Weather Icon

Έφυγε ένας πιστός υπηρέτης της Κωνσταντινούπολης και του Οικ. Πατριαρχείου, έφυγε ένας φίλος

Έφυγε ένας πιστός υπηρέτης της Κωνσταντινούπολης και του Οικ. Πατριαρχείου, έφυγε ένας φίλος
Ο Νίκος Μαγγίνας ήταν ένας Έλληνας της Πόλης, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελληνική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.
Από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ήταν στο πλευρό του, σταθερός υποστηρικτής και βοηθός στο έργο του.
Ο καλύτερος φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, απαθανάτισε όλες τις σημαντικές στιγμές του κ.κ. Βαρθολομαίου, καταγράφοντας με τον τρόπο αυτό επί σχεδόν σαράντα χρόνια την ιστορία του.
Στα ταξίδια του από την Πόλη στην Αθήνα, μας επισκεπτόταν πάντα στο βιβλιοπωλείο, πάντα με ένα μικρό δώρο από την Βασιλεύουσα, για να μας φέρει τον αέρα του Βοσπόρου.
Ήταν ένας καλός διπλωμάτης, ένας καλός Έλληνας, ένας καλός φίλος.
Σήμερα έμαθα ότι ο Νίκος Μαγγίνας έφυγε από τον μάταιο τούτο κόσμο, χτυπημένος από τον κορωνοϊό.
Καλό ταξίδι αγαπητέ Νίκο.Ακολουθεί σχετικό άρθρο από τον Εξάψαλμο:

Εκοιμήθη ο Νίκος Μαγγίνας

Έφυγε από τη ζωή χτυπημένος από τον επάρατο κορονοϊό ο Νικος Μαγγίνας ο πατριαρχικός φωτογράφος αλλά και ένα ζωντανό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Νίκος Μαγγίνας από το 1991 που εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης ο Βαρθολομαίος ήταν ο πλέον συχνός συνομιλητής του Πατριάρχη, ταξιδεύοντας μαζί του τα τριάντα χρόνια της Πατριαρχίας του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Ο Νίκος Μαγγίνας προσεβλήθη από κορονοϊό και λόγω υποκειμένων νοσημάτων εξέπνευσε σήμερα αφήνοντας πίσω του βαρύτατο πένθος.
Δημοσιεύουμε κατωτέρω άρθρο που είχαμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα τον Οκτώβριο του 2019 για τον Νίκο Μαγγίνα. Είναι λίαν επίκαιρο.

Νίκος Μαγγίνας: ο άνθρωπος του Πατριάρχη

• Αν μιλούσαν οι φωτογραφίες του θα ζωντάνευε η Πόλη!Του Σωτήρη ΤζούμαΦάρο για την πάλαι ποτέ βασιλεύουσα την Πόλη των ονείρων μας, αποτελεί το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, πέρα από ορόσημο για την Ορθόδοξη Χριστιανοσύνη.

Ό,τι και να γράψει κανείς για αυτό, δεν μπορεί να αποτυπώσει το μέγεθος τόσο της τεράστιας σημασίας που έχει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό, όσο και για τον ελληνισμό γενικότερα, μιας και χωρίς την ύπαρξή του, ενδεχομένως πολλά πράγματα να ήταν διαφορετικά,προς το χειρότερο εννοείται!

Παρά τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις που μπορεί να έχει κάποιος ανατρέχοντας σε διάφορους συμβιβασμούς, παραχωρήσεις ή εχθρικές συμπεριφορές που μπορεί να έκανε στους αιώνες, αν μελετήσει σε βάθος τα γεγονότα θα διαπιστώσει πως ο,τι έκανε ήταν για να διαφυλάξει κάτι άλλο, σαφώς πολυτιμότερο! Και στην τελική , όπως λέει ο λαός μας, όποιος είναι έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λέει.

Σε αυτή την δύσκολη για την ανθρωπότητα συγκυρία το πηδάλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου κρατά στα στιβαρά χέρια του ο μεγάλος Πατριάρχης, όπως θα μείνει στην ιστορία και στην αιωνιότητα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Πορεύεται με βήματα αργά αλλά
σταθερά και 28 χρόνια τώρα έχει αλλάξει τη ροή της ιστορίας του.

Λέγεται ότι οι μεγάλοι και πεφωτισμένοι ηγέτες πέρα από τα προσωπικά τους ταλέντα, τα οποία τους βοηθούν στην άσκηση των καθηκόντων τους έχουν την ικανότητα να βρίσκουν και να πλαισιώνονται από τους κατάλληλους συνεργάτες οι οποίοι μπορεί να μην χρεώνονται με συγκεκριμένα επιτελικά καθήκοντα αλλά είναι πολύτιμοι και χρήσιμοι για όλα τα θέματα και κυρίως τις ώρες που ξαποσταίνει και ηρεμεί από την ταχύτητα και το άγχος της μέρας .

Ένας τέτοιος άνθρωπος κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είναι ο θρυλικός Νίκος Μαγγίνας. Μπορεί να είναι ευρύτερα γνωστός ως ο Φωτογράφος, αλλά ο Νίκος Μαγγίνας είναι πολλά σε ένα.
• Είναι γέννημα- θρέμμα Κωνσταντινοπολίτης.
• Είναι ο άνθρωπος που γνωρίζει τη νεώτερη ιστορία του Πατριαρχείου μας καλύτερα από τον καθένα.
•Είναι ο φωτογράφος που απαθανατίζει όλες τις στιγμές,επίσημες και ανεπίσημες, του Πατριάρχη από την πρώτη στιγμή της εκλογής του αλλά και προ αυτής.
• Είναι ο άνθρωπος που ξέρει να απαντά σε κάθε δύσκολη-ακόμη και δυσχερή ερώτηση που του γίνεται.
• Έχει πηγαίο χιούμορ, το οποίο βγαίνει αβίαστα σαν τις απαντήσεις του οι οποίες μερικές φορές είναι τόσο εύστοχες που σε κάνουν να σκέφτεσαι ξανά και ξανά αυτό που είπε.
• Εν τέλει ο Νίκος Μαγγίνας είναι αυτό που δεν δείχνει.Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος

Χριστόδουλος που συμπαθούσε τον Νίκο Μαγγίνα και εκτιμούσε την προσήλωση του στον Πατριάρχη μας είχε προσαρμόσει ένα ανέκδοτο που κυκλοφορούσε εκείνα τα χρόνια και μας το αφηγείτο συχνά με πρωταγωνιστές τον Πατριάρχη και το Νίκο Μαγγίνα. Κι όταν μας το έλεγε ξεκαρδιζότανε πρώτα ο ίδιος.Αν ο Νίκος Μαγγίνας δεν είχε 28 χρόνια τώρα επιβιώσει από τις απανωτές αρχιερατικές ίντριγκες, τα αλληλοκαρφώματα και τις αλχημείες των Ιεραρχών μας, ίσως να κατέγραφε έναν σύντομο αλλά ηρωικό βίο, δίπλα στον Πατριάρχη και να ήταν τώρα παρελθόν. Εντούτοις επιβίωσε! Και στέκει δίπλα του μέχρι σήμερα με δόξα και τιμή.Έχει τόσες εμπειρίες που δεν χωρούν σε μία και μονή παρουσίαση ,αλλά σε πολλές ζωές μαζί.Γεννημένος στην Πόλη όπως είπαμε,διαθέτει ελεύθερο πνεύμα το οποίο όμως ήταν πάντα συνδεδεμένο με «τη γεννήτρα και τεχνήτρα» της ζωής του, την Πόλη και ο,τι αυτό συνεπάγεται! Και προπαντός ήταν και παραμένει πάντα δεμένος με το άρμα του Πατριάρχη.

Από τότε που εξελέγη Πατριάρχης ο Βαρθολομαίος, ο Νίκος Μαγγίνας ανήκε στα πρόσωπα που βρέθηκαν από τις πρώτες ώρες στο πλευρό του.

Και από τα πρώτα του βήματα μαχόταν για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Πατριαρχείου μας μαζί με τους άλλους πρωτεργάτες και συνεργάτες .Ο Νικος Μαγγίνας πολλές φορές βίωσε από τους γύρω του πολλαπλές και διαφορετικού είδους επιδιώξεις και μερικές φορές δεν δίστασε να τις ξεσκεπάσει κιόλας.Είναι ο μακροβιότερος και πιο έμπιστος συνεργάτης του Πατριάρχη μας,ο άνθρωπος που τα προλαβαίνει όλα, γιαυτό και τον ακούει γιατί γνωρίζει ότι ποτέ δεν τον προσέγγισε βάσει ατζέντας ή συμφέροντος αλλά από ανιδιοτελή αγάπη- αν και γιαυτό έχω τις επιφυλάξεις μου γιατί δεν είμαι βέβαιος το αν λειτουργεί σωστά το κριτήριο του Πατριάρχη για να καταλαβαίνει πάντα ποιοί τον αγαπούν αληθινά και ποιοί από συμφέρον.Ο Νίκος Μαγγίνας διατηρεί άριστες σχέσεις με το σύνολο σχεδόν των Ιεραρχών μας- και τους εντός Φαναρίου και τους εκτός. Αφού όλοι οι Ιεράρχες ξέρουν ποιος είναι!

Πρόκειται για σχέσεις που σφυρηλάτησε στο προσκήνιο και το παρασκήνιο της μακράς του θητείας δίπλα στον Πατριάρχη.

Μερικοί μπορεί να τον φοβούνται – γιατί δήθεν τα λέει όλα στον πατριάρχη. Κάποιοι τον εκτιμούν και τον παραδέχονται. Κάποιοι άλλοι θέλουν να τα έχουν καλά μαζί του μήπως και τους βγάζει καμία φωτογραφία τις οποίες μετά όμως δεν πρόκειται να τις δούν. Και κάποιοι- οι περισσότεροι- τον θεωρούν φυσική συνέχεια και οικογένεια με τον Πατριάρχη. Και την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούμενοι του φέρονται όπως πρέπει.Ως άνθρωπος των ειδικών αποστολών ο Νικος Μαγγίνας υπήρξε το κρίσιμο πρόσωπο στον χειρισμό δεκάδων κρίσεων και στην αποφυγή… αμέτρητων άλλων.

Κι όταν όταν είχε χρόνο και του δινόταν το ελεύθερο έκανε τις απαραίτητες κινήσεις πριν ένα θέμα φθάσει στη σύγκρουση και πολύ περισσότερο πριν βγεί στη δημοσιότητα. Και αυτό το έκανε και το κάνει για να προστατεύσει την Εκκλησία.

Χάρη σε αυτό το ταλέντο και τα αναμφισβήτητα ταπεινά και υπομονετικά του αντανακλαστικά πέτυχε να δώσει στο ρόλο του … «ανθρώπου του Πατριάρχη», το όνομά του. Και αυτό για μένα είναι η ύψιστη των τιμών για έναν ανιδιοτελή άνθρωπο της προσφοράς όπως είναι ο Νίκος Μαγγίνας.

Το μικρό αυτό αφιέρωμα το κάνουμε για έναν άνθρωπο που όλοι του οφείλουμε και πρέπει κάποια στιγμή να του ανταποδώσουμε- έκαστος κατά την καρδία του- τα τροφία της αγάπης μας!

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube