REAL TIME |

Weather Icon

Εποχές… Έβρου επαναφέρει η Τουρκία: «Παίζει» με το μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας το Αιγαίο – Σε πλήρη ετοιμότητα οι δυνάμεις στα ακριτικά νησιά

Εποχές… Έβρου επαναφέρει η Τουρκία: «Παίζει» με το μεταναστευτικό χρησιμοποιώντας το Αιγαίο – Σε πλήρη ετοιμότητα οι δυνάμεις στα ακριτικά νησιά

Το επεισόδιο παραπέμπει σαφώς στην προβοκάτσια που είχε στήσει η Άγκυρα πριν από έναν χρόνο με το μεταναστευτικό στον Έβρο, όταν και έστειλε χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα.

Σχεδόν 14 ώρες διήρκησε μια από τις πιο εξόφθαλμες οργανωμένες προσπάθειες της Τουρκίας να προωθήσει μετανάστες στην Ελλάδα. Επεισόδιο που παραπέμπει σαφώς στην προβοκάτσια που είχε στήσει η Άγκυρα πριν από έναν χρόνο με το μεταναστευτικό στον Έβρο, όταν και έστειλε χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα.

Επτά βάρκες με 300 μετανάστες βρέθηκαν σε μια ακτίνα 50 έως 100 ναυτικών μιλίων βορειοανατολικά της Λέσβου. Ο πρώτος εντοπισμός έγινε στις 4.30 τα ξημερώματα, ο δεύτερος στις 5.15 το πρωί, οι υπόλοιποι τρεις στις 7.50, στις 8.28, στις 10.05, από τις οποίες ο λιμενικό σώμα τράβηξε και τα επίμαχα βίντεο με τις επιθετικές κινήσεις των τουρκικών ακταιωρών, ενώ μια ακόμα απόπειρα έγινε στις 13.32 το μεσημέρι. Στις 13.55 κατάφερε να περάσει στα παράλια της Λέσβου μια βάρκα με 28 μετανάστες από τη Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με τα στελέχη του λιμενικού σώματος, όλες αυτές οι βάρκες καθοδηγούνταν από ένα πολεμικό πλοίο, έξι τουρκικές ακταιωρούς και αμέτρητα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones).

Σε μια μάλιστα από τις τουρκικές ακταιωρούς, οι Έλληνες αξιωματικοί εντόπισαν πάνω κι ένα τηλεοπτικό συνεργείο που κατέγραφε αυτές τις ενέργειες. Οι Τούρκοι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, παρότι προωθούν οργανωμένα τους μετανάστες, επιχειρούν να προβάλλουν την εικόνα μιας κακής Ελλάδας που αποτρέπει.

Σε απόλυτη ετοιμότητα το ελληνικό επιτελείο

Από την ελληνική πλευρά, βρίσκονταν οκτώ σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής του λιμενικού σώματος στην οριογραμμή μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας.

Παρά την εικόνα του «καλού παιδιού» που επιχειρεί τους τελευταίους μήνες να εμφανίσει προς τον διεθνή παράγοντα η Άγκυρα οι Ελληνικές αρχές γνωρίζουν ότι ανά πάσα στιγμή οι γείτονες θα επιχειρήσουν να ‘’παίξουν’’ το ‘’χαρτί’’ του μεταναστευτικού. Ειδικά σε περιόδους πίεσης όπως αυτή που διανύουμε το τελευταίο διάστημα με την Τουρκία να αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα να αντιλαμβάνεται ότι η δύση και κυρίως οι ΗΠΑ έπειτα από την εκλογή Μπάϊντεν σκληραίνουν τη στάση τους.

Υψηλά αντανακλαστικά και συνεχή εγρήγορση ζήτησε από τους φρουρούς του Αιγαίου ο νέος Διοικητής της ΑΣΔΕΝ. Ο καταδρομέας Αντιστράτηγος Νικόλαος Φλάρης  βρέθηκε στη Λέσβο και είχε τη δυνατότητα να δώσει από κοντά οδηγίες  για αυξημένη επιφυλακή σε όλα τα φυλάκια επιτήρησης αλλά και στα πλωτά μέσα των Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναλάβει μαζί με το Λιμενικό να περιπολούν στα θαλάσσια σύνορα της χώρας. Ανάλογες οδηγίες για αυξημένη εγρήγορση έχουν δοθεί σε όλες τις Μονάδες των ακριτικών νησιών και ειδικά σε όσα τα τελευταία χρόνια έχουν σηκώσει το κύριο βάρος στο μεταναστευτικό.

Τι αναφέρει το Λιμενικό Σώμα

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «από το βράδυ της Πέμπτης έως τις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, υπήρξε ένα συντονισμένο από την Τουρκική ακτοφυλακή με την συνδρομή του Πολεμικού ναυτικού, να μεταφέρουν εκατοντάδες μετανάστες στην Μυτιλήνη». Το γεγονός επιβεβαιώνει και η παρουσία του πολεμικού πλοίου στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Λέσβου, εκεί όπου κατεγράφησαν 6 περιστατικά απόπειρας προώθησης λέμβων με μετανάστες αλλά και παρενοχλήσεων Ελληνικών σκαφών.

Μάλιστα για την ύπαρξη πολεμικού πλοίου στην περιοχή είχε ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή το ΓΕΕΘΑ.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube