REAL TIME |

Weather Icon
Πολιτισμός 19 Απριλίου 2021

Επέστρεψε από Γερμανία στην Ελλάδα και παράγει μαγιά με ποντιακή συνταγή της γιαγιάς

Επέστρεψε από Γερμανία στην Ελλάδα και παράγει μαγιά με  ποντιακή συνταγή της γιαγιάς

Ο Πολύκαρπος Θεοδωρίδης κατάγεται από τα Πλατανάκια Σερρών. Επειδή οι προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στο μικρό χωριό της Κερκίνης ήταν ελάχιστες αναζήτησε ένα καλύτερο μέλλον αρχικά στην Θεσσαλονίκη και στην συνέχεια στην Γερμανία.
Τα πράγματα δεν ήταν όπως τα ‘χε φανταστεί κι έτσι πήρε την μεγάλη απόφαση να επιστρέψει στο χωριό του και τον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Όσο σκεφτόταν τι να κάνει για να πετύχει επαγγελματικά στη μνήμη του ήρθαν οι εικόνες με την Πόντια γιαγιά του να ζυμώνει ψωμί με προζύμι το οποίο όταν ψηνόταν στον ξυλόφουρνο μοσχοβολούσε όλο το σπίτι. “Το μυστικό είναι στον λυκίσκο παιδί μου” του έλεγε κάθε φορά που την ρωτούσε πως το κάνει τόσο νόστιμο και του εξηγούσε με απλά λόγια πως το ψωμί που γίνεται με την συγκεκριμένη μαγιά είναι πιο νόστιμο, πιο υγιεινό και αποθηκεύεται ευκολότερα. Αυτό ήταν. Βρήκε την ιδέα που τα τον έκανε να ξεχωρίσει. Και κάπως έτσι αποφάσισε να κάνει βιολογική μαγιά με την συνταγή της γιαγιάς του και να την διοχετεύει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα ανταγωνιζόμενος στα ίσια μεγάλες γερμανικές και αυστριακές εταιρείες. Οι επαΐοντες ξεχωρίζουν πως η δική του μαγιά είναι η καλύτερη και προτιμούν την δική του. Μάλιστα για να αυξήσει την παραγωγή του και να μειώσει το κόστος παραγωγής το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε να καλλιεργεί και λυκίσκο ούτως ‘ωστε να μην αναγκάζεται να τον εισάγει στο εξωτερικό.

ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ

Από πού κατάγεσαι;

Έχω γεννηθεί και ζήσει στα Πλατανάκια Σερρών έως την ηλικία των δεκαπέντε ετών.

Και μετά;

Μετά εργάστηκα στην Θεσσαλονίκη σε διάφορες βιοτεχνίες τον περισσότερο καιρό και σε πολλές περιστασιακές εργασίες για τέσσερα χρόνια έως την στρατιωτική μου θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Μετά το τέλος της θητείας μου επέστρεψα και πάλι στην Θεσσαλονίκη για μικρό χρονικό διάστημα και στην συνέχεια δοκίμασα την τύχη μου στην Γερμανία σε κάποια ρεστοράν όπως οι περισσότεροι Έλληνες που μεταναστεύουν στην Γερμανία.

Και πώς πήρες την απόφαση να επιστρέψεις;

Δεν μπόρεσα εκεί να προσαρμοστώ στο κλίμα και τον τρόπο ζωής και επέστρεψα μόνιμα πλέον στα Πλατανάκια Σερρών και ασχολήθηκα με την γεωργία και κυρίως την καπνοκαλλιέργεια.

Και πώς προέκυψε η ιδέα για την βιολογική μαγιά με την συνταγή της γιαγιάς;

Μετά το τέλος εποχής της καπνοκαλλιέργειας και μετά από συνεχή αναζήτηση απασχόλησης ώστε να μην φύγω από το χωριό αποφάσισα να φτιάξω μια μικρή βιοτεχνία (κάτι που είχα πάντα στο μυαλό μου) και να παράγω μαγιά ξηρή βιολογική από λυκίσκο. Μια συνταγή από την ποντιακή παράδοση όπως την έφτιαχνε η γιαγιά μου.

Ήταν εύκολη η μετάβαση από την κουζίνα στην βιοτεχνία;

Όχι και τόσο εύκολη μετάβαση από την κουζίνα στην βιοτεχνία, αλλά με υπομονή και επιμονή τα κατάφερα!

Τώρα πού πουλάς την βιολογική μαγιά;

Αυτή την στιγμή την παράγω και την πουλάω πιστοποιημένη ως βιολογική σε διάφορα καταστήματα βιολογικών σε όλη την Ελλάδα. Είναι μια ιδιαίτερη μαγιά και διαφορετική από τις εισαγόμενες. Δεν μπορώ βέβαια να ανταγωνιστώ μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, απλώς θέλω να κάνω την διαφορά! Σκοπός μου είναι να κάνω και άλλα προϊόντα γιατί μόνο με ένα προϊόν είναι δύσκολα να ανταπεξέλθω.

Πώς είναι η ζωή στα Πλατανάκια;

Η ζωή στα Πλατανάκια είναι με λιγότερο άγχος και σε πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την πόλη αλλά έχει και πολλά μειονεκτήματα όπως ότι έχει αδειάσει από ζωή (έχουν φύγει οι νέοι) είναι “γερασμένη η ύπαιθρος” από όλες τις απόψεις. Πρέπει να κάνεις σχεδόν καθημερινά πολλά χιλιόμετρα για σούπερ μάρκετ, γιατρό, υπηρεσίες, διασκέδαση κτλ.

Έχεις οικογένεια;

Είμαι παντρεμένος και πατέρας δύο ανήλικων παιδιών τεσσάρων ετών και μόλις έντεκα μηνών ο δεύτερος.

Θα πρότεινες σε κάποιον που ζει στο εξωτερικό να επιστρέψει στο χωριό του; Τι θα του έλεγες από την εμπειρία σου; Υπάρχει προοπτική;

Νομίζω ότι με πολύ μεγάλη επιφύλαξη θα πρότεινα σε κάποιον νέο να επιστρέψει στο χωριό μόνιμα. Ευελπιστώ ότι θα αλλάξει κάποτε η κατάσταση ώστε να μπορέσουν να μείνουν οι δύο γιοι μου και να μην μεταναστεύσουν. Επίσης θέλω να πιστεύω ότι η βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα θα αποκτήσουν περισσότερη ζήτηση μετά και την “στροφή” της Ευρώπης προς αυτό τον τομέα της γεωργίας ενθαρρύνοντας με διάφορους τρόπους τους παραγωγούς για βιολογικά προϊόντα.

Δείτε περισσότερα για τον Πολύκαρπο Θεοδωρίδη εδώ: https://www.facebook.com/polykarpos.theodoridis

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube