θα χρησιμοποιούσε τη λέξη γενοκτονία στις παρατηρήσεις του. Μετά την έκδοσή τους, η Τουρκία κάλεσε τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, ενώ υπόσχεται απάντηση σε μεταγενέστερη αλλά απροσδιόριστη ημερομηνία.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι οι αρμενικές «συμμορίες» που συνεργάστηκαν με τον ρωσικό στρατό, εισέβαλαν και δολοφόνησαν ντόπιους μουσουλμάνους αμάχους και οι απελάσεις στοχεύουν αυτούς τους αντάρτες. Η Τουρκία αναγνώρισε τους θανάτους των Αρμενίων το 1915, αλλά αρνείται να την αποκαλέσει γενοκτονία. Σε απάντηση στη δήλωση του Μπάιντεν, ο Ερντογάν κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία στα ανθρώπινα δικαιώματα. Εξήγησε ότι η μεταχείριση των ΗΠΑ για τις εγχώριες μειονότητες και την εξωτερική πολιτική της έκανε τα λόγια του Μπάιντεν «αβάσιμα».

«Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για το τι συνέβη στους ιθαγενείς Αμερικανούς, τους Μαύρους και στο Βιετνάμ», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν μετριάζει τις καταγγελίες του δείχνοντας αισιοδοξία για μια επερχόμενη συνάντηση με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο σε σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι δύο συμφώνησαν να συναντηθούν στο περιθώριο, σύμφωνα με τις αναγνώσεις της πρώτης πρόσκλησης των προέδρων. “Πιστεύω ότι θα ανοίξουμε την πόρτα για μια νέα περίοδο κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας τον Ιούνιο [στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ] αξιολογώντας όλα αυτά τα θέματα προσωπικά”, δήλωσε ο Ερντογάν.

Να σημειωθεί και η χθεσινή οξύμωρη δήλωση του Ερντογάν ο οποίος ανέφερε: “Όσοι απευθύνουν την έκφραση της Γενοκτονίας σε εμάς, ειδικά οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο έθνος.”

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube