REAL TIME |

Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Τουρκία 8 Απριλίου 2021

“Δύο καρέκλες για τρία άτομα… από λάθος”: Πώς σχολιάζει Τουρκάλα δημοσιογράφος το Sofagate

“Δύο καρέκλες για τρία άτομα… από λάθος”: Πώς σχολιάζει Τουρκάλα δημοσιογράφος το Sofagate

Σε λάθος αποδίδει το “Sofagate” η Τουρκάλα φεμινίστρια δημοσιογράφος Αρκάν, παρότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ έριξε τις ευθύνες στους Ευρωπαίους και ο Σαρλ Μισέλ στο… πρωτόκολλο.

Θα μπορούσε να είναι θεατρικό έργο του Ευγένιου Ιονέσκο, ακόμη και του Χάρολντ Πίντερ, αλλά πρόκειται για ένα αληθινό γεγονός, με πρωταγωνιστές τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος βγήκε, σαν βρεγμένη γάτα, εκ των υστέρων, να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οι εικόνες από τη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην Άγκυρα, την Τρίτη προκαλούν θυμηδία στην κοινή γνώμη και σεισμό στα social media, καθώς μόλις δυο αντί για …τρεις ήταν οι νεοοθωμανικού μπαρόκ πολυθρόνες στο προεδρικό μέγαρο στην τουρκική πρωτεύουσα, για μια συνάντηση, που οι Ευρωπαίοι χαρακτήρισαν «μεγάλο και επωφελές γεωπολιτικό έργο που πραγματοποίησαν οι Πρόεδροι των δύο κορυφαίων θεσμών της ΕΕ στην Άγκυρα, και του οποίου η Ευρώπη θα αποκομίσει τους καρπούς στο μέλλον», προκαλώντας περαιτέρω σκωπτικά σχόλια.

Η πρόεδρος της Κομισιόν έμεινε για λίγα λεπτά αμηχανίας όρθια, προσπαθώντας προφανώς να καταλάβει κι η ίδια τι ακριβώς έχει συμβεί, ενώ Ερντογάν και Μισέλ είχαν καταλάβει πρώτοι τις δυο πολυθρόνες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Μισέλ, που στρογγυλοκάθισε δίπλα στο Τούρκο Πρόεδρο, αφήνοντας μια κυρία όρθια, εκ των υστέρων βγήκε να φορτώσει το «sofagate» (καθώς στον καναπέ τελικώς βολεύτηκε η κυρία Λάιεν) με ανάρτηση του στο facebook (αν είναι δυνατό!) στο «αυστηρό τουρκικό πρωτόκολλο» που δημιούργησε μια δυσάρεστη κατάσταση σε βάρος της προέδρου της Κομισιόν, χωρίς όμως να πείθει ιδιαίτερα.
Από τουρκικής πλευράς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ βγήκε με μια επιθετική ανακοίνωση ρίχνοντας το μπαλάκι των ευθυνών στους Ευρωπαίους, καθώς «η υποδοχή στην Τουρκία γίνεται πάντα στα πλαίσια του διεθνούς πρωτοκόλλου και της τουρκικής φιλοξενίας. Σε κάθε επίσκεψη δική μας ή των ξένων, προηγείται συνάντηση των υπευθύνων του πρωτοκόλλου και γίνονται συνομιλίες για το ζήτημα της ταξιθεσίας. Στη συγκεκριμένη συνάντηση που έγινε με τον πρόεδρο μας, στο πρωτόκολλο, ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα της ευρωπαϊκής πλευράς».

«Δηλαδή κανονίστηκε η συγκεκριμένη μορφή ταξιθεσίας σύμφωνα με τις υποδείξεις της Ε.Ε. Τελεία!» κατέληξε χαρακτηριστικά ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Ένα λάθος που όλοι πάνε να καλύψουν»

Τι ακριβώς όμως συνέβη; Το Sputnik απευθύνθηκε στη γνωστή προοδευτική και φεμινίστρια Τουρκάλα δημοσιογράφο που αναμεταδίδει για ευρωπαϊκό μεγάλο μέσο, τη Μ. Αρκάν, προκειμένου να ερμηνεύσει όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά γίνεται το συμβάν.

«Δεν έγινε εσκεμμένα» μας τονίζει. «Δεν ήθελε ο Πρόεδρος Ερντογάν να εξευτελίσει ή να μειώσει σε επίπεδο συμβόλων για γυναίκα αξιωματούχο, την ώρα δε που συζητούσαν για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που προστατεύει τις γυναίκες από την ανδρική βία» προσθέτει η Αρκάν.

«Ήταν προφανώς ένα λάθος που πάνε εκ των υστέρων όλες οι πλευρές να καλύψουν, αν και υπήρχε ένας καναπές που θα μπορούσε εξαρχής να καθίσει η πρόεδρος της Κομισιόν, χωρίς να χρονοτριβεί όρθια. Δεν μπορούσαν να σκεφτούν ότι θα προκαλούσαν τέτοια αναστάτωση. Πάντως, το βέβαιο είναι πως δεν θα το έκανε ποτέ η τουρκική ηγεσία σε επίσημη συνάντηση με γυναίκα αξιωματούχο» καταλήγει.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube