Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Τουρκία 29 Απριλίου 2021

Αρχηγός Kεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για το άρθρο 5 στην Τουρκία

Αρχηγός Kεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ: Οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευση του ΝΑΤΟ για το άρθρο 5 στην Τουρκία

Rick Rozoff

Ο στρατηγός Kenneth McKenzie, αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, επικρότησε την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Οργανισμού του Βόρειου Ατλαντικού που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου.

Σε μια εικονική συζήτηση με το think tank του Αμερικανικού Ινστιτούτου Επιχειρήσεων, ο διοικητής επαίνεσε την Τουρκία ως «μακροχρόνιο σύμμαχο» (η οποία απέδειξε για πρώτη φορά την αξία της στις ΗΠΑ στον πόλεμο της Κορέας, κερδίζοντας έτσι την ένταξη στο ΝΑΤΟ το 1952) και «εκτίμησε τον εταίρο του ΝΑΤΟ», σύμφωνα με τον Οργανισμό Anadolu της Τουρκίας. Επανέλαβε επίσης το γεγονός ότι οι ΗΠΑ διατηρούν τη δέσμευση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα. Αυτό το άρθρο υποχρεώνει όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να έρθουν στη στρατιωτική βοήθεια οποιουδήποτε άλλου μέλους ή μελών που το ζητούν. (Δηλαδή, μια επίθεση εναντίον ενός θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων.) Το άρθρο 5 επικαλέστηκε για πρώτη φορά το 2001 μετά τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και το Πεντάγωνο και χρησιμοποιήθηκε ως βάση του είκοσι ετών πολέμου του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, (με συναφείς αποστολές στο Κιργιζιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν), καθώς και την Επιχείρηση Active Endeavour (διαδέχθηκε η Επιχείρηση Sea Guardian) ναυτικής παρακολούθησης και απαγόρευσης σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα, την ανάπτυξη αεροσκαφών Operation Eagle Assist AWACS στις ΗΠΑ και πέντε άλλες επιχειρήσεις .

Το άρθρο 4 του ΝΑΤΟ, το οποίο απαιτεί στρατιωτικές διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των μελών του ΝΑΤΟ όταν «απειλείται η εδαφική ακεραιότητα, η πολιτική ανεξαρτησία ή η ασφάλεια οποιουδήποτε από τα μέρη», έχει ενεργοποιηθεί τέσσερις φορές κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας: όσον αφορά το Ιράκ το 2003 και τη Συρία δύο φορές το 2012 και μία φορά το 2020. Ως αποτέλεσμα των αιτημάτων του 2012, το ΝΑΤΟ διατηρεί τρεις αντι-βαλλιστικούς πυραύλους Patriot στην Τουρκία από το 2013, επίσης ως φερόμενη απάντηση σε απειλές από τη Συρία.

Ο στρατηγός McKenzie είπε επίσης ότι η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια όσον αφορά τα σύνορά της με το Ιράκ και τη Συρία, τις οποίες υποστηρίζουν πλήρως οι ΗΠΑ. Κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, η Άγκυρα διατηρεί στρατιωτικές βάσεις στο βόρειο Ιράκ και τη βορειοανατολική Συρία. Επί του παρόντος διεξάγει στρατιωτική επίθεση μεγάλης κλίμακας στο Ιράκ και διεξάγει πόλεμο υποστηρίζοντας έναν πληρεξούσιο πόλεμο στη Συρία για επτά χρόνια. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν επίσης αυτές τις ενέργειες.

Παρά τις διαφορές για την Τουρκία που αγοράζει αντιαεροπορικά όπλα S-400 από τη Ρωσία, ο Μακένζι έσπευσε να πει: «Μπορείτε ακόμα να είστε φίλοι, ακόμα κι αν διαφωνείτε. Υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους διαφωνούμε. Πιστεύω λοιπόν ότι ένα καλό σημάδι είναι το γεγονός ότι οι δύο πρόεδροι πρόκειται να μιλήσουν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, νομίζω ότι είναι ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός. “

Η Τουρκία πρόσφατα συμμετείχε άμεσα σε στρατιωτικές ενέργειες στο Ιράκ, τη Συρία και τη Λιβύη και σε πολέμους πλησίον στον Νότιο Καύκασο και στην Υεμένη. Συμμετέχει σε μια εδαφική διαμάχη με την Ελλάδα στο Αιγαίο Πέλαγος και σε μια διαφωνία κυριαρχίας με την Κύπρο.

Αυτές οι τοποθεσίες πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάγνωση των ακόλουθων σχολίων από τον συνάδελφο McKenzie, Στρατηγό Tod Wolters, διοικητή της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της μαρτυρίας ενώπιον της Επιτροπής Ένοπλων Υπηρεσιών της Βουλής στις αρχές του μήνα:

«Η Τουρκία παραμένει στρατηγικός Σύμμαχος των ΗΠΑ, κρίσιμος για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη, την Ευρασία, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή».

«Η Τουρκία διατηρεί καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της Ρωσίας».

Στο τελευταίο απόσπασμα, η τουρκική κυβέρνηση καταδίκασε την επιστροφή της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014 και ζήτησε από τη Ρωσία να παραχωρήσει τον έλεγχό της και έχει διακηρύξει με συνέπεια τα δικαιώματα καταγγέλλοντας την υποτιθέμενη καταπίεση των εθνικών τουρκικών τατάρων της Κριμαίας.

Όχι μόνο το Πεντάγωνο υποστηρίζει τους πολέμους και τους πληρεξούσιους πολέμους της Τουρκίας στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν και στο μέλλον, αλλά επιβεβαιώνει ότι θα συσπειρώσει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ για να εισέλθουν σε ένοπλες συγκρούσεις εξ ονόματος της Τουρκίας, εάν το ζητήσει.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: news.antiwar

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube