Weather Icon

Βροντοφώναξαν “ζήτω η Ελλάδα” στην Αυστραλία

Βροντοφώναξαν “ζήτω η Ελλάδα” στην Αυστραλία

Χωρίς αμφιβολία η αποψινή βραδιά θα μείνει αξέχαστη στον ελληνισμό της Αυστραλίας. Η αρχή έγινε από την ομοσπονδιακή βουλή όπου τόσο ο πρωθυπουργός Scott Morrison όσο και ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος, Anthony Albanese μίλησαν για τα 200 χρόνια από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης αλλά, κυρίως, εξύμνησαν τον ελληνισμό  της Αυστραλίας και βροντοφώναξαν μέσα στην βουλή «Ζήτω η Ελλάδα».

Λίγο αργότερα εντυπωσιακές  ήταν οι εικόνες  στο Σίδνεϊ τ όπου το εμβληματικό κτήριο της Όπερας «ντύθηκε» στα γαλανόλευκα προκειμένου να τιμήσει την επέτειο της 25ης Μαρτίου και την συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Απέναντι από το κτήριο της Όπερας βρέθηκε και  η πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Gladys Berejiklian.
Στην τελετή κατά την φωταγώγηση βρέθηκαν πολλοί Έλληνες και μάλιστα νεαρής ηλικίας οι οποίοι έψαλλαν τον εθνικό ύμνο, άκουσαν παραδοσιακά τραγούδια και φωτογράφησαν κατά κόρον το κτήριο που χαρακτηρίζει την Αυστραλία να «ντύνεται» στα γαλανόλευκα.

Παρόντες ήταν και εξέχοντα μέλη της Ελληνικής  Κοινότητας.

Το δημαρχείο του Σίδνεί. Φώτο: Νία Καρτέρη

Αμέσως μετά  εκατοντάδες άτομα  παρακολούθησαν μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του φετινού Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ: την συναυλία ολόκληρου του εθνικού μας ύμνου, του Ύμνου εις την Ελευθερίαν του Διονυσίου Σολωμού, έτσι όπως μελοποιήθηκε από τον Νικόλαο Μάντζαρο.

Η συναυλία ήταν υπό την διεύθυνση του ομογενούς μαέστρου, Τζωρζτ Έλλις και το έργο απέδωσαν οι: Μαρία Γιακούλη, Τάνια Νασιμπιάν, Γιώργος Καραντώνης, και Λέων Βιτογιάνης, συνοδευόμενοι από ορχήστρα και χορωδία, συνολικά 30 μελών.

Πραγματοποιήθηκε δε στο Δημαρχιακό Μέγαρο του Σίδνεϊ, Sydney Town Hall, με την παρουσία της Δημάρχου της πόλης Κλόβερ Μουρ, της ηγεσίας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της ΝΝΟ που διοργανώνει το Φεστιβάλ, και άλλων επισήμων.

 

Ο σιδηροδρομικός σταθμός Flinders

Την ίδια στιγμή στη Μελβούρνη και συγκεκριμένα στο Ελληνικό Μουσείο δόθηκε, από κοινού με το  Γενικό Πρόξενο, δεξίωση με την ευκαιρία της εθνικής επετείου παρουσία πολυάριθμων επισήμων και εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων.

Με ορχήστρα δημοτικών χορών και ομογενείς χορευτές που χόρεψαν διάφορους χορούς και έκαναν αναπαράσταση ακόμα και τον χορό του Ζαλόγγου ακολούθησαν ομιλίες.

Το Arts Centre

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Σπύρος Αλατσάς και μεταξύ των ομιλητών ήταν η διευθύντρια του Ελληνικού Μουσείου Sarah Craig ο Επίσκοπος Δέρβης κ. Ιεζεκιήλ, ο Γενικός Πρόξενος κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, η υπουργός Πολυπολιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας  Ros Spence και o σκιώδης υπουργός  Πολυπολιστικών Υποθέσεων Neil Angush.

To Θησαυροφυλάκιο (Old Treasure Treasury Building) στη Μελβούρνη

Εξίσου εντυπωσιακά με την  Όπερα του Σίδνεϊ ήταν και τα πλέον εμβληματικά κτίρια της Μελβούρνης που φωταγωγήθηκαν με τα γαλανόλευκα χρώματα. Ανάμεσά τους το Θησαυροφυλάκιο (Old Treasure Treasury Building), το Μουσείο Μετανάστευσης (Immigration Museum), η Γέφυρα Bolte, το φαντασμαγορικό Citylink Soundtube, ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός Flinders, το Arts Centre, το Ελληνικό Κέντρο  της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ.α.

Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και η συγκίνηση μεγάλη για τους ομογενείς.

To Ελληνικό Κέντρο

Ουρανοξύστης στο Κέντρο της Μελβούρνης

ΠΗΓΗ: Neoskosmos.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube