REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 2 Μαρτίου 2021

Τα μέλη του Κογκρέσου προτρέπουν τον Blinken να καταδικάσει την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα μέλη του Κογκρέσου προτρέπουν τον Blinken να καταδικάσει την Τουρκία για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Πάνω από 170 μέλη του Κογκρέσου των Η.Π.Α., συμπεριλαμβανομένης της εξέχουσας ηγεσίας, έχουν κυκλοφορήσει μια επιστολή που προτρέπει τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, να κατηγορήσει την Τουρκία για τη «βαριά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση».

Η έντονα διατυπωμένη επιστολή, η οποία είναι διμερής στη φύση, χρησιμοποιεί ισχυρές κατηγορίες εναντίον του Τούρκου προέδρου και της κυβέρνησής του για σχεδόν δύο δεκαετίες στην εξουσία.

Η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει κινηθεί «για να αποδυναμώσει το δικαστικό σώμα της Τουρκίας, να εγκαταστήσει πολιτικούς συμμάχους σε βασικές στρατιωτικές θέσεις και θέσεις πληροφοριών, να καταργήσει την ελεύθερη ομιλία και τον ελεύθερο τύπο φυλακίζοντας εσφαλμένα πολιτικούς αντιπάλους, δημοσιογράφους και μειονότητες», ανέφερε.

Η νεοσύστατη διοίκηση του Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα φέρει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δημοκρατικά ζητήματα στον πυρήνα των σχέσεων κατά την αντιμετώπιση ξένων ηγετών.

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν αναμένεται να συγκαλέσει διάσκεψη κορυφής για τη δημοκρατία αργότερα εντός του έτους. Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους θα βασίζεται στη δημοκρατία και σε ένα όραμα που υποστηρίζει το κράτος δικαίου.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε επίσης ότι η θεμελιώδης συζήτηση για το μέλλον θα είναι μεταξύ των υποστηρικτών της αυτοκρατίας και εκείνων που κατανοούν ότι τη δημοκρατία είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Τα στρατηγικά ζητήματα έχουν δικαίως λάβει σημαντική προσοχή στις διμερείς μας σχέσεις, αλλά η σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η δημοκρατική οπισθοδρόμηση που λαμβάνουν χώρα στην Τουρκία είναι επίσης σημαντικές ανησυχίες», ανέφερε η επιστολή των μελών του συνεδρίου με ημερομηνία Παρασκευή.

“Ενώ είναι προς το αμοιβαίο μας συμφέρον οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία να παραμείνουν στρατηγικοί σύμμαχοι και να επιδιορθώσουν τις διαμάχες μεταξύ τους. Πιστεύουμε ότι οι αλλαγές στον Πρόεδρο Ερντογάν και τη συμπεριφορά του κόμματός του είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση αυτής της σχέσης”, ανέφεραν τα μέλη του συνεδρίου.

“Η κυβέρνηση του Προέδρου Ερντογάν έφερε ακόμη και το στυλ της στους δρόμους της πρωτεύουσας του έθνους μας, όταν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν το 2017 στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουρκικό προσωπικό ασφαλείας επιτέθηκε σε ειρηνικούς διαδηλωτές και ομοσπονδιακούς υπαλλήλους. Τέσσερις από τους φρουρούς του Ερντογάν εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το περιστατικό. «Παραμένουν γενικά στην Τουρκία», είπε η επιστολή.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν για μια σειρά θεμάτων, ξεκινώντας από την αγορά ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Η επιστολή δεν άγγιξε τα θέματα μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, αλλά υπογράμμισε την κακομεταχείριση του Ερντογάν από τους πολίτες της.

“Από το 2016, περισσότεροι από 80.000 Τούρκοι πολίτες φυλακίστηκαν ή συνελήφθησαν και περισσότεροι από 1.500 μη κυβερνητικοί οργανισμοί έκλεισαν για να καταστείλουν την πολιτική αντιπολίτευση”, ανέφερε.

Πριν από δύο εβδομάδες, 54 γερουσιαστές με διμερές πνεύμα κυκλοφόρησαν άλλη μια επιστολή, καλώντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να καταδικάσει την Τουρκία για την καταστολή της στους πολίτες.

πηγή: Αhvalnews

μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube