REAL TIME |

Weather Icon

Έκθεση του Economist για το αυτόνομο Κουρδιστάν!

Έκθεση του Economist για το αυτόνομο Κουρδιστάν!

Οι Κούρδοι που ζουν σε τέσσερα διαφορετικά κράτη χάνουν τις ελπίδες τους για ίδρυση αυτόνομου κουρδικού κράτους αναφέρει ο Economist παρουσιάζοντας σχετική έκθεση.

Οι Κούρδοι, τριάντα εκατομμύρια εξ αυτών χωρισμένοι σε τέσσερα κράτη – έθνη, χάνουν τις ελπίδες τους για ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος και εγκαθίστανται για διαφορετικούς βαθμούς αυτονομίας στις αντίστοιχες χώρες, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε ο Economist.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ιδέα ενός κουρδικού κράτους εγκαταλείφθηκε καθώς η ηττημένη Οθωμανική Αυτοκρατορία υποχώρησε δίνοντας χώρο σημερινά σύγχρονα κράτη με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αναφέρει ο Economist, αλλά το όνειρο της ένωσης όλων των Κούρδων έμεινε.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας ασκούν σημαντική πολιτική επιρροή, με το φιλο-κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) να κερδίζει πάνω από το 10 τοις εκατό των εδρών στο κοινοβούλιο, σημειώνει ο Economist, αλλά επιδιώκουν κυρίως να διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Οι συγκρούσεις με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) [που έχει τεθεί εκτός νόμου] άρχισαν ξανά στην Τουρκία το 2015, μετά από 2,5 χρόνια ειρηνευτικών συνομιλιών στη σύγκρουση τεσσάρων δεκαετιών για τα κουρδικά δικαιώματα. Μετά την αναβίωση, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) καταδίκασε σκληρά το HDP, συλλαμβάνοντας δύο από τους πρώην συμπροέδρους του, αρκετούς πρώην βουλευτές και σχεδόν όλους τους δημάρχους του κόμματος, καθώς και χιλιάδες τακτικά μέλη του. Αντιπρόσωποι που διορίστηκαν από την κυβέρνηση, οι οποίοι αντικατέστησαν τους εκδιωχθέντες δημάρχους, πήραν πίσω τις δημοτικές υπηρεσίες και τους πόρους που προσφέρονται στις κουρδικές επαρχίες της νότιας και νοτιοανατολικής Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων κέντρων φύλαξης παιδιών και καταφυγίων για τις γυναίκες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube