Weather Icon
Τουρκία 5 Απριλίου 2021

Αναταραχή στην Τουρκία: Κόβονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα των 103 ναυάρχων

Αναταραχή στην Τουρκία: Κόβονται συνταξιοδοτικά δικαιώματα των 103 ναυάρχων

Μαρία Ζαχαράκη

Μεγάλη αναταραχή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η δήλωση των 103 απόστρατων ναυάρχων για την οποία η κυβέρνηση Ερντογάν άφησε υπόνοια πραξικοπήματος 

Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις κινούνται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλλιέτ» να αφαιρέσουν ορισμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των απόστρατων ναυάρχων που υπέγραψαν τη δήλωση που άναψε φωτιές στην κυβέρνηση Ερντογάν. Οι υπογράφοντες ναύαρχοι δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα στέγασης σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή προσωπικούς σωματοφύλακες αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές ασφαλείας.

Δικαστές υπέρ των ναυάρχων

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Τούρκων δικαστών του Αρείου Πάγου αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων δεν παραβιάζει κανένα νόμο, αντίθετα περιλαμβάνεται στο άρθρο 26 του Συντάγματος, που αναφέρει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαδίδει τις σκέψεις και τις απόψεις του ατομικά ή συλλογικά μέσω προφορικής ομιλίας, γραφής, σχεδίων ή άλλων μέσων».

Νομικός που μίλησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», υπογράμμισε ότι η κοινή δήλωση πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιό της και μόνο. «Το κάλεσμα που έγινε και η ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε από τους απόστρατους ναυάρχους δεν είναι κάλεσμα πραξικοπήματος, αντιθέτως, πρόκειται για κάλεσμα δημοκρατίας» είπε.

Ακάρ: Εκτός από το να χαροποιεί τους εχθρούς μας, η δήλωση δεν απέφερε κάποιο άλλο όφελος

Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος στην δήλωση των αποστράτων ναυάρχων, είπε ότι «όσοι δεν βλέπουν, δεν θέλουν να δουν τα επιτεύγματα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, είναι τυφλωμένοι από φιλοδοξία, εμπάθεια και ζήλεια. Είναι σαφές ότι η δήλωση δεν έκανε τίποτα άλλο παρά να βλάψει τη δημοκρατία μας, να επηρεάσει αρνητικά το ηθικό του στρατεύματος και να κάνει ευτυχείς τους εχθρούς μας».

Αλί Μπαμπατζάν: «Δεν υπάρχει κίνδυνος πραξικοπήματος»

Ο πρόεδρος του κόμματος DEVA, Αλί Μπαμπατζάν, μίλησε για τη δήλωση που υπεγράφη από 103 απόστρατους ναυάρχους στο κανάλι Fox TV, λέγοντας ότι «το πραξικόπημα είναι πλέον εκτός ατζέντας, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, η δημοκρατία έχει εγκαθιδρυθεί στην Τουρκία, δεν είναι εύκολο. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να προσέχουμε βέβαια. Η κυβέρνηση θα το χρησιμοποιήσει εν τέλει αυτό. Μετά θα πει σε όσους πουν “δεν θέλω τη διώρυγα της Κωνσταντινούπολης ότι ή είσαι μαζί με τους πραξικοπηματίες ναυάρχους ή μαζί μου” κι έτσι θα δημιουργήσει την τυπική πόλωση».

Ένταση στη διάρκεια εκπομπής για τη δήλωση των ναυάρχων

Ο γνωστός «φασαριόζος» πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων «Σόναρ», Χακάν Μπαϊρακτσί (που σας είχα στείλει και χθες να φτύνει τους καταραμένους ναυάρχους σε εκπομπή πάλι), ξαναχτύπησε…Σε εκπομπή του καναλιού TV100 σηκώθηκε έξαλλος, αφού χτύπησε το χέρι του στο τραπέζι, για να επιτεθεί σε βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος.

Πάνω από το 16% ο πληθωρισμός της Τουρκίας το Μάρτιο

Την ίδια στιγμή, ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή στην Τουρκία αυξήθηκε στο 16,19% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία. Το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός ήταν 15,6%. Είναι ο έκτος συνεχόμενος μήνας που ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο, γεγονός που πιέζει την κεντρική τράπεζα να διατηρήσει μία σφιχτή νομισματική πολιτική, ακόμη και μετά από υπερδιπλασιασμό των επιτοκίων.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube