Weather Icon
Τουρκία 6 Απριλίου 2021

Ερντογάν: Η Τουρκία τηρεί τη δέσμευσή της στη Συνθήκη του Μοντρέ

Ερντογάν: Η Τουρκία τηρεί τη δέσμευσή της στη Συνθήκη του Μοντρέ

Τη δέσμευση της Τουρκίας στη Συνθήκη του Μοντρέ υπογράμμισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε νέα επίθεση στην κίνηση των 103 απόστρατων που εξέδωσαν κοινή δήλωση γι’ αυτή, με αφορμή του φιλόδοξου πλάνου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά από τη συνάντηση με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος AKP, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του δεν θα διστάσει στο μέλλον να επανεξετάσει συμφωνίες και συνθήκες για να πετύχει καλύτερους όρους για την Τουρκία.

Αποκαλώντας δήλωση των απόστρατων «κακόβουλη κίνηση», τόνισε ότι κανένας πρώην δημόσιος λειτουργός δεν έχει το δικαίωμα να καταφεύγει συλλογικά σε τέτοιες δηλώσεις.

«Η ελευθερία του λόγου δεν μπορεί να περιλαμβάνει απειλητικές προτάσεις προς μια εκλεγμένη κυβέρνηση για πραξικόπημα», ανέφερε ο Ερντογάν.

«Τέτοιες που δηλώσεις υπονοούν ένα πραξικόπημα, αποτελούν καθαρή απειλή προς το Σύνταγμα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Συνθήκη του 1936, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως υπογράφηκε μετά από πολλές διαπραγματεύσεις και δίνει τον έλεγχο των Στενών στην Τουρκία αντί για μια διεθνή επιτροπή με πολλούς περιορισμούς. Η Τουρκία θα επιμείνει σε αυτή τη συμφωνία, μέχρι να βρει την ευκαιρία για μια καλύτερη, όπως τόνισε, ενώ αναφέρθηκε σε θέματα όπως η ασφαλής διέλευση των Στενών και οι καθυστερήσεις λόγω της μεγάλης κίνησης.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του έργου της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν επισήμανε: «Κάθε απόπειρα σύνδεσης της Συνθήκης με το πρότζεκτ της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, που θα προσφέρει μια εναλλακτική διαδρομή για τον Εύξεινο Πόντο, είναι δομικά παραπλανητική. Την ώρα που θα μειώνεται το θαλάσσιο φορτίο στον Βόσπορο εξαιτίας της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία θα αποκτήσει εναλλακτική λύση υπό την πλήρη κυριαρχία της, πέρα από τους περιορισμούς της Συνθήκης του Μοντρέ. Και αυτό είναι μέρος της προσπάθειάς μας για κυριαρχία».

ΠΗΓΗ: Pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube