Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 22 Απριλίου 2021

Χαστούκι από ΗΠΑ: Προχωρούν σε νέα συμφωνία χωρίς Τουρκία για τα F-35

Χαστούκι από ΗΠΑ: Προχωρούν σε νέα συμφωνία χωρίς Τουρκία για τα F-35

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οκτώ άλλες χώρες προχωρούν σε κατάργηση της συμφωνίας του 2006 σχετικά με το πρόγραμμα για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35, υπογράφοντας μια νέα συμφωνία που αποκλείει την Τουρκία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Πενταγώνου, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Anadolu.

Ο αξιωματούχος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την κίνηση, κατά το ίδιο πρακτορείο.

⇒ Διαβάστε ακόμη: Nτέιβιντ Πετρέους στην «Κ»: Οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας θα πάρουν χρόνο να εξομαλυνθούν

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να «παγώσει» τη συμμετοχή της Άγκυρας στο πρόγραμμα για τα F-35 Lightning II το 2019, εκτιμώντας ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 που απέκτησε η Τουρκία είναι ασύμβατα με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τη Μόσχα για να αντληθούν πληροφορίες σε ό,τι αφορά τα F-35.

Από την πλευρά της, η Τουρκία επιμένει ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 δεν αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε σε περαιτέρω εξειδίκευση των κυρώσεων CAATSA (νόμος για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων), που είχαν επιβληθεί τον περασμένο Δεκέμβριο εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400.

Οι κυρώσεις θέτουν στο στόχαστρο την τουρκική αμυντική βιομηχανία (SSB) αλλά και τέσσερα ανώτερα στελέχη, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο πρόεδρος της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ.

Kathimerini.gr με πληροφορίες από Daily Sabah

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube