Weather Icon

Βούληση από ΗΠΑ για πώληση F-35 και φρεγατών

Βούληση από ΗΠΑ για πώληση F-35 και φρεγατών

Γράφει ο Βασίλης Νέδος

Τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, σε επίπεδο ασκήσεων αλλά και εξοπλισμών, καθώς, επίσης, και τις δυνατότητες που υπάρχουν για πιθανές βιομηχανικές επενδύσεις, ανέδειξε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους. Ο κ. Πάιατ έθιξε το ζήτημα του υφιστάμενου προγράμματος πρόσκτησης φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) για το οποίο οι ΗΠΑ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τη δυνατότητα απόκτησης F-35, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υφίσταται ζήτημα άρνησης πώλησης κάποιου συστήματος. Μάλιστα, από την πρεσβεία των ΗΠΑ έγινε στη συνέχεια υπόμνηση παλαιότερης διάψευσης των πληροφοριών περί άρνησης του αμερικανικού ναυτικού να αποδεσμεύσει πυραύλους τύπου AGM-84 Harpoon για την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε και στα ελληνοτουρκικά, επισημαίνοντας ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει «τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο», ενώ ως προς την Τουρκία παρέπεμψε στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά την ομιλία της ακρόασής του στο Κογκρέσο.

Ως προς τα F-35, o κ. Πάιατ κατέστησε σαφές ότι η Ουάσιγκτον είναι θετική εφόσον η Αθήνα αποφασίσει να προχωρήσει στην προμήθειά τους. Διευκρίνισε ότι απαιτούνται περίπου πέντε χρόνια ανάμεσα στην υπογραφή του συμβολαίου και στην παράδοση των πρώτων αεροσκαφών, κάτι που έχει συμβεί, όπως είπε, με όλες τις χώρες. Ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε πως η αναβάθμιση των 84 F-16 της Π.Α. σε «Viper» αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη μετάβαση του στόλου σε μια διαμόρφωση που θα μπορεί να είναι διαλειτουργική με μελλοντικά F-35.

Οσον αφορά τις φρεγάτες, ο κ. Πάιατ επισήμανε ότι «εμείς δεν πουλάμε πλατφόρμα και μέταλλο, αλλά ένα πλήρες πακέτο συμφωνίας». Ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση των ΗΠΑ είναι «ασυναγώνιστη». Ο κ. Πάιατ τόνισε ακόμη ότι η αμερικανική πλευρά αναμένει την επιστολή (Letter Of Request) που θα επιτρέψει στο αμερικανικό ναυτικό να απαντήσει και για το πλοίο ενδιάμεσης λύσης που προτείνει. Επί αυτού, μάλιστα, σημείωσε ότι η επιστολή αυτή δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Για το πρόγραμμα των φρεγατών (οι ΗΠΑ κατέρχονται με πρόταση για 4 φρεγάτες τύπου MMSC της Lockheed Martin) επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει μια σοβαρή ένεση κεφαλαίου, ώστε τα ναυπηγεία της Ελευσίνας ή του Σκαραμαγκά να υποστηρίξουν το πρόγραμμα. Ενώ πρόσθεσε ότι αυτές οι φρεγάτες (MMSC) «μπορεί να γίνουν καταλύτης για την αναβίωση οποιουδήποτε από αυτά τα δύο ναυπηγεία».

Ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά και στις πολλαπλές ασκήσεις που γίνονται και θα πραγματοποιηθούν σε ελληνικό έδαφος τους ερχόμενους μήνες. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην πρόσφατη μετακίνηση στοιχείων του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη μέσω της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας ότι ήταν η μεγαλύτερη από το 2017, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη σχετική επιχείρηση. Επισήμανε την επικείμενη πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2021», τη μόνιμη στάθμευση του πλοίου «Woody Hershell Williams» στη Σούδα, την παρουσία ομάδων υποβρυχίων καταστροφών (Navy Seals) στην ίδια τοποθεσία, αλλά και τη χρήση της Λάρισας και του Στεφανοβικείου. Ο κ. Πάιατ προανήγγειλε και την άσκηση «Defender 2021», που θα είναι η μεγαλύτερη των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης εδώ και χρόνια. Σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει μέσω της διαδικασίας παροχής πλεονάζοντος υλικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων (EDA) στοιχεία αξίας 250 εκατ. δολαρίων. Αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στα 10 ελικόπτερα Σινούκ, τα 70 ελικόπτερα Καϊόβα, τα 4 ταχύπλοα «Μαρκ 5», τα 1.200 Μ-1117, και τακτικό εξοπλισμό για τις Ειδικές Δυνάμεις.

Ο κ. Πάιατ μίλησε για ενδιαφέρον των αμερικανικών εταιρειών για τη διπλή ιδιωτικοποίηση των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Καβάλας. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις επαφές για τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) επισημαίνοντας ότι οι συζητήσεις αφορούν την πολυετή επέκτασή της, κάτι που θα επέτρεπε και πιο μακροπρόθεσμου χαρακτήρα επενδύσεις από τις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: Kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube