Διπλό παιχνίδι και παγίδες στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ελλάδα

Διπλό παιχνίδι και παγίδες στο τρίγωνο ΗΠΑ-Τουρκία-Ελλάδα

Απόστολος Αποστολόπουλος

Πολλοί πέταξαν τη σκούφια τους και η κυβέρνηση ένιωσε ευτυχής για τη φιλική διάθεση του Μπάϊντεν που είπε στον Μητσοτάκη «άμα έχεις πρόβλημα πάρε με στο τηλέφωνο». Δεν ξέρουμε αν και τι του απάντησε ο πρωθυπουργός, δυστυχώς. Καταλάβαμε, όμως, ότι παρά την ημίωρη κουβέντα τους, ο αμερικανός πρόεδρος έφυγε αφήνοντας εκκρεμότητες ενώ και ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε σαφή εικόνα για το τι θα έκανε ο κ. Μπάϊντεν «αν είχαμε πρόβλημα».

Ελπίζουμε ότι σημειώθηκε κάποια μεγαλύτερη πρόοδος από όταν, για παράδειγμα, ζήτησε ο κ. Τσίπρας (ήταν ακόμα αξιωματική αντιπολίτευση)να συναντήσει τον κ. Μπάϊντεν, αντιπρόεδρο τότε του Ομπάμα. Ο Μπάϊντεν, θυμίζω, είχε πει στον Έλληνα επιχειρηματία που μεσολάβησε για τη συνάντηση: να έρθει να με δει αλλά να πούμε και καμιά κουβέντα γιατί όσοι έρχονται μου γλείφουν τα παπούτσια.

Αυτή ήταν η γνώμη του νυν προέδρου των ΗΠΑ για τους Έλληνες πολιτικούς. Υποτιμητικά μας βλέπουν ακόμα και σήμερα χαμηλόβαθμοι πρώην αξιωματικοί (και νυν ιδιώτες) που υπηρέτησαν εδώ, όπως ο κ. Ρ. Παλμ (πρώην ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ) που ως γνωστόν μας αποκαλεί «ζητιάνους».

Τα ωραία λόγια του Μπάϊντεν κολακεύουν αλλά δεν χορταίνουν. Ιδίως όταν οι ΗΠΑ δεν αφήνουν κανένα παραπονεμένο. Για παράδειγμα, ενώ ο Μπάϊντεν μας άφηνε τα τηλέφωνά του για ώρα ανάγκης, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ κ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον Τσαβούσογλου, δήλωσε ευχαριστημένος επειδή, λέει, η Τουρκία «κρατάει τα πλοία της εκτός περιοχής που διεκδικούν άλλοι». Δηλαδή, εμείς διεκδικούμε περιοχές (στο Αιγαίο)που ανήκουν στην Τουρκία, αλλά οι Ερντογάν/Τσαβούσογλου, κρατούν τα πλοία τους εκτός περιοχής για να σώσουν την ειρήνη. Για ποιες δυσκολίες άραγε θα τηλεφωνήσει ο Μητσοτάκης στον Πρόεδρο; Και ο Μπάϊντεν, ανεξάρτητα από τις επιθυμίες του, έχει δυνατότητες να τις διευθετήσει;

ΔΙΠΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΠΑΓΙΔΕΣ

Η Τουρκία κινείται στο πολύ γλιστερό έδαφος μιας ευρύτατης περιοχής, από τη Μ. Ανατολή ως τον Καύκασο και τη Ρωσία, όπου οι ΗΠΑ μάλλον χάνουν παρά κερδίζουν έδαφος. Η Οικονομία της Τουρκίας καταρρέει αλλά η Κίνα προσφέρεται για σημαντικές συμφωνίες που θα της δώσουν ανάσα, αν προλάβουν.

Το μεγάλο γεγονός είναι οι συμφωνίες πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας με το Ιράν, οπότε σχηματίζεται μια εν δυνάμει πανίσχυρη τριάδα στην ευρύτερη περιοχή, Κίνα-Ρωσία-Ιράν, που αποδυναμώνει τις ΗΠΑ και στριμώχνει την Τουρκία. Σχεδόν εξουδετερώνεται η ευχέρεια του Ερντογάν να παίζει ισορροπώντας με Δύση και Ανατολή. Αλλά περιορίζεται και η δυνατότητα παρέμβασης των ΗΠΑ. Μπάϊντεν και Μπλίνκεν έχουν αποφύγει να σχολιάσουν τη συμφωνία των τριών ούτε το ότι το Ιράν απαιτεί να άρουν οι ΗΠΑ τις κυρώσεις τους ώστε να συγκατατεθεί να επαναδιαπραγματευθεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά που κατάγγειλε ο Τραμπ.

Στην πράξη η εν λόγω τριάδα υποδεικνύει στη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ ότι αν επιδεικνύει αλαζονεία λόγων και έργων θα πέσει σε τείχος και θα βγει χαμένη.
Είναι ένας αγώνας δρόμου πολύπλοκος και ολισθηρός. Οι ΗΠΑ παίζουν, όπου μπορούν, διπλό παιχνίδι δίνοντας πχ ο μεν Πρόεδρος ελπίδες στον Μητσοτάκη τη στιγμή που ο Μπλίνκεν κολακεύει τις φιλοδοξίες των Τούρκων στο Αιγαίο. Η εύκολη ερμηνεία είναι ότι το Αιγαίο είναι αντάλλαγμα για να επανέλθει η Τουρκία στο Δυτικό μαντρί. Αλλά γιατί οι ΗΠΑ να «δώσουν» (αν μπορέσουν!) το Αιγαίο στην Τουρκία ενώ δεν είναι σίγουρο ότι θα παραμείνει πιστή στη Δύση;

Και γιατί εμείς παρακολουθούμε παθητικά ενώ μόνο σχεδιασμένες πρωτοβουλίες μπορούν να μας γλιτώσουν, όπως πχ η συμμαχία με τη Γαλλία, τις φρεγάτες της και τη συμφωνία αρωγής αν η Τουρκία μας επιτεθεί; Με μια λέξη: Τα όπλα είναι στάχτη στα μάτια αν δεν υπάρχει στρατηγική και απόφαση σε τι χρησιμεύουν.

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Οι ιθύνοντες στις ΗΠΑ μπορεί να πιστεύουν ότι αν φύγει ο Ερντογάν, η Τουρκία θα επιστρέψει στο μαντρί. Έστω. Αλλά τι θα μπορεί να κάνει η Τουρκία ζωσμένη από τις τρεις ισχυρές χώρες της περιοχής; Ο Ερντογάν ήθελε να παίζει και με τις δυο πλευρές αλλά τελικά τον έβαλαν στη μέση και τον έζωσαν τα φίδια. Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ανόητος να νομίζει ότι θα τον σώσει η αμερικανόφιλη Τσιλέρ που ως πιθανή νέα ΥΠΕΞ μάλλον του ετοιμάζει το σχοινί για να τον κρεμάσουν. Και ο οποιοσδήποτε αντικαταστάτης του Ερντογάν, θα μοιάζει με οπισθοφύλακα της συμφοράς απέναντι στην ισχυρή τριάδα Ρωσία, Κίνα, Ιράν.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν στην περιοχή ούτε τα περισσότερα ούτε τα πιο δυνατά χαρτιά, με την οικονομία τους να παραπατάει και τον εσωτερικό διχασμό να μην τελειώνει-η εθνοφυλακή φυλάει ακόμα (χωρίς λόγο;) το Καπιτώλιο.

Τέλος, οι Βρυξέλλες/Βερολίνο δεν επιβάλλουν κυρώσεις αλλά προειδοποιούν ότι οι τουρκικές διεκδικήσεις στην Αν. Μεσόγειο είναι έκνομες. Δηλαδή αντίθετες στα ευρωπαϊκά/γερμανικά συμφέροντα. Οπότε τα θερμά λόγια του Μπλίνκεν στον Τσαβούσογλου μάλλον μοιάζουν με έπεα πτερόεντα. Υπό τον όρο ότι η Ελλάδα δεν θα επαναπαυθεί στην τηλεφωνική διαθεσιμότητα του Μπάϊντεν αλλά θα εξοπλιστεί με ότι χρειάζεται για να είναι έτοιμη δια παν ενδεχόμενο.

Αν η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως τότε η κυβέρνηση, αν ήθελε να κάνει υποχωρήσεις στα ελληνοτουρκικά, θα ανησυχούσε μόνο μήπως πλειοδοτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ των Πρεσπών. Η κυβέρνηση έχει να φοβάται μόνο τον κόσμο που αμετακίνητος παρακολουθεί άγρυπνος.

Εν μέσω σχολίων για τον Μπάïντεν, νέας συνάντησης της ελληνοτουρκικής επιτροπής και αβέβαιων προβλέψεων για τη διεξαγωγή εκλογών, προέκυψε αίφνης είδηση για βόμβα στο σπίτι του κ. Σαμαρά που αποδόθηκε σε φάρσα. Άλλη βόμβα έσκασε όταν, την επόμενη μέρα, δημοσιεύθηκε ανοιχτή επιστολή του πρώην πρωθυπουργού γραμμένη με αναμενόμενη πατριωτική ένταση. Πασχαλιάτικα πυροτεχνήματα;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube