REAL TIME |

Weather Icon

ΕΕ: Εντός μιας ώρας θα αφαιρείται ώρα «τρομοκρατικό» περιεχόμενο από online πλατφόρμες

ΕΕ: Εντός μιας ώρας θα αφαιρείται ώρα «τρομοκρατικό» περιεχόμενο από online πλατφόρμες

Οι πλατφόρμες στο Διαδίκτυο θα είναι υποχρεωμένες να αφαιρούν τρομοκρατική προπαγάνδα μέσα σε μια ώρα αφότου εντοπίζεται, δυνάμει κανονισμού που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες Τετάρτη.

Η ψηφοφορία του ΕΚ ήταν το τελευταίο βήμα προτού ο ευρωπαϊκός κανονισμός να αρχίσει να τίθεται σε ισχύ, αν και το μέτρο δεν αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται παρά μετά από περίπου έναν χρόνο.

Αφορά αναρτήσεις σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πατρίκ Γιάκι, πολωνός ευρωβουλευτής και εισηγητής του, εκτίμησε πως ο κανονισμός για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο θα αποδειχθεί σημαντικό εργαλείο, τονίζοντας πως οι τρομοκράτες πλέον προσπαθούν να διαδώσουν τα μηνύματά τους μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.

Βαρύ χτύπημα στους τρομοκράτες
Η σουηδή επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, η Ίλβα Γιούανσον, έκρινε ότι η έγκριση του κανονισμού «καταφέρνει βαρύ χτύπημα στους τρομοκράτες».

Οι ευρωβουλευτές και αντιπρόσωποι των εθνικών κυβερνήσεων ήδη συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αφαιρείται περιεχόμενο που κρίνεται πως αποτελεί τρομοκρατική προπαγάνδα μέσα σε μια ώρα από τον εντοπισμό του.

Οι εταιρείες που διαχειρίζονται διαδικτυακές πλατφόρμες δεν θα υποχρεούνται να παρακολουθούν όλο το περιεχόμενο ή να εγκαθιστούν φίλτρα. Θα είναι όμως υποχρεωμένες να αφαιρούν ή να αποκλείουν την πρόσβαση σε περιεχόμενο αυτής της φύσης όταν τους υποδεικνύεται. Προβλέπονται εξαιρέσεις για το περιεχόμενο καλλιτεχνικής φύσης.

Η πρόταση της Κομισιόν
Ο κανονισμός αυτός βασίστηκε σε πρόταση που υπέβαλε στο ΕΚ η Κομισιόν το 2018. Την εποχή ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε επιχειρηματολογήσει πως η μία ώρα είναι το κρίσιμο χρονικό περιθώριο εντός του οποίου ψευδείς πληροφορίες ή τρομοκρατική προπαγάνδα μπορούν να κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά.

Εταιρείες-κολοσσοί της κοινωνικής δικτύωσης και άλλων ψηφιακών υπηρεσιών (Facebook, Google…) αντιτείνουν εδώ και καιρό πως ήδη αφαιρούν τέτοιου είδους περιεχόμενο μέσα σε μερικά λεπτά από την ανάρτησή του, προτού το δει ή διαμαρτυρηθεί κανείς.

Ο κανονισμός προβλέπει εξαιρέσεις για μικρές εταιρείες ή μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που διαχειρίζονται διαδικτυακές πλατφόρμες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube