Weather Icon
Αίγυπτος , Τουρκία 4 Μαρτίου 2021

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τα θαλάσσιά της σύνορα με την Αίγυπτο

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τα θαλάσσιά της σύνορα με την Αίγυπτο

Xωριανόπουλος Άγγελος

Η Τουρκία θα μπορούσε να διαπραγματευτεί και να υπογράψει με την Αίγυπτο μια συμφωνία θαλάσσιας οριοθέτησης στην ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα με την πορεία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu.

Η Άγκυρα βλέπει θετικά τις προσφορές εξερεύνησης της Αιγύπτου, οι οποίες σέβονται την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην περιοχή, ανέφερε από  το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadoluτον ο Çavuşoğlu σε συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του από τη Γεωργία Davit Zalkaliani στην Άγκυρα.

Η Αίγυπτος και η Τουρκία υπέστησαν εντάσεις από τότε που ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Αίγυπτο το 2013 έφερε τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι στην εξουσία, μετά τον οποίο ξεκίνησε καταστολή κατά της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Η Τουρκία, υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκαζε συχνά τον Σίσι ως δικτάτορα.

“Η Αίγυπτος συνεχίζει να ασκεί τις δραστηριότητές της όπως η σεισμική εξερεύνηση και η αδειοδότηση εντός της υφαλοκρηπίδας της. Με αυτόν τον τρόπο, συνεχίζει να σέβεται την υφαλοκρηπίδα μας. Την καλωσορίζουμε θετικά”, δήλωσε ο Çavuşoğlu.

“Ανάλογα με την πορεία των σχέσεών μας, θα μπορούσαμε επίσης να υπογράψουμε συμφωνία με την Αίγυπτο μέσω διαπραγματεύσεων για θαλάσσιες δικαιοδοσίες”, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube