Αθλητικά , Υγεία 28 Μαρτίου 2021

Τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική και ψυχική υγεία

Τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική και ψυχική υγεία

Η ποδηλασία είναι μια χαμηλής κρούσης, αερόβια μορφή άσκησης με πολλαπλά οφέλη προς όλους τους τομείς. Η μορφή έντασης ρυθμίζεται αποκλειστικά απο τον ασκούμενο οπότε είναι ευχάριστα προσιτή απο όλους.

Γράφει ο Σούλιος Ζήσης, Γυμναστής – Προπονητής ποδηλασίας, Γλυφάδα

Το ποδήλατο μπορεί να είναι ένα μέσο μεταφοράς , μια μορφή απλής καθημερινής άσκησης ακόμη και μια μορφή καθαρά αγωνιστικής προσπάθειας. Παρακάτω παρατίθενται μερικά από τα οφέλη της ποδηλασίας στην σωματική αλλά και ψυχική υγεία γενικότερα.

Εγκεφαλική διαύγεια

Η ποδηλασία αυξάνει την εγκεφαλική διαύγεια με τον ίδιο τρόπο οπου μεγαλώνει και τους μύες μας. Η ροή του αίματος μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του εγκεφάλου μας.

Αυξάνει την παραγωγή πρωτεϊνών που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων κατά δύο ή τρεις φορές περισσότερο! Η βασική απελευθέρωση αδρεναλίνης και ενδορφινών έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση του στρες, της κατάθλιψης ή του άγχους.

ποδηλασια οφελη

Καρδιακά οφέλη

Η καρδιά είναι ένα από το πιο σημαντικά όργανα για μια υγιή ζωή μας και η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για την ενδυνάμωση της αφού χρησιμοποιεί παράλληλα τη λιγότερο λειτουργική φόρτιση της. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, αυξάνει την παρουσία καλής χοληστερόλης στο σώμα, όπου η δουλειά της είναι να μεταφέρει το “κακο” λίπος μακριά από τις αρτηρίες. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται επίσης και η μείωση της αρτηριακής μας πίεσης.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από διάφορες συνηθισμένες νόσους και μολύνσεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα όπως η ποδηλασία έχει πολλαπλα οφέλη με αποτέλεσμα να ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή.

Σε πολλές περιπτώσεις η άσκηση σε θέματα υγείας μπόρει να αντικαταστήσει την φαρμακευτική αγωγή προσφέροντας σχεδόν παρόμοιο όφελος και αποτελέσμα. Ο συνδυασμός της σωστής χρήσης φαρμάκων όπως και της σωστής για τον καθένα μορφή άσκησης ειναι ο απόλυτος συνδυασμός.

τα οφελη του ποδηλατου

Μυϊκό σύστημα

Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μας σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι ,τα χέρια και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι.

Αύτο καθιστά την ποδηλασία μιά ολοκληρωμένη μορφή άσκησης με το πλεονέκτιμα της ελαχιστοποίησης των μυικών τραυματισμών ενώ ταυτόχρονα είναι μια χαμηλής κρούσης άσκηση. Φανταστείτε όλους σας τους μύες να λειτουργούν ταυτόχρονα και να μην τραυματίζονται!

Καύση λίπους

Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η απώλεια βάρους είναι ένα από τα μεγάλα οφέλη της ποδηλασίας. Είναι η κορυφαία επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος μιας και είναι χαμηλής κρούσης άσκηση και μπορεί να γίνει σε μορφή μέτριας έντασης για αρκετές ώρες της ημέρας ως αποτέλεσμα την καύση μεγάλων φορτίων λίπους και θερμίδων. Επίσης η αύξηση του μεταβολισμού είναι ένας καθοριστικός παράγοντας οπου εχει ως αποτέλεσμα την καύση λίπους μετά το πέρας της άσκησης.

ποδηλατο και οφελη

Ορθοσωμία και πόνοι στην πλάτη

Ο πόνος στην πλάτη εμφανίζεται συνήθως επειδή οι μύες του κορμού είναι πολύ αδύναμοι. Οι κακές συνήθειες άσκησης ή και η λανθασμένη στάση του σώματος μπορεί να γίνει η αιτία εμφάνισης ενοχλητικών πόνων. Οι χαμηλοί, μικροί μύες μεταξύ των σπονδύλων είναι σημαντικοί για μια υγιή, σταθερή πλάτη και αυτοί ενισχύονται με την ποδηλασία.

Πολύ βασικό κομμάτι εδώ είναι η σωστή θέση του κάθε αναβάτη. Το πάνω μέρος του σώματος πρέπει να κλίνει ελαφρώς προς τα εμπρός, έτσι ώστε το κέντρο βάρους του σώματος να κάθεται στα πεντάλ του. Όσο αυτη στάση οπτικά να δείχνει πως αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση του πόνου στην πλάτη, πρακτικά μπορεί εν αντίθεση να διορθώσει χρόνιους πόνους.

Ως βέλτιστη επιλογή και σύσταση καλό θα ήταν κάθε αναβάτης ερασιτέχνης και μη να προβεί σε κάποιο εξιδεικευμένο εργαστήριο για την σωστή στάση και θέση του επάνω στο ποδήλατο.

Καλύτερος ύπνος

Η ποδηλασία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης στο σώμα που είναι μια στρεσογόνα ορμόνη όπου μπορεί να εμποδίσει την αυπνία και να επηρεάσει θετικά την σεροτονίνη του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να βελτιώσει τον κύκλο ύπνου σας.

Υγιής μέσο μεταφοράς και προστασία του περιβάλλοντος

Μόλις αγοράσετε ένα ποδήλατο (*και κράνος), θα έχετε πρόσβαση σε ένα δωρεάν και εντελώς “πράσινο” μεταφορικό μέσο. Αντί να είστε καθιστικοί στο αυτοκίνητο ή να στριμώχνεστε σε λεωφορεία ή τρένα θα κινείστε! Θα είστε σε φόρμα και θα νιώθετε χαρούμενοι λόγω του φρέσκου αέρα οπου θα σας περιβάλει. Μεγάλο αντίκτυπο έχει και στην παιδική ηλικία μιας και η μεγάλη μορφή ανεξαρτησίας που παρέχεται στα παιδιά μας τα γεμίζει με σιγουριά και βεβαιότητα για οτιδήποτε κάνουν.

ομαδικοτητα ποδηλασια ομαδα

Άμεση κοινωνικοποίηση

Το κοινωνικό αντίκτυπο έχει ένα τεράστιο φάσμα μιας και το να κάνεις καινούργιους φίλους με ένα άμεσα κοινό ενδιαφέρον όπως επίσης το πως μέσω μιας μορφής άσκησης μπορείς να ανακαλύψεις καινούργιους τόπους και πανέμορφα μέρη το καθυστά εντυπωσιακό.

Η ποδηλασία περιστρέφεται γύρω από την κουλτούρα του ποδηλατικού κλαμπ η οποία με τη σειρά της περιστρέφεται γύρω από το Σάββατο ή την Κυριακή με αρκετές ποδηλατικές ώρες σε ένταση που επιτρέπει εύκολη συνομιλία και διακόπτεται μόνο από στάση καφέ ή / και για κάποιο σνάκ. Η συμμετοχή σε μια ποδηλατική λέσχη ή ομάδα είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να αναπτύξετε τον κοινωνικό σας κύκλο και αν είστε νέοι σε αυτό πιθανότατα θα βρείτε όλες τις συμβουλές συντήρησης και προπόνησης που ίσως αναζητούσατε καιρό.

ΠΗΓΗ: fmh.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube