Weather Icon

Δένδιας: “Θα πάω στην Άγκυρα, αν υπάρχει κατάλληλο κλίμα”

Δένδιας: “Θα πάω στην Άγκυρα, αν υπάρχει κατάλληλο κλίμα”

«Έχω την πρόθεση να μεταβώ στην Άγκυρα τις αμέσως προσεχείς μέρες, την επόμενη εβδομάδα, βεβαίως όμως υπό προϋποθέσεις, ότι θα υπάρχει το κατάλληλο κλίμα. Ότι η Τουρκία δεν θα προβεί σε τέτοιες προκλητικές ενέργειες που θα εμποδίσουν αυτή μου την επίσκεψη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εκφράζοντας την ελπίδα «η τουρκική πλευρά αυτή τη φορά θα απέχει από τέτοιες ενέργειες».

Σε δηλώσεις του έπειτα από τη συνάντησή του με τον Σέρβο ομόλογό του, Νίκολα Σελάκοβιτς, στο Βελιγράδι, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «παρατηρούμε εμείς από την ελληνική πλευρά, τις τουρκικές βλέψεις στην ευρύτερη περιοχή μας και την προσπάθεια που κάνει η Τουρκία με τη χρήση οικονομικών, θρησκευτικών και πολιτιστικών μέσων, να προσεταιρισθεί χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα τον μουσουλμανικό πληθυσμό. Είναι ένα ζήτημα το οποίο πάντοτε έχει την προσοχή μας».

«Εμείς πιστεύουμε ότι οι πληθυσμοί, οι άνθρωποι και οι κοινωνίες είναι πάντα γέφυρες συνεργασίας. Γέφυρες συνεργασίας για την ειρήνη και την ασφάλεια, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την προώθηση των ανθρωπίνων αξιών. Και όχι βέβαια για την προώθηση οποιουδήποτε είδους εξτρεμισμού, φανατισμού ή μισαλλοδοξίας» πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι σκοπός της παρουσίας του στο Βελιγράδι είναι η εμβάθυνση των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως είπε, για την Ελλάδα προέχει η εφαρμογή της Κοινής Διακήρυξης που υπογράφηκε στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο του 2019, στην Αθήνα. «Δυστυχώς, η πανδημία μας εμπόδισε για την πλήρη εφαρμογή του. Αλλά προσβλέπουμε να την εφαρμόσουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο κ. Δένδιας συνεχάρη τη Σερβία για την πορεία των εμβολιασμών και συμπλήρωσε ότι «θα είναι μεγάλη μας χαρά να υποδεχθούμε τους Σέρβους φίλους μας στην Ελλάδα το καλοκαίρι επί τη βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες, κατά την επίσκεψη εδώ του υπουργού Τουρισμού κ. Θεοχάρη». Επίσης, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. 

Επεσήμανε, δε, ότι κατά τη συζήτηση τέθηκε επί τάπητος η σημαντική οικονομική παρουσία της Ελλάδας στην Σερβία και τόνισε ότι οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία είναι μεταξύ 2,5 και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Μετά τη 10χρονη κρίση, η Ελλάδα επανέρχεται στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια. Θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να έρθουν και να επενδύσουν εδώ στη Σερβία. Μου λένε ότι έχουν δημιουργήσει οι ελληνικές επενδύσεις 25.000 θέσεις εργασίας. Θα θέλαμε να φτάσουμε σε ένα σημείο να έχουμε δημιουργήσει 100.000 θέσεις εργασίας στη Σερβία» συνέχισε ο υπουργός.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα επιθυμεί εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων και του εμπορίου, καθώς και τη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια και η άμυνα. «Ειδικά για την ενέργεια συζητήσαμε μαζί πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε τη διασύνδεση των χωρών της περιοχής. Και όσον αφορά στις μεταφορές, σας πρότεινα – και ευχαριστώ που το δεχτήκατε – να υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ ημών και της Βόρειας Μακεδονίας για να συζητήσουμε τη διασυνδεσιμότητα της περιοχής μας» τόνισε. 

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube