Weather Icon

Covid-19 – Μερικά απροσδόκητα γεωπολιτικά διδάγματα

Covid-19 – Μερικά απροσδόκητα γεωπολιτικά διδάγματα

του Γάλλου στρατηγού Dominique Delawarde.
.
Πριν να σχολιάσουμε, όταν θα έρθει ο καιρός, τις γεωοικονομικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης, και ιδίως ο ρόλος τους ως επιταχυντή στη μετατόπιση ισχύος μεταξύ του δυτικού και του ευρασιατικού συνασπισμού, οι απαντήσεις σε δύο ερωτήσεις παρέχουν, από τώρα ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
.
1 – Τι γίνεται με τον βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας για τους Ρώσους και τους Κινέζους καθώς και για τα εμβόλια τους; Ποιες χώρες συνεργάζονται μαζί τους; Ποιες χώρες είναι απρόθυμες να συνεργαστούν και γιατί;
.
2 – Τι γίνεται με τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης στην εθνική συνοχή των μεγάλων Κρατών που πλήττονται από την επιδημία;
.
Τα πρώτα στοιχεία απαντήσεων φαίνονται ήδη γνωστά και παρατίθενται παρακάτω.

Ο βαθμός εμπιστοσύνης που δηλώνεται προς τους Ρώσους και Κινέζους για τα εμβόλια τους φτάνει σε απροσδόκητο επίπεδο στο σύνολο του πλανήτη.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, το δεύτερο πιο διαδεδομένο εμβόλιο στον κόσμο, χρησιμοποιείται ήδη σε 60 χώρες που αντιπροσωπεύουν περισσότερους από 3 δισεκατομμύρια κατοίκους. Ακολουθεί η πλήρης λίστα στις 14 Απριλίου 2021 στον παρακάτω πίνακα. Καθώς η έγκριση του Sputnik V μελετάται σε άλλες χώρες, αυτή η λίστα θα εξελιχθεί.
.
Σχόλια DD:

  • Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Βόρεια Αμερική (ΗΠΑ + Καναδάς) και οι υποτελείς της της ΕΕ υστερούν στις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της Ρωσίας για προφανείς γεωπολιτικούς λόγους. Το ρωσικό εμβόλιο θεωρείται ως φορέας επιρροής από τους Δυτικούς που θα προτιμούσαν, χωρίς αμφιβολία, να δουν τον πληθυσμό τους να «ψοφήσει» παρά να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε ποιότητα σε ένα ρωσικό προϊόν (λόγω της υποχρεωτικής θεσμικής ρωσοφοβίας). Εξάλλου, τα δυτικά φαρμακευτικά λόμπι ασκούν επίμονη πίεση σε ένα ιδιαίτερα διεφθαρμένο ΜΕΑ (Ευρωπαϊκό Πρακτορείο Φαρμάκων), για να αποφύγουν να μοιραστούν τα κέρδη τους με άλλους … Πρέπει να ειπωθεί ότι εάν το ΜΕΑ έδινε την έγκρισή του, το εμβόλιο Sputnik θα γινόταν το πιο διαδεδομένο εμβόλιο σε ολόκληρο τον πλανήτη, πράγμα γεωπολιτικά αδύνατο για τους Δυτικούς οι οποία πιστεύουν πάντα στην ανωτερότητα τους σε όλους τους τομείς.
  • Πρέπει να σημειώσουμε ωστόσο, ότι τρεις χώρες μέλη της ΕΕ (Ουγγαρία, Σλοβακία και Ουγγαρία) έχουν ήδη παρακάμψει, με διαδικασία του επειγόντως, την ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης που διενεργείται από το ΜΕΑ, έναν οργανισμό στον οποίο ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, φαίνεται να έχουν εκχωρήσει την κυριαρχία τους στον τομέα της υγείας, γεγονός το οποίο δεν προβλέφθηκε ποτέ από τις συνθήκες … Πρόκειται για μια επιπλέον εγκατάλειψη της κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη γαλλική διακυβέρνηση, κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη από το εκτελεστικό «Μακρόν», πρώτο βιολί της ευρωπαϊκής υπερεθνικότητας.
  • Να σημειώσουμε ότι άλλα κράτη της ΕΕ (μεταξύ των άλλων η Γερμανία) ετοιμάζονται να απαλλαγούν από το «πράσινο φως» της ΕΕ εάν η διαδικασία «MEA» συνεχίσει να καθυστερήσει σκόπιμα, όπως συμβαίνει σήμερα.
  • Εάν η Κίνα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα, είναι επειδή έχει τα δικά της εμβόλια, τα παράγει με ρυθμό που θεωρείται επαρκές και ότι δεν προτίθεται να αφήσει σε κανέναν, ακόμη και σε συμμαχική χώρα, τη δυνατότητα επέμβασης στην υγεία του πληθυσμού της, όταν ο τελευταίος απέχει πολύ από το να απειλείται όσο άλλοι.
  • Σημειώνουμε με ενδιαφέρον την ισχυρή διείσδυση του ρωσικού εμβολίου σε μεγάλες ασιατικές χώρες (Ινδία, Πακιστάν, Ιράν, Φιλιππίνες) και, χωρίς καμία πραγματική έκπληξη, στη Βόρεια Αφρική (Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο, Λιβύη, Αίγυπτος). Αποτελεί έναν ενδιαφέροντα δείκτη εμπιστοσύνης στην επιστήμη και τη ρωσική διακυβέρνηση …
  • Θα σημειώσουμε επίσης μια πολύ σημαντική διείσδυση του ρωσικού εμβολίου στις μεγαλύτερες, και ιδιαίτερα στις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες της Λατινικής Αμερικής (Βραζιλία, Μεξικό, Αργεντινή).

Τι γίνεται με τα κινεζικά εμβόλια; Χρησιμοποιούνται σε 45 χώρες, με πληθυσμούς περίπου 3 δισεκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου είκοσι από αυτές τις χώρες είναι επίσης πελάτες του ρωσικού εμβολίου Sputnik.Σχόλια σχετικά με τη χρήση κινεζικών εμβολίων:

  • Όπως και για τη Ρωσία, παρατηρούμε μια πολύ καλή διείσδυση του κινεζικού εμβολίου στην Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
  • Όπως και για τη Ρωσία, για τους ίδιους λόγους, και συνεπώς δεν προκαλεί έκπληξη, παρατηρούμε την απροθυμία της ΕΕ να εγκρίνει τα κινεζικά εμβόλια.

*

Αποσπάσματα από ορισμένα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που ενδιαφέρουν

Οι ακόλουθες δημοσκοπήσεις διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες από το αγγλοσαξονικό ινστιτούτο You Gov Institute, μάλλον ευνοϊκό προς τις δυτικές δυνάμεις που υφίστανται σήμερα, και τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στον ιστότοπο του Imperial College του Λονδίνου. Αν υπάρχει μεροληψία στα αποτελέσματα, θα ήταν επομένως πιο ευνοϊκή για το δυτικό «mainstream»… 
.
Ερώτηση 1 που τέθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2020: (πριν από το 2ο κύμα της επιδημίας) – πηγή: Covid 19 Behavior Tracker
.
Κατά τη γνώμη σας, είναι η χώρα σας πιο ενωμένη ή πιο διχασμένη από ό, τι πριν από την επιδημία Covid 19; Σχόλιο DD:
.
Ως εκ τούτου, οι εσωτερικές διαιρέσεις θεωρούνταν ήδη «σε αισθητή άνοδο» από τους πληθυσμούς των κύριων χωρών του ΝΑΤΟ, ακόμη και πριν από το 2ο και το 3ο κύμα της επιδημίας, τα οποία ήταν πιο θανατηφόρα από το πρώτο. Αυτή η δημοσκόπηση δεν έχει ενημερωθεί από τις 20 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά μπορούμε να φανταστούμε ότι τα αποτελέσματα δεν έχουν βελτιωθεί τους τελευταίους 7 μήνες… Αυτό μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο τα mainstream media δεν το έχουν διαδώσει ποτέ ή ενημερώσει.
.
Οι χώρες που στερούνται εθνικής συνοχής δεν θα αντιμετώπιζαν μια σύγκρουση μεγάλης κλίμακας με καλές συνθήκες. Στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι ίσως η καλύτερη στιγμή για να πολλαπλασιαστούν οι προκλήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις και να επιδιωχθεί μια συμπλοκή στα σύνορα της Ευρασίας… (Ουκρανία, Μέση Ανατολή, Θάλασσα της Κίνας). Μια παρακμάζουσα Δύση σίγουρα έχει περισσότερα να χάσει εκεί παρά να κερδίσει. 
.
Ερώτηση 2 που τέθηκε μεταξύ της 25 Μαρτίου και 8 Απριλίου 2021 από τον You Gov – πηγή: Covid 19 Behavior Tracker
.
Κατά τη γνώμη σας, η κυβέρνησή σας χειρίστηκε την κρίση υγείας καλά ή κακά;Σχόλια DD:
.
Πολλά εκπληκτικά αποτελέσματα στον παραπάνω πίνακα. Ωστόσο, η ημερομηνία της δημοσκόπησης φαίνεται σημαντική πριν από κάθε σχολιασμό.

  • Στις αρχές Απριλίου 2021, οι πολίτες των ΗΠΑ φέρονται ικανοποιημένοι με τη διακυβέρνησή τους, παρά το γεγονός ότι κατέγραψαν τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα όλων των χωρών που ρωτήθηκαν… ;;; (Ίσως επειδή το You gov είναι ένα αγγλοσαξονικό ινστιτούτο δημοσκόπησης… ;;)
  • Με το 48% των Ισραηλινών πολιτών που πιστεύουν, τον Απρίλιο του 2021, μετά από μια αστραπιαία εκστρατεία εμβολιασμού, ότι η διακυβέρνησή τους έχει κακοδιαχειριστεί την κρίση υγείας σε σύγκριση με το 44% που πιστεύουν το αντίθετο, τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται σε αυτά που μας αναφέρουν ακούραστα τα δυτικά mainstream μέσα ενημέρωσης… αλλά γνωρίζουμε την υπέρ-του-Ισραήλ προκατάληψη αυτών των μέσων μαζικής ενημέρωσης καθώς ελέγχονται, για την πλειοψηφία τους, από δισεκατομμυριούχους εγγύς του εβραϊκού κράτους. Τα αποτελέσματα αυτής της δημοσκόπησης είναι, ωστόσο, συνεπή με τα αποτελέσματα των εκλογών της 23ης Μαρτίου, οι οποίες τιμώρησαν σαφώς το κόμμα του Νετανιάχου 
  • Η Γαλλία, μαζί με τη Γερμανία, είναι μία από τις χώρες όπου η κυβέρνηση κρίνεται αυστηρότερα. Απομένει να δούμε αν το κόμμα που έχει την εξουσία θα τιμωρηθεί πραγματικά στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές τον επόμενο Ιούνιο ή, αν οι εκπρόσωποί του, που υποστηρίζονται όπως την πρώτη ημέρα από τα mainstream ΜΜΕ, θα πετύχουν ή όχι, να διεισδύσουν, μέσω του παιχνιδιού συμμαχιών στο δεύτερο γύρο (με το Modem, LR, οικολόγους ή άλλους), στα τοπικά και περιφερειακά εκτελεστικά όργανα…
  • Η δυσαρέσκεια των Ιάπωνων, των οποίων οι θάνατοι ήταν ωστόσο πολύ περιορισμένοι, είναι πολύ εκπληκτική και δύσκολη να εξηγηθεί με την πρώτη ματιά. Δεν συμβαδίζει με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την εθνική ενότητα. Μόνο η ημερομηνία της έρευνας μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα.

Πράγματι, αυτή η δημοσκόπηση έρχεται αμέσως μετά από ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας πέντε φορές πιο θανατηφόρο από το πρώτο για την Ιαπωνία. Περαιτέρω, ο ιαπωνικός λαός είναι, μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, ένας από τους πιο δύσπιστους ως προς το εμβόλιο στον κόσμο. Δεν είναι βέβαιο ότι εκτιμά πολύ όλα τα αυταρχικά υγειονομικά μέτρα που του επιβάλλονται… Είναι ευτυχές να σημειώσουμε ότι, πέρα ​​από τη θρυλική πειθαρχία του, ο ιαπωνικός λαός καμιά φορά αναρωτιέται και διαλογίζεται.
.
Ντομινίκ Ντελαουάρντ
.
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ DOMINIQUE DELAWARDE
Πρώην Αρχηγός «Διάταξης – Πληροφοριών – Ηλεκτρονικού Πόλεμου» στο Κοινό Διαστρατιωτικό Επιτελείο για Επιχειρησιακό Σχεδιασμό
.
Μετάφραση: Κριστιάν Ακκυριά
.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube