Weather Icon

Τουρκία: Συνεχίζονται οι αθλιότητες εναντίον Κούρδου βουλευτή

Τουρκία: Συνεχίζονται οι αθλιότητες εναντίον Κούρδου βουλευτή

O διωκόμενος Κούρδος βουλευτής Ömer Faruk Gergerlioğlu

Τουρκία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε “αναρμόδιο” στην υπόθεση ενός βουλευτή που εξέπεσε του αξιώματός του

Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι είναι αναρμόδιο να εξετάσει την προσφυγή ενός φιλοκούρδου βουλευτή, ο οποίος εξέπεσε του αξιώματός του, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλίογλου, εκλεγείς με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και γνωστός για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέπεσε της βουλευτικής ιδιότητάς του στις 17 Μαρτίου μετά την επιβεβαίωση από τη δικαιοσύνη της καταδίκης του σε φυλάκιση δυόμιση χρόνων για “τρομοκρατική προπαγάνδα”.

Απορρίπτοντας τις κατηγορίες αυτές, ο Γκεργκερλίογλου, η στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας του οποίου επικρίθηκε από πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις και δυτικές χώρες, είχε καταθέσει στις 23 Μαρτίου προσφυγή εναντίον του μέτρου αυτού στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Μετά την απόφαση αυτή, ο Γκεργκερλίογλου ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ότι θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Διαμαρτυρόμενος για την καθαίρεσή του, ο Γκεργκερλίογλου είχε αρνηθεί αρχικά να φύγει από το Κοινοβούλιο διανυκτερεύοντας και τρώγοντας σε μια αίθουσα του κτιρίου.

Όμως συνελήφθη από τις δυνάμεις της τάξης για να αφεθεί ελεύθερος στη συνέχεια. Εξακολουθεί ωστόσο να κινδυνεύει με φυλάκιση και έχει λάβει κλήτευση για να παραδοθεί στις αρχές.

Το HDP, ο τρίτος μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός στη χώρα, αποτελεί αντικείμενο μιας αδυσώπητης καταστολής από το 2016 με τη σύλληψη πολλών αιρετών και ηγετικών στελεχών του, μεταξύ των οποίων ο χαρισματικός Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Την ίδια ημέρα που ο Γκεργκελίογλου στερήθηκε τη βουλευτική ιδιότητά του, οι τουρκικές αρχές ζήτησαν την απαγόρευση του HDP κατηγορώντας το για στενές διασυνδέσεις με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί σήμερα για τη συνέχεια που θα δώσει στο αίτημα αυτό.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ, capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube