REAL TIME |

Weather Icon

Το καταλυτικό επιχείρημα που διαλύει τον μύθο της «γαλάζιας πατρίδας»

Το καταλυτικό επιχείρημα που διαλύει τον μύθο της «γαλάζιας πατρίδας»

Πού πρέπει να δώσει έμφαση η Ελλάδα καθώς πλησιάζουμε στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής – Η παραπληροφόρηση, τα σχέδια της Αγκυρας και η ιδιοκτησία των νησιών του Αιγαίου. 

“Ο Προφήτης και η Πανδημία” είναι το τελευταίο βιβλίο του Γάλλου καθηγητή Γεωπολιτικής Ζιλ Κεπέλ, βαθύτατου γνώστη της ισλαμικής πραγματικότητας και των καυτών συνθηκών που πολλές δεκάδες χρόνια επικρατούν στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνέντευξή του έτσι στο δίκτυο CNEWS, ο διαπρεπής καθηγητής αναφέρεται στο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μας και τονίζει ότι η γειτονική μας χώρα κλυδωνίζεται σε ισχυρό βαθμό και βρίσκεται στο δρόμο του “ισλαμο-φασισμού“, φαινόμενο που θα μπορούσε να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Διότι μια “ισλαμο-φασιστική” Τουρκία θα οδηγούσε στην αποσύνθεση του κόσμου της Ανατολής και σε αναπόφευκτη σύγκρουση με την Ελλάδα πρωτίστως, προπύργιο της Δύσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε άλλη του συνέντευξη, ο Ζιλ Κεπέλ, αναφερόμενος στον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στη ΝΑ Ευρώπη, είπε μεταξύ άλλων ότι η Τουρκία, στο πλαίσιο μιας πανισλαμικής αντίληψης που έχει για τον γεωπολιτικό της ρόλο, “από την Αθήνα δεν απαιτεί τίποτε λιγότερο από την επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάννης…, η οποία παραχωρούσε τον έλεγχο του Αιγαίου στην Ελλάδα, ως αντάλλαγμα για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τους παλαιούς ελληνικούς και χριστιανικούς πληθυσμούς της’.

Για το ίδιο θέμα, ο φιλόσοφος-θεολόγος Jean Francois Colosimo επισημαίνει ότι “καθώς πλησιάζει η εκατοστή επέτειος από τη Συνθήκη της Λωζάννης, ο πρόεδρος Ερντογάν απορρίπτει κάθε συνοριακή γραμμή που σχεδιάστηκε το 1923”.

Κατά τον επίσης καθηγητή Γεωπολιτικής, κ. Γιώργο Πρεβελάκη Μόνιμο Έλληνα αντιπρόσωπο στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), το θέμα που θίγουν οι δύο Γάλλοι συνάδελφοι του έχει καταλυτική ιστορική σημασία. Ιδιαίτερα δε στη σημερινή εποχή των ανακατατάξεων και της ισλαμικής επιθετικότητας έναντι της Δύσης.

Και από την άποψη αυτή είναι περίεργη η από ελληνικής πλευράς μη προβολή της ιστορικής απάτης που επιχειρεί η Τουρκία με την έκφραση “Γαλάζια Πατρίδα“. Διότι την ώρα που ο τουρκικός αναθεωρητισμός για το Αιγαίο στηρίζεται σε γεωγραφική επιχειρηματολογία, η ιστορική εξέλιξη της πραγματικότητας είναι πολύ πιο σύνθετη και διαφορετική βέβαια. Ανάγεται κατά τον καθηγητή Γ. Πρεβελάκη και όχι μόνον, στη ναζιστική ψευδεπίγραφη γεωπολιτική, σύμφωνα με την οποία τα γεωγραφικά δεδομένα είναι πάγια – ώστε, με την αντίληψη αυτή, να προωθούνται άκρως αμφισβητήσιμες αξιώσεις.

Η γεωγραφική αναπαράσταση την οποία προωθεί η Τουρκία παραπέμπει σε ένα σχήμα με μεγάλη διείσδυση στα κράτη τα οποία συγκροτήθηκαν σε εδαφική βάση, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με το σχήμα αυτό, το Αιγαίο είναι μια ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα σε δύο εδαφικά σύνολα, την Ελλάδα και τη Μικρά Ασία. Θα έπρεπε, επομένως, να μοιράζεται στα δύο. Η μονομερής ελληνική κατοχή καταγγέλλεται ως “γεωγραφική αδικία”.

Είναι περίεργη η σιωπή μας σε αυτή την εξόφθαλμη παραπληροφόρηση· ίσως ανάγεται στην ψυχολογία του αυτο-ενοχοποιούμενου θύματος. Είναι, όμως, καιρός για μια εθνική “γεωπολιτική” ψυχανάλυση – καθώς μάλιστα πλησιάζει η τραγική επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Ο γεωπολιτικός Michel Foucher υπενθυμίζει ότι “… η τρέχουσα γεωπολιτική διαμόρφωση του Αιγαίου είναι αποτέλεσμα μιας συνθήκης την οποία διαπραγματεύθηκαν και αποδέχθηκαν και τα δύο μέρη.

Τα νησιά αυτά είναι ελληνικά, διότι δύο εκατομμύρια άτομα, τα οποία κατοικούσαν στη Μικρά Ασία μεταφέρθηκαν βιαίως στην Ελλάδα. Έναντι της εκδίωξης των Ελλήνων από τα παράλια της Μικράς Ασίας, η Τουρκία ανεγνώρισε την κυριαρχία τους στα νησιά του Αιγαίου.

Το ιστορικό επιχείρημα είναι καταλυτικό. Οι Έλληνες για να κυριαρχήσουν στο Αιγαίο, πλήρωσαν ακριβό τίμημα στον τουρκικό εθνικισμό. Το ιστορικό επιχείρημα όχι μόνον ανατρέπει το σαθρό γεωγραφικό, αλλά ταυτοχρόνου μετασχηματίζει πλήρως την προωθούμενη γεωγραφική εικόνα. Οι Έλληνες κατείχαν τα νησιά και τα περιβάλλοντα παράλια συγκροτώντας από την αρχαιότητα έναν ενιαίο χώρο. Η αρχιπελαγική φύση του χώρου αυτού αποτελεί το υπόβαθρο για τη διδασκαλία της Ιστορίας στον πολιτισμένο κόσμο. Είμαστε μακριά από την εικόνα μιας αβίου θάλασσας, απλό αντικείμενο διανομής ανάμεσα σε δύο ενεργά εδάφη.

για τη συνέχεια  Euro2Day

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube