REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 19 Μαρτίου 2021

Υφαντής: Στην εποχή των παγετών οι αμερικανορωσικές σχέσεις – Παγίδες και διλήμματα για τον Ερντογάν

Υφαντής: Στην εποχή των παγετών οι αμερικανορωσικές σχέσεις – Παγίδες και διλήμματα για τον Ερντογάν

Στην εποχή των παγετώνων φαίνεται να εισέρχονται οι σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ με τον Κώστα Υφαντή, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, να εξηγεί στη εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή στο ραδιόφωνο του Alpha τις συνέπειες που θα έχει αυτό για την Τουρκία που ισορροπούσε τα τελευταία χρόνια σε δύο βάρκες.

Σε σχέση με την ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας σχολίασε: «Αν οι εξελίξεις τρέξουν προς αυτή την κατεύθυνση τότε είναι δεδομένο πως για κάποιο διάστημα τουλάχιστον οι αμερικανορωσικές σχέσεις εισέρχονται στην εποχή των παγετώνων. Αυτό σημαίνει ότι η Ουάσινγκτον που έτσι και αλλιώς είναι καχύποπτη απέναντι στην Άγκυρα η εμπιστοσύνη της για τις τουρκικές προθέσεις, η όποια εμπιστοσύνη, θα εξατμιστεί πλήρως. Δηλαδή δεν είναι απλώς καχυποψία που θα εξακολουθήσει να υπάρχει για την τουρκορωσική σχέση αλλά μπορεί να εξελιχθεί και σε εχθρότητα. Αυτό θα δημιουργήσει αφόρητα πια διλήμματα στην Άγκυρα που περιμένει εναγωνίως να διαμορφωθεί η αμερικανική στρατηγική στην περιοχή και απέναντι στη Ρωσία. Και δεν είναι μόνο οι αμερικανορωσικές σχέσεις που θα προσδιορίσει πως η Ουάσινγκτον βλέπει χώρες όπως η Τουρκία που έχουν έρθει πολύ κοντά στη Μόσχα. Αλλά και άλλες εξελίξεις στην περιοχή. Από ότι φαίνεται το παράθυρο ευκαιρίας που υπήρχε για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αυτή τη στιγμή φαίνεται να κλείνει. Αν αυτό συμβεί αυτό σημαίνει πως η Τουρκία θα έχει ακόμα περισσότερα διλήμματα να αντιμετωπίσει για τη σχέση της με την Τεχεράνη.

Η Άγκυρα στο μυαλό το δικό μου τουλάχιστον δεν έχει πολλές επιλογές. Αν αποφασίσει τελεσίδικα να αυτονομηθεί από τη Δύση και τις ΗΠΑ τότε πια μιλάμε για μία καινούργια τελείως εποχή. Αλλά η Άγκυρα θα προσπαθήσει να βελτιώσει τη σχέση της με όλες τις χώρες της περιοχής γιατί έχει συνειδητοποιήσει πια τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που έχει η Αθήνα το τελευταίο διάστημα λόγω της εμβάθυνσης των σχέσεων με Ισραήλ και Αίγυπτο. Και ότι θα συμβεί αυτή η βελτίωση αυτό είναι βέβαιο. Το θέμα είναι πότε θα συμβεί και μέχρι τότε να έχουμε εξαργυρώσει με κάποιο τρόπο τη σημερινή ευνοϊκή για εμάς κατάσταση».

Νωρίτερα ο κ. Υφαντής τόνισε αναφερόμενος σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων: «Κρατάμε αυτό που έχουμε ξαναπεί. Έτσι θα συνεχίσει να διαμορφώνεται η συμπεριφορά της Τουρκίας. Δηλαδή από τη μία θα έχουμε το φλερτ και την επίθεση φιλίας, την πρόσκληση στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να επισκεφθεί την Άγκυρα, τη συζήτηση για μία ενδεχόμενη συνάντηση κορυφής μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με τον Ερντογάν και από την άλλη θα έχουμε τον Χουλουσί Ακάρ και όχι μόνο τον Χουλουσί Ακάρ να επαναλαμβάνει, στην ουσία να διαβάζει την ίδια ομιλία πολλές φορές. Είναι πράγματα που τα έχουμε ξανακούσει και θα τα ξανακούσουμε. Δεν ξέρω αν είναι μία πολιτική που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνεχίζει να πιέζει την Αθήνα».

Υπενθύμισε επίσης πως: «Η Τουρκία οργάνωνε την προσπάθεια διάτρησης των χερσαίων συνόρων στον Έβρο και την ίδια στιγμή κατηγορούσε την Ελλάδα ότι προκαλεί γιατί δεν επιτρέπει, δεν είναι αρκούντος ανθρωπιστική να ανοίξει τα σύνορά της. Η Τουρκία κατηγορούσε την Ελλάδα και ακύρωνε τις διερευνητικές τον Αύγουστο επειδή η Ελλάδα οριοθέτησε απολύτως νομίμως με την Αίγυπτο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Άρα δεν είναι κάτι καινούριο. Επαναλαμβάνω θα πρέπει να μάθουμε ιδιαίτερα η ελληνική διπλωματία να ζει με αυτή την τουρκική τακτική, στέλνοντας ένα μήνυμα πως από τη στιγμή που Ελλάδα δεν φοβήθηκε όταν βγήκε ο τουρκικός στόλος πολύ λιγότερο θα φοβηθεί τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ αλλά έχετε δίκιο ότι διαμορφώνουν και θυμίζουν σε όλους και στο εσωτερικό ποια είναι η ατζέντα της Τουρκίας. Και ποια θα είναι η ατζέντα που θα ήθελε να συζητήσει».

Αναφερόμενος στις τουρκικές διαρροές πως οι κυρώσεις δεν είναι αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης Ερντογάν με Ευρωπαίους Αξιωματούχους σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να το διαρρεύσουν οι Τούρκοι. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι τουλάχιστον σε αυτή τη σύνοδο κορυφής πολύ δύσκολα θα επιτρέψουν οι Γερμανοί να συζητηθεί, να τεθεί το ζήτημα των κυρώσεων στην Τουρκία. Αυτό που έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα είναι μία προσπάθεια κυρίως του Βερολίνου να αποσυνδέσει τα Ελληνοτουρκικά από τις Ευρωτουρκικές σχέσεις. Αποσυνδέσει το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό από την όποια αιρεσιμότητα θέλει να βάλει η Ελλάδα, δηλαδή παραδείγματος χάρη από το γεγονός ότι ναι έχουν μειωθεί οι ροές αλλά η Άγκυρα αρνείται να πάρει πίσω αυτούς τους οποίους δεν δίδεται άσυλο με διάφορες προφάσεις όπως το ζήτημα της πανδημίας. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης παρόλα αυτά η Γερμανία προωθεί την επικαιροποίησή της. Γενικώς το Βερολίνο ακολουθεί μία πολιτική κατευνασμού. Σε αυτή τη λογικά θα διεξαχθεί η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Άγκυρα με την επιστροφή στις διερευνητικές και τη διάθεση που φαίνεται να δείχνει να κρατήσει ήρεμα τα νερά στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προς το παρόν δίνει το απαραίτητο άλλοθι στο Βερολίνο να μπλοκάρει την οποιαδήποτε συζήτηση».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube