REAL TIME |

Weather Icon

Δυνατό «χτύπημα» από το Παρίσι: «Μade in Greece» πλοία και δωρεάν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες – Η νέα πρόταση για τις Belhara – Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα

Δυνατό «χτύπημα» από το Παρίσι: «Μade in Greece» πλοία και δωρεάν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες – Η νέα πρόταση για τις Belhara – Αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα

Το σκληρό «Bras De Fer» με επίκεντρο το πρόγραμμα ναυπήγησης των καινούργιων φρεγατών του Στόλου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Σήμερα ήταν η σειρά των Γάλλων της Naval Group να δώσουν στη δημοσιότητα-με πλήρη στοιχεία και λεπτομέρειες-την ανανεωμένη πρόταση που έχουν κάνει προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό για τις φρεγάτες Belhara-FDI Hellenic-όπως τις ονομάζουν, την ενδιάμεση λύση που προσφέρουν με μεταχειρισμένα πλοία και την αναβάθμιση των τεσσάρων Ελληνικών ΜΕΚΟ.

Οι Γάλλοι αναφερόμενοι στις FDI HN κάνουν λόγο για τις πιο σύγχρονες φρεγάτες τελευταίας γενιάς με κατασκευή τριών από τις τέσσερις σε Ελληνικά ναυπηγεία και την πρώτη να μπαίνει σε υπηρεσία στο Πολεμικό Ναυτικό στις αρχές του 2025, δωρεάν παραχώρηση των φρεγατών «Jean Bart» και «Latouche-Treville» στις αρχές του 2022, αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ κλάσης «ΥΔΡΑ» σε Ελληνικά ναυπηγεία και συμμετοχή Ελληνικών εταιρειών στο συνολικό πρόγραμμα σε μακροχρόνια βάση τόσο για την κατασκευή όσο και για την συντήρηση των πλοίων.

Η πρώτη FDI HN θα κατασκευαστεί σε Γαλλικά ναυπηγεία ενώ οι υπόλοιπες τρεις θα είναι «Made in Greece» με τους Γάλλους να δηλώνουν ότι θέλουν να αφήσουν το «αποτύπωμά» τους στη χώρα μας. Παρουσιάζουν στην πρότασή τους τις Belhara ως τις πιο σύγχρονες φρεγάτες που μπορούν να επιτύχουν πλήρη αμυντική κυριαρχία και απόλυτο έλεγχο του θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Η υπεροχή των FDI HN στηρίζεται όπως υποστηρίζουν στο πλήρες ψηφιακό ραντάρ SEA FIRE με δυνατότητα επιτήρησης ακόμα και «αόρατων» απειλών όπως UAV. Το δοκιμασμένο σύστημα πυρός με αιχμή τους 32 Aster απέναντι σε υπερηχητικούς πυραύλους αλλά και το διαλειτουργικό σύστημα πληροφοριών SETIS προσφέρουν σύμφωνα με τη Naval Group τον απόλυτο έλεγχο έναντι όλων των απειλών. Οι Γάλλοι στέκονται ιδιαίτερα και στα ανθυποβρυχιακά συστήματα της FDI-sonar Captas και sonar γάστρας-βραβευμένα ακόμα και από τον 6Ο Στόλο των ΗΠΑ όπως αναφέρουν.

Το Παρίσι παρουσιάζει την «Made in Greece» πρόταση με προεπιλογή δέκα Ελληνικών εταιριών πέρα από τα ναυπηγεία οι οποίες θα πάρουν κατασκευαστικό έργο εάν κλείσει η συμφωνία. Και ξεκαθαρίζουν ότι οι δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες που παραχωρούν δωρεάν είναι πλήρως επιχειρησιακές.

Η Γαλλική πρόταση έρχεται να προστεθεί στους φακέλους τους οποίους ήδη μελετά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό με τελευταίους της Αγγλίας με τη Arrowhead 140 και της Ισπανίας με την F-110. Ενώ αναμένεται η Ιταλική πρόταση για τη φρεγάτα Fremm. Το Παρίσι δεν δείχνει διατεθειμένο όπως φαίνεται να καταθέσει τα όπλα και ποντάρει πολλά στην στρατηγική συνεργασία με την Ελλάδα και στη στήριξη που προσφέρει απέναντι στην Τουρκική επιθετικότητα. Ως δείγμα γραφής προβάλλει τη συμφωνία για τα Rafale και τη δυνατότητα να ξεπεραστεί με τον ίδιο τρόπο η αδυναμία διακυβερνητικής συμφωνίας G to G με την Αθήνα εξαιτίας της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube