Weather Icon

Τα κατεχόμενα είναι ευρωπαϊκό έδαφος που κατέχει η Τουρκία, κ. Μπορέλ

Τα κατεχόμενα είναι ευρωπαϊκό έδαφος που κατέχει η Τουρκία, κ. Μπορέλ

  Άριστος Μιχαηλίδης   

Έρχεται σήμερα ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, και φρόντισε με συνέντευξη στο ΚΥΠΕ να μας στείλει από χθες το μήνυμα. Για να μην περιμένουμε και πολλά – πολλά σ΄ αυτό τον άτιμο ντουνιά που προσπαθούμε να επιβιώσουμε. Ακούει βέβαια και τους δικούς μας ο άνθρωπος, που λένε ότι αν δώσουμε την πολιτική ισότητα θα απαλλαγούμε από τον κατοχικό στρατό (έγινε ανέκδοτο αυτές τις μέρες η φιλοσοφία των γιεγιέδων μας) και παίρνει τα μηνύματα που του στέλνουν. Φρόντισε, λοιπόν, να επαναλάβει κι αυτός ότι «η ευθύνη για την εξεύρεση λύσης βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους». Έτσι, για να μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Τουρκία δεν απαλλάσσεται μόνο από τους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών, ούτε από Ελληνοκύπριους πολιτικούς φωστήρες ή απολίτικους διαδηλωτές που κάνουν διαδηλώσεις με πανό: «Εχθρός μας είστε εσείς και όχι οι Τούρκοι», αλλά και από τους αξιωματούχους της ΕΕ, που αντί να αναλάβουν ευθύνες απέναντι στις αρχές και αξίες της Ευρώπης, αναλαμβάνουν ευθύνες απέναντι σε ένα κράτος τρομοκράτη.

Αλλά, για να πω μόνο ένα παράδειγμα, πώς γίνεται να βαρύνει πρώτα και κύρια τους ίδιους τους Κυπρίους η εξεύρεση λύσης, όταν ο ίδιος ο κ. Μπορέλ λέει στη συνέντευξη του πως η ΕΕ ανησυχεί βαθιά για τις εξελίξεις στα Βαρώσια «και έχει καταδικάσει τα τελευταία μονομερή βήματα, τα οποία πρέπει να αντιστραφούν». Ποιος έκανε τα τελευταία μονομερή βήματα; Οι Τουρκοκύπριοι ή οι Ελληνοκύπριοι; Ποιος έκανε πικ νικ στα Βαρώσια και ποιος διακηρύσσει κάθε μέρα ότι θα αναπτύξει τα Βαρώσια; Οι Ελληνοκύπριοι; Είπε κανένας στον Μπορέλ ότι ανέλαβε τις δουλειές της ανοικοδόμησης ο τουρκικός δήμος Ικονίου με τους εργολάβους του και διαμαρτύρονται και οι Τουρκοκύπριοι εργολάβοι;

Αν βαρύνει τους Κύπριους η εξεύρεση λύσης θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να ασκήσει την επιρροή της ώστε να αφεθούν μόνοι τους να βρουν τη λύση. Αλλά, για να γίνει αυτό πρέπει πρωτίστως το κράτος – μέλος να ζητά εξηγήσεις κάθε φορά που ένας αξιωματούχους της ΕΕ παραπλανεί. «Γνωρίζουμε ότι δεν είναι μια εύκολη διαδικασία», λέει, «αλλά μας ενθαρρύνει η ετοιμότητα των δύο Κυπρίων ηγετών να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη». Από πού ώς πού τον ενθαρρύνει η ετοιμότητα του Τατάρ; Εδώ έχουμε τον Ελληνοκύπριο ηγέτη να δηλώνει επισήμως και με επιστολές στον Γκουτέρες ότι είναι έτοιμος να συμβιβαστεί στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών κι από την άλλη, έχουμε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δηλώνει ότι είναι έτοιμος να βρει λύση έξω από αυτή τη βάση, λύση δύο κρατών, και επίσης να δένει ακόμα περισσότερο το κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος της Κύπρου με την Τουρκία. Κι ο Μπορέλ είναι ενθαρρυμένος από την ετοιμότητά του; Δηλαδή, η ετοιμότητα του Αναστασιάδη και του Τατάρ έχουν την ίδια αξία; Σοβαρομιλά ο άνθρωπος; Κι έρχεται, λέει, «για να προσφέρω την υποστήριξή μου»! Να μας λείπει κύριε Μπορέλ. Διότι, ξέρετε, εδώ δεν είναι τα διεθνή σαλόνια όπου συζητούνται τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής. Εδώ ένα κράτος μέλος ζητά βοήθεια για να αντιμετωπίσει στρατιωτική κατοχή από ξένη χώρα. Εδώ έχουμε ακόμα προσφυγικούς συνοικισμούς, αγνοούμενους, συλημένες εκκλησίες. Ακόμα κι αυτά μόνο να σκεφτεί ένας πολιτισμένος Ευρωπαίος, δεν επιτρέπεται το μόνο που βρίσκει να πει για την κατοχική χώρα είναι πως «περιμένουμε από την Τουρκία να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού…». Τι να υποστηρίξει; Να ξεκουμπιστεί από το ευρωπαϊκό έδαφος που κατέχει παράνομα και να αφήσει τους Ευρωπαίους πολίτες της Κύπρου να διαχειριστούν τη χώρα τους με τη βοήθεια της ΕΕ και με βάση τις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνω στα οποία βασίζεται η ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό μόνο. Τα άλλα, τις αμπελοφιλοσοφίες, άστε τες για πιο εύκολα ζητήματα.

[email protected]

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube