Weather Icon

Εκδότης αρμενικής εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη: Η Αρμενία πρέπει να απορρίψει το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία

Εκδότης αρμενικής εφημερίδας στην Κωνσταντινούπολη: Η Αρμενία πρέπει να απορρίψει το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία

Μία σπέσιαλ συνέντευξη πήρε το Ermenihaber.am από τον Μαγκράτ Εστουκιάν, εκδότη της αρμενική δίγλωσσης εφημερίδας “Agos”* στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο Ermenihaber.am, ο Εστουκιάν άγγιξε την πολιτική της Τουρκίας σε σχέση με την Γενοκτονία των Αρμενίων.

– Μετά τον πόλεμο του Αρτσάχ, δεν υπάρχουν προσπάθειες στην τουρκική πολιτική για εξομάλυνση των σχέσεων με την Αρμενία. Το εμπάργκο που επέβαλε η Τουρκία εναντίον της Αρμενίας συνεχίζεται. Δεδομένης της ενεργού συμμετοχής στον πόλεμο του στρατιωτικού προσωπικού, των επιθετικών αεροσκαφών και των τζιχαντιστικών ομάδων από τη Μέση Ανατολή, η Αρμενία δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από την Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική που αποτελεί απειλή για ορισμένες χώρες της περιοχής. Ορισμένοι Τούρκοι ξένοι αναλυτές αποκαλούν αυτήν την επεκτατική πολιτική «νεο-Οθωμανισμό». Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η Τουρκία, η οποία επιδιώκει να αποκλείσει την Αρμενία από όλα τα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένου του έργου πετρελαιαγωγού της Κασπίας, η Άγκυρα είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει άμεσες επαφές με το Αζερμπαϊτζάν βάσει της συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αλλαγή της ρητορικής της Τουρκίας προς την Αρμενία με επικεφαλής τον Ερντογάν και τον Μπαχκέλι (Γκρίζοι λίκοι) κατά της Αρμενίας έρχεται σε αντίθεση με τα εσωτερικά πολιτικά συμφέροντα. Με την απόφαση της Τουρκίας, έκλεισαν μονομερώς τα χερσαία σύνορα Αρμενίας-Τουρκίας. Και αν γίνουν ορισμένες προτάσεις και προϋποθέσεις για το άνοιγμα των συνόρων, η Αρμενία πρέπει να το απορρίψει κατηγορηματικά. Όπως είναι γνωστό μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400, οι σχέσεις της Τουρκίας-ΗΠΑ άρχισαν να γίνονται τεταμένες.

Στις 22 Απριλίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν επίσημα ότι αποχώρησαν επίσημα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 των ΗΠΑ. Επιπλέον, δεδομένης της έλλειψης επαφών μεταξύ των δύο ηγετών μετά την εκλογή του Μπάιντεν, της ανάληψης της προεδρίας και του γεγονότος ότι αφήνει αναπάντητα τα αιτήματα της τουρκικής συνάντησης, η χρήση του όρου γενοκτονία στην ομιλία του στις 24 Απριλίου θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα για την Τουρκία.

Ή, αντιθέτως, ο Μπάιντεν μπορεί να μην θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη μαγική λέξη για να ανοίξει κάπως την πόρτα στο διάλογο. Έτσι, η ιστορική πραγματικότητα του αρμενικού λαού θα μετατραπεί και πάλι σε σύγκρουση συμφερόντων των ξένων κρατών, η οποία είναι μια ταπεινωτική κατάσταση για όλους τους Αρμένιους.

 

ΠΗΓΗ: el.armradio.am

*Agos είναι μια αρμενική δίγλωσση εβδομαδιαία εφημερίδα που δημοσιεύεται στην Κωνσταντινούπολη και ιδρύθηκε στις 5 Απριλίου 1996. Το Agos διαθέτει σελίδες τόσο της Αρμενίας όσο και της Τουρκίας, καθώς και μια διαδικτυακή αγγλική έκδοση. Σήμερα, η εφημερίδα έχει εβδομαδιαία κυκλοφορία άνω των 5.000.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube