Weather Icon
Εθνική Άμυνα 28 Μαρτίου 2021

Συνεχής προβολή ισχύος από τα Ελληνικά φτερά: Οι Σαουδάραβες έφυγαν, ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» και η «TIGER MEET» έρχονται -Μπαράζ ασκήσεων από την Πολεμική Αεροπορία

Συνεχής προβολή ισχύος από τα Ελληνικά φτερά: Οι Σαουδάραβες έφυγαν, ο «ΗΝΙΟΧΟΣ» και η «TIGER MEET» έρχονται -Μπαράζ ασκήσεων από την Πολεμική Αεροπορία

Από τις 5 Απριλίου αναμένεται να αρχίσουν να προσγειώνονται στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα οι πρώτες αποστολές των κρατών που θα λάβουν μέρος στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Αν και ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ επίσημα θα έχει πρεμιέρα στις 12 Απριλίου ήδη οι πρώτοι συμμετέχοντες θα πατήσουν Ελληνικό έδαφος μια εβδομάδα νωρίτερα με τα πρώτα μεταγωγικά τα οποία θα μεταφέρουν τεχνικό προσωπικό, στελέχη και εξοπλισμό. Σταδιακά θα φτάνουν στην Ανδραβίδα και τα υπόλοιπα αεροσκάφη, μαχητικά, ιπτάμενα ραντάρ και ιπτάμενα τάνκερ μαζί με τους ιπτάμενους από τις χώρες οι οποίες φέτος θα δώσουν το παρόν στη σημαντικότερη αεροπορική εκπαιδευτική δραστηριότητα για το 2021 στη Μεσόγειο.

Θα έχουν περάσει μόλις δύο εβδομάδες από την αυλαία στο ‘’Μάτι του Γερακιού’’ με την αποχώρηση των F-15 της Σαουδικής Αραβίας από την 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Με τα μαχητικά της Royal Saudi Air Force να μετασταθμεύουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και τους Σαουδάραβες κατά την αποχώρησή τους να κάνουν λόγο για μια εξαιρετική συνεκπαίδευση με τους ‘’καλύτερους πιλότους του ΝΑΤΟ’’ όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Με ένα εξίσου θερμό tweet αποχαιρέτησε την Σαουδαραβική αποστολή ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος και τη χαρακτηριστική φράση ‘’μαζί δυνατοί’’ αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο  μιας νέας κοινής εκπαιδευτικής δραστηριότητας το συντομότερο. Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες η Πολεμική Αεροπορία έχει δεχτεί πρόταση από την RSAF και το Ριάντ για μια ανάλογη κοινή άσκηση στη Σαουδική Αραβία ενώ οι άριστες σχέσεις σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ προμηνύουν το επόμενο διάστημα μια σειρά από κοινές δραστηριότητες τόσο σε επίπεδο Ειδικών Δυνάμεων όσο και στη θάλασσα παρά τη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες.

Η Πολεμική Αεροπορία πάντως έπειτα από μια εξαιρετικά ‘’γεμάτη’’ χρονιά το 2020 σε επίπεδο δραστηριοτήτων-την ώρα μάλιστα που κλήθηκε να βρεθεί για πολλές εβδομάδες σε πολεμική ετοιμότητα με την Ελληνο-Τουρκική κρίση- συνεχίζει ακατάπαυστα τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες με φιλικές και συμμαχικές χώρες.

Πριν από το ‘’Μάτι του Γερακιού»τα Ελληνικά ‘’γεράκια’’ έλαβαν μέρος στην εντυπωσιακή ‘’SKIROS 2021’’ μαζί με την Armee De L’Air, τα Γαλλικά Rafale και το ιπτάμενο τάνκερ Α300 και συνεκπαιδεύτηκαν με τα Αμερικανικά μαχητικά F-18 από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Νωρίτερα είχαν φιλοξενήσει στην Κρήτη τα F-16 block 60 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για μια ακόμη κοινή εκπαιδευτική δραστηριότητα με πολεμική αεροπορία Αραβικής χώρας. Ενώ σε τακτά διαστήματα πραγματοποίησαν πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο και Νότια της Κρήτης εναέριο ανεφοδιασμό από ιπτάμενα τάνκερ της Israeli Air Force αλλά και από Αμερικανικά air tankers.

Αναμφίβολα ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ αποτελεί για  το επόμενο διάστημα τη μεγαλύτερη πρόκληση για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’. Με τα πρώτα ‘’γεράκια’’, τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη και τον Αρχηγό ΑΤΑ Αντιπτέραρχο Θεμιστοκλή Μπουρολιά να έχουν σχεδιάσει μαζί με τους επιτελείς τους μια σειρά από σενάρια υψηλής δυσκολίας και στόχο ο ‘’ΗΝΙΟΧΟΣ’’ να αποτελέσει μια από τις κορυφαίες αεροπορικές ασκήσεις παγκοσμίως.

Αλλά η Πολεμική Αεροπορία δεν σταματά εκεί. Αμέσως μετά τον ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ οι ‘’Τίγρεις’’ από την 335 Πολεμική Μοίρα πετούν με τα F-16 block 52+ adv για την Πορτογαλία και την αεροπορική βάση  Beja Air Base για να λάβουν μέρος στο μεγάλο ραντεβού, τη Συμμαχική άσκηση ‘’Tiger Meet’’ στην οποία λαμβάνουν μέρος Πολεμικές Μοίρες από αεροπορίες του ΝΑΤΟ με τον κωδικό ‘’Tigers’’.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube