Weather Icon

Ενημέρωση Οστιν για τις προκλήσεις Αγκυρας το 2020

Ενημέρωση Οστιν για τις προκλήσεις Αγκυρας το 2020

Το φάσμα του συνόλου των αμυντικών σχέσεων Ελλάδας και ΗΠΑ ανέλυσαν χθες, κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός ομόλογός του Λόιντ Τζέιμς Οστιν. Η επικοινωνία έγινε έπειτα από αίτημα του κ. Οστιν, ο οποίος, προτού συνομιλήσει με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είχε ήδη τηλεφωνήσει στον Τούρκο υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέλυσε διεξοδικά στον κ. Οστιν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, όπως και στοιχεία από την περίοδο έντασης κατά το 2020. Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπήρξε ιδιαιτέρως περιγραφικός, επισημαίνοντας ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στη συνοχή της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ) η κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον, οι δύο υπουργοί εξέφρασαν την κοινή πρόθεση να επεκτείνουν και να εμβαθύνουν την υφιστάμενη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε στον Αμερικανό ομόλογό του τις διευκολύνσεις που παρέχει η Ελλάδα προς τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ σε τοποθεσίες όπως η Σούδα, το Στεφανοβίκειο και η Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πέρα από την κοινοποίηση της πληροφορίας ότι εστάλη η επιστολή LOR για την προσφορά των ΗΠΑ σχετικά με τη νέα φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), η συνομιλία δεν συμπεριέλαβε καθόλου το συγκεκριμένο ζήτημα.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, υπογραμμίστηκε η σημασία της διμερούς συνεργασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και αναγνωρίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδας ως ισχυρού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι απολύτως σαφές ότι με βάση τις συζητήσεις για την MDCA και τη φιλοδοξία της Ελλάδας να λάβει μέρος σε προγράμματα του αμερικανικού Πενταγώνου όπως τα FMS και EDA, οι συζητήσεις κάποια στιγμή θα πρέπει να συνεχιστούν και εκ του σύνεγγυς.

Στη Λιβύη

Παράλληλα, χθες, έγινε γνωστό ότι η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη θα λειτουργήσει μέσα στα επόμενα 24ωρα, προτού φθάσει στη Λιβύη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την ερχόμενη Τρίτη 6 Απριλίου. Η λιβυκή πλευρά έχει αποδώσει μεγάλη βαρύτητα στην επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, τον οποίο θα συνοδεύει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς επιθυμεί να καταδείξει ότι η Τρίπολη είναι σε θέση να συνομιλήσει και με τους ηγέτες χωρών που είχαν «παγώσει» τις σχέσεις το προηγούμενο χρονικό διάστημα, βεβαίως λόγω του τουρκολιβυκού μνημονίου.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επισήμανε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο έχει χαρακτηριστεί ανυπόστατο και άκυρο και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2019, ενώ δεν έχει επικυρωθεί καν από τη λιβυκή Βουλή. Ο κ. Παπαϊωάννου κατέστησε, επίσης, σαφές χθες ότι η επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αγκυρα θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. Χθες έγινε επίσης γνωστό ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε διάβημα, κατά πάγια τακτική, και για τις υπερπτήσεις που επαναλήφθηκαν εκ νέου την Τετάρτη στο Ανατολικό Αιγαίο.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube