REAL TIME |

Weather Icon

Το Eisenhower με τα F-18 στην Ελλάδα μετά το «De Gaulle» και τα RAFALE: Σαφές μήνυμα προς ανατολάς

Το Eisenhower με τα F-18 στην Ελλάδα μετά το «De Gaulle» και τα RAFALE: Σαφές μήνυμα προς ανατολάς

Ύστερα από τo Γαλλικό αεροπλανοφόρο Gharles De Gaulle, την κοινή εκπαίδευση στρατηγικού επιπέδου των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Γαλλικές και την συνοδεία του από την Ελληνική φρεγάτα ΚΑΝΑΡΗΣ, την σκυτάλη στα Ελληνικά νερά της Μεσογείου παίρνει το USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69).

Την ώρα μάλιστα που «το μάτι των γερακιού»- αυτό είναι το όνομα της διμερούς άσκησης ανάμεσα στην HAF & την Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας- θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με F-16, Mirage 2000-5 & F-15 SA Strike Eagle, η «φιλόξενη» Σούδα θα έχει την ευκαιρία τα δικά της κυρίως «γεράκια», να πετάξουν με ορισμένα από τα F-18 που μεταφέρει το Αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο των Ηνωμένων Πολιτείων.

Το USS Dwight D. Eisenhower έχει περάσει από το Γιβραλτάρ κατευθυνόμενο προς την Αν. Μεσόγειο και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν «κλειδώσει» μια σειρά κοινών ασκήσεων με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

  • Μάλιστα όπως γίνεται γνωστό ο σχεδιασμός έχει γίνει με διακλαδικό πρόσημο, ώστε εκτός από τα F-16 Block 52 plus της 340 και 343 μοίρας που επιχειρούν από την αεροπορική βάση της Σούδας, στα σενάρια των ασκήσεων έχουν προστεθεί δίπλα στο αεροπλανοφόρο τόσο πολεμικά πλοία του Ελληνικού στόλου, αλλά και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Άλλωστε οι κοινές εκπαιδεύσεις με τους Αμερικανούς SOF που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, αλλά και η ιδιαίτερα πρόσφατη δωρεά σύγχρονων μέσων επικοινωνίας από τις ΗΠΑ προς τα στελέχη που απαρτίζουν το νέο κλάδο Επιχειρήσεων του Επιτελείου (ο λόγος για την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου) μαρτυρά το επίπεδο των καλών σχέσεων Αθήνας και Ουάσιγκτον και την διαρκή επιχειρησιακή υποστήριξη.

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι το «τιτίβισμα» των Αμερικανών για την δωρεά του υλικού αξίας 9 εκ. ευρώ αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αναπαρήγαγε την είδηση ο ίδιος ο καταδρομέας Αρχηγός.

 

  • Σημαντικές παρουσίες και μηνύματα από το Eisenhower

Το USS Dwight D. Eisenhower πάντως, όπως μαθαίνουμε δεν θα περάσει μόνο από τα Ελληνικά νερά, αλλά πρόκειται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, να δέσει στην αμερικανική βάση της Σούδας, στο νέο προβλήτα όπου έγιναν πολλές εργασίες και το κρηπίδωμα αυτό είναι ικανό πλέον να φιλοξενήσει περισσότερα πλοία.

Το 43 ετών αεροπλανοφόρο πάντως δεν αποκλείεται να το επισκεφθούν, τις ημέρες που θα έχει δέσει στη Σούδα υψηλοί προσκεκλημένοι, κάτι που επισφραγίζει με τον πιο συμβολικό τρόπο το στενό επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών.

Και δεν είναι καθόλου τυχαίες όλες οι δηλώσεις που έχουν γίνει τις τελευταίες εβδομάδες από Αμερικανούς Αξιωματούχους, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, ο οποίος έχει εστιάσει ιδιαίτερα στην αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία που έχουν υπογράψει οι δυο πλευρές.

  • Αξίζει να θυμίσουμε ότι το «ΙΚΕ», όπως αλλιώς αποκαλούν το Eisenhower, είχε καταπλεύσει εν μέσω θέρους και ιδιαίτερα αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ξανά στη βάση της Σούδας. Και τότε τέσσερα μαχητικά από την Σούδα είχαν βρεθεί φτερό με φτερό με τα F-18 USN που απογειώνονταν από την πίστα απογειώσεων του αεροπλανοφόρου.

Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που ανέβηκε στο διαδίκτυο στις 28 Ιουλίου, λίγα 24ωρα από την στιγμή που τα F-18 μαζί με τα F-16 από τη Σούδα και τον Άραξο πετούσαν μαζί με τα βουνά από τη μεγαλόνησο να προβάλουν στις εικόνες.

 

Ήταν η πρώτη έμμεση παρέμβαση των ΗΠΑ κατά την Ελληνοτουρκική κρίση που είχε ξεσπάσει στις 21 Ιουλίου όταν είχε εκδοθεί η πρώτη παράνομη navtex για το σεισμογραφικό Oruc Reis. Η έλευση του αεροπλανοφόρου είχε λάβει τη μορφή ιδιαίτερου συμβολισμού διότι η περιοχή της Αν. Μεσογείου είχε τεθεί σε πλήρη συναγερμό λόγω της παραβατικής συμπεριφοράς των Τούρκων.

Βεβαίως η ψήφος εμπιστοσύνης στην Αθήνα από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο εν μέσω των διαδικασιών για τις διερευνητικές συνομιλίες και η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι οι «παίκτες» της περιοχής καταλαβαίνουν τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που παίζει η γείτονα.

ΠΗΓΗ: hellasjournal.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube