Weather Icon
Ελλάδα , ΝΑΤΟ , Τουρκία 16 Μαρτίου 2021

To NATO για πρώτη φορά εκφράζει ”σοβαρές ανησυχίες” για τις πράξεις της Τουρκίας

To NATO για πρώτη φορά εκφράζει ”σοβαρές ανησυχίες” για τις πράξεις της Τουρκίας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε τη Δευτέρα ότι διατηρεί «σοβαρές ανησυχίες» για τις ενέργειες του κράτους μέλους της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Νατοϊκή συμμαχία είναι μια σημαντική πλατφόρμα επίλυσης διαφορων.

“Έχω εκφράσει τις σοβαρές ανησυχίες μου και όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφορές και ορισμένα ζητήματα, που κυμαίνονται από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι την τουρκική απόφαση να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-400. Επιπλέον ζητήματα αποτελούν τα δικαιώματα στην Τουρκία”, ανέφερε ο Jens Stoltenberg στους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι πίστευε πως η συμμαχία μπορεί “τουλάχιστον να προσφέρει μια σημαντική πλατφόρμα για τη συζήτηση αυτών των θεμάτων, την αύξηση αυτής της συζήτησης και τη διεξαγωγή σοβαρών μελετών σχετικά με τις  διαφορετικές ανησυχίες”. Αν και είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952, η Τουρκία εξόργισε τα μέλη της συμμαχίας τα τελευταία χρόνια σε μια σειρά κινήσεων.

Η χώρα προχώρησε με τη ρωσική συμφωνία πυραύλων S-400 παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ότι οι πύραυλοι διακινδύνευαν να παραβιάσουν την επιχειρησιακή ασφάλεια του ΝΑΤΟ εάν χρησιμοποιηθούν παράλληλα με το υλικό της Δυτικής συμμαχίας. Προχώρησε περαιτέρω διεξάγοντας δοκιμαστική εκτόξευση τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ αναβάλλουν την κύρωση της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2019 για τους S-400, αλλά η δοκιμή πυραύλων τερμάτισε κάθε καθυστέρηση στην έκδοσή τους όπως απαιτείται από την αμερικανική νομοθεσία.

Κατηγορείται επίσης ότι αποσταθεροποιεί την ανατολική Μεσόγειο στον ανταγωνισμό της με την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με την πρόσβαση σε υδρογονάνθρακες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Η εμπλοκή της Άγκυρας στις συγκρούσεις της Λιβύη, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και της Συρία έχουν επίσης τραβήξει την οργή άλλων μελών της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube