REAL TIME |

Weather Icon
Τουρκία 26 Απριλίου 2021

Απίστευτο κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία: Εκατοντάδες πιλότοι απέκτησαν «φάκελο γκιουλενιστή» επειδή ήταν… νέοι

Απίστευτο κυνήγι μαγισσών στην Τουρκία: Εκατοντάδες πιλότοι απέκτησαν «φάκελο γκιουλενιστή» επειδή ήταν… νέοι

Το μέγεθος της επιχείρησης εκκαθάρισης του στρατεύματος από άτομα που δεν θεωρούνται πιστά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει ένα ακόμα δημοσίευμα του κέντρου «Nordic Monitor» που διευθύνει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt.

Ειδικότερα, διαβαθμισμένα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του Nordic Monitor αποκάλυψαν ότι η Διεύθυνση Πληροφοριών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας υπέβαλε ποινικές καταγγελίες εναντίον εκατοντάδων μελών του προσωπικού της χωρίς καμία συγκεκριμένη ένδειξη για τέλεση αδικημάτων.

Στις 24 Μαΐου 2019 τότε Ταξίαρχος Ali Serin, επικεφαλής της διεύθυνσης εκείνη την εποχή, μετέφερε αρχεία προφίλ (φακέλους) 681 μελών του στρατιωτικού προσωπικού στην Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ισχυριζόμενος ότι οι άνθρωποι που είχαν προφίλ ήταν ύποπτοι ότι είχαν δεσμούς με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί ότι είναι πίσω την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Τα έγγραφα περιείχαν αναφορές που υποδήλωναν υποψίες για εγκληματική δράση ατόμων που στην κυριολεξία είχαν προφίλ (φάκελο) επειδή ήταν νεαρά, είχαν συγγενή που χρησιμοποιούσε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock ή είχαν κάποια εμπλοκή σε κατηγορίες κατά άλλων προσώπων.

Στη μαύρη λίστα τοποθετήθηκαν και στελέχη που δεν είχαν περάσει γραπτές ή σωματικές εξετάσεις ή ήταν συμβασιούχοι.

Το Nordic Monitor επιβεβαίωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας απολύθηκε και, επιπλέον, συνελήφθη ή τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση με βάση αυτά τα αρχεία προφίλ ακόμη και αν ορισμένα από τα ονόματα των υπόπτων δεν εμφανίστηκαν στα αρχεία.

Ο Ταξίαρχος Serin, ο οποίος προήχθη ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πληροφοριών της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, επιβραβεύτηκε με τη διοίκηση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου τον Αύγουστο του 2019 σε αντάλλαγμα για τη συνεισφορά του στην εκκαθάριση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube