REAL TIME |

Weather Icon

Απίστευτη οικολογική καταστροφή στην Τουρκία! Οι καταβόθρες “καταπίνουν” τους αγρότες

Απίστευτη οικολογική καταστροφή στην Τουρκία! Οι καταβόθρες “καταπίνουν” τους αγρότες

Η επιθετική αποστράγγιση των υπόγειων υδάτων σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία στην επαρχία Iκονίου της Τουρκίας προκαλούν τα τελευταία 10-15 χρόνια την εμφάνιση καταβόθρων, τόσο μεγάλων, που θα μπορούσαν να “καταπιούν” ένα ολόκληρο λεωφορείο!

Ο καθηγητής Fetullah Arık έχει μετρήσει περίπου 600 καταβόθρες – αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις 350 που μετρήθηκαν πέρυσι- στην πεδιάδα Konya.

“Ποτίζουμε δύο φορές το χρόνο, αλλά τώρα το κάνουμε πέντε ή έξι φορές”, δήλωσε ο Hazım Sezer, 57χρονος αγρότης στο Karapınar. Ωστόσο, ο αγρότης Gündoğdu του οποίου η συγκομιδή περιλαμβάνει πατάτες που πωλεί στον γίγαντα τροφίμων των Ηνωμένων Πολιτειών PepsiCo Inc δήλωσε ότι ορισμένοι αγρότες εξακολουθούν να στρέφονται στην παράνομη χρήση υπογείων υδάτων για τις καλλιέργειες τους.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η ξηρασία θα βλάψει τους αγρότες και τους καταναλωτές “όσο, αν όχι χειρότερα” από το οικονομικό σοκ της πανδημίας κοροναϊού, δήλωσε ο Μπάκι Ρέμζι Suiçmez, επικεφαλής του τουρκικού Επιμελητηρίου γεωργικών μηχανικών (ZMO).

Ο αντίκτυπος της ξηρασίας είναι ιδιαίτερα έντονος στην περιοχή των λιμνών της νοτιοδυτικής Τουρκίας, δήλωσε ο μηχανικός γεωλογίας Σέρβετ Τσέβνι. “Δεν έχουμε ούτε μια λίμνη που μπορούμε να πούμε ότι είναι σε καλή κατάσταση όσον αφορά το νερό στην επαρχία Burdur” .

“Είναι είτε σε κίνδυνο είτε σε πραγματικά κακή κατάσταση”, δήλωσε τοπικός δήμαρχος. Η μεγαλύτερη λίμνη Burdur έχει δει το νερό να υποχωρεί κατά 11 χιλιόμετρα είπε, τονίζοντας την ανάγκη για μια “επείγουσα πολιτική για το νερό.”

“Η σπατάλη νερού είναι τόσο σοβαρό ζήτημα όσο η δολοφονία κάποιου. Οι τιμωρίες πρέπει να είναι εξίσου σοβαρές”, τόνισε!

πηγή:
www.dailysabah.com
https://phys.org

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube