REAL TIME |

Weather Icon
Aφρική 19 Απριλίου 2021

Εγκαταλείπουν το Τσαντ ορισμένα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ

Εγκαταλείπουν το Τσαντ ορισμένα στελέχη της πρεσβείας των ΗΠΑ

Τσαντ: Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες κινούνται από τα βόρεια προς την πρωτεύουσα Ντζαμένα

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αντάρτες στο Τσαντ εμφανίστηκαν να κινούνται προς την πρωτεύουσα Ντζαμένα και η Ουάσινγκτον έδωσε εντολή στο μη απαραίτητο προσωπικό της να αποχωρήσει, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο βίας.

Ένας εκπρόσωπος του ανταρτικού Μετώπου για την Αλλαγή και την Ομόνοια στο Τσαντ (FACT) ανακοίνωσε ότι οι μαχητές του «απαλευθέρωσαν» την επαρχία Κάνεμ, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 220 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα Ντζαμένα.

Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνείται μία τέτοια εξέλιξη.

«Οι συντάκτες αυτών των ψευδών ανακοινώσεων δεν βρίσκονται καν επί του πεδίου, αλλά κάπου στην Ευρώπη», ανέφερε η κυβέρνηση σε ένα μήνυμά της, που αναρτήθηκε στο Facebook.

Την προηγούμενη ημέρα, η βρετανική κυβέρνηση παρότρυνε τους πολίτες της να εγκαταλείψουν το Τσαντ, εξαιτίας των πληροφοριών για μετακίνηση δύο ανταρτικών οχηματοπομπών, η μία κοντά στην πόλη Φάγια και σε απόσταση περίπου 770 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Ντζαμένα και η άλλη από την πόλη Μάο, την επαρχιακή πρωτεύουσα της Κάνεμ.

Χθες, Κυριακή, το πρωί, ένας ρεπόρτερ του Reuters είδε μεγάλο αριθμό, βαριά οπλισμένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας του Τσαντ να περιπολούν στους δρόμους της πρωτεύουσας.

Μερικά εκλογικά αποτελέσματα, έδειξαν τον πρόεδρο Ιντρίς Ντεμπί να βρίσκεται σε μία πορεία παράτασης της τριακονταετούς παραμονής του στην εξουσία, παρά τις ενδείξεις της δυσαρέσκειας σχετικά με τη διαχείριση του πετρελαϊκού πλούτου του Τσαντ.

Ο Ντεμπί κερδίζει την πλειοψηφία και στα 84 εκλογικά διαμερίσματα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα, εκτός από δύο. Ο ίδιος εξασφάλισε σχετική πλειοψηφία σε άλλα δύο, ενώ απομένουν 28 εκλογικά διαμερίσματα σύμφωνα με την ανεξάρτητη εκλογική επιτροπή (CENI).

Ο Ντεμπί κατέλαβε την εξουσία το 1990, ηγούμενος ενός στρατιωτικού κινήματος, ενώ είναι ένας πιστός σύμμαχος της Γαλλίας και των ΗΠΑ στην μάχη κατά των ισλαμιστών της άνυδρης περιοχής Σαχέλ (η στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική).

«Εξαιτίας της σταδιακής προσέγγισης τους στη Ντζαμένα και της πιθανότητας ξεσπάσματος πολεμικής βίας στην πόλη, το μη απαραίτητο προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης έχει λάβει εντολές να εγκαταλείψει το Τσαντ με επιβατικές πτήσεις», ανέφερε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε ανακοίνωσή του, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο στρατός του Τσαντ ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε μια οχηματοπομπή των ανταρτών στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Κάνεμ, το απόγευμα του Σαββάτου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube