REAL TIME |

Weather Icon

Σε σοβαρή κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράν, λόγω του Κουρδικού (ΡΚΚ)

Σε σοβαρή κρίση οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράν, λόγω του Κουρδικού (ΡΚΚ)

Η Άγκυρα σχεδιάζει στρατιωτική επιχείρηση στο Β. Ιράκ, με την Τεχεράνη να αντιτίθεται κάθετα

Οι εντάσεις Τουρκίας-Ιράν αυξάνονται λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας εναντίον Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ. Το κύριο θέμα της μεταξύ τους διαφωνίας είναι η περιοχή Σιντζάρ, στην οποία η Άγκυρα απειλεί να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού. Το Σιντζάρ βρίσκεται στο έδαφος του Ιράκ και είναι μια στρατηγικά σημαντική περιοχή που χρησιμοποιείται από μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν.

“Δεν αποδεχόμαστε καθόλου, είτε πρόκειται για την Τουρκία είτε για οποιαδήποτε άλλη χώρα, να επέμβει στρατιωτικά στο Ιράκ ή να έχει στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ”, ανέφερε ο πρέσβης του Ιράν στο Ιράκ, Ιράιτ Μαστζέντι, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε το Σάββατο.

Ο απεσταλμένος της Τουρκίας στο Ιράκ, Φατίχ Γιλντίζ, απάντησε σε ένα tweet, “[Ο Μαστζέντι είναι] ο τελευταίος που θα κάνει μάθημα στην Τουρκία” σχετικά με το σεβασμό των συνόρων του Ιράκ.

Σύμφωνα με αναφορές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρέσβη του Ιράν στην Άγκυρα, Mohammad Farazmand, να του πει ότι η Τουρκία ανέμενε από το Ιράν να στηρίξει τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» που δίνει η Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σόγλου προκάλεσε τον θυμό της Τεχεράνης ισχυριζόμενος την Κυριακή, το Ιράν φιλοξένησε στο έδαφός του “525 τρομοκράτες”. Στη συνέχεια, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν, Derya Ors, κλήθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών να λάβει επίσημη διαμαρτυρία και την αρνητική απάντηση ότι το Ιράν προσφέρει οποιαδήποτε υποστήριξη σε τρομοκρατικές ομάδες και ότι ως κράτος έχει σοβαρότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι τρέχουσες στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Ιράκ εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) βρίσκονται στο επίκεντρο της ολοένα και πιο πικρής διπλωματικής διαμάχης μεταξύ Τεχεράνης και Άγκυρας. Το ΡΚΚ είναι εδώ και δεκαετίες σε εξέγερση εναντίον της Τουρκίας από βάσεις πέρα ​​από τα σύνορα στο βόρειο Ιράκ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.

Οι αναλυτές λένε ότι η Τεχεράνη βλέπει τη διεύρυνση της παρουσίας της Τουρκίας στο Ιράκ ως απόπειρα καταπάτησης της σφαίρα επιρροής της. “Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ είναι γεγονός που δεν κάνει το Ιράν ευτυχισμένο”, δήλωσε ο Ζάουρ Γκασίμοφ, περιφερειακός εμπειρογνώμονας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης.

Ωστόσο, η Άγκυρα δεσμεύεται να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στο Ιράκ αφότου 13 Τούρκοι πολίτες που κρατούνταν όμηροι από το ΡΚΚ σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής που έκαναν το Φεβρουάριο οι τουρκικές δυνάμεις σε κουρδική βάση στην περιοχή Γκάρε στο Ιράκ. “Από εδώ και στο εξής, κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές για τους τρομοκράτες, ούτε ο Κανδήλι, ούτε ο Σιντζάρ ή η Συρία”, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ντέβλετ Μπαχτσέλι, αρχηγός του MHP, εταίρος του κοινοβουλευτικού συνασπισμού του κυβερνώντος AKP του Ερντογάν, δήλωσε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή Σιντζάρ του Ιράκ είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» για την Τουρκία.

Η περιοχή Σιντζάρ, ή Σένγκαλ στα Κουρδικά, βρίσκεται στα σύνορα του Ιράκ με τη Συρία και την Τουρκία. Το Ισλαμικό Κράτος εκδιώχθηκε από την περιοχή από έναν συνασπισμό κουρδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του PKK.

Η Άγκυρα αναφέρει ότι το Σιντζάρ είναι μια κρίσιμη εφοδιαστική βάση για το PKK, απ’ όπου προμηθεύει τις θυγατρικές του ομάδες που εδρεύουν στη Συρία και αποτελούν μέρος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων. Η περιοχή είναι επίσης μια σημαντική βάση για τις πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Με τη συμφωνία του Σιντζάρ που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2020 από την περιφερειακή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Ιράκ, επιδιώκεται η εξουδετέρωση του PKK. Ωστόσο, η Άγκυρα λέει ότι το PKK δεν έφυγε ποτέ από την περιοχή, ισχυριζόμενη ότι οι δυνάμεις του συγχωνεύθηκαν με τις τοπικές πολιτοφυλακές.

“Στην περιοχή Shengal του Ιράκ, οι ομάδες που συνδέονται με το PKK συνεργάζονται με τις ιρακινές πολιτοφυλακές του Hashdi al-Shaabi ή του PMF”, δήλωσε ο Galip Dalay του Chatham House με έδρα το Λονδίνο. “Υπάρχει σιωπηρή κατανόηση μεταξύ του Ιράν και των ακτιβιστών του ΡΚΚ, είτε στο Ιράκ είτε στη Συρία.”

“Οι μονάδες PMF που συνδέονται με το Ιράν συνεργάζονται με τις [Shengal Resistance Units] στο Shengal, την οποία η Τουρκία θεωρεί ως άμεση επέκταση του PKK”, δήλωσε ο Aydin Selcen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης του τουρκικού προξενείου στο Ιρακινό Κουρδιστάν και τώρα αρθρογράφος για την τουρκική ιστοσελίδα ειδήσεων Duvar.

Η Τεχεράνη αρνείται οποιαδήποτε συνεργασία με το PKK

Ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε πολλές αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Σιντζάρ τον τελευταίο χρόνο. Όμως, η Άγκυρα πιέζει τη Βαγδάτη για μια κοινή χερσαία επιχείρηση για την εκκαθάριση Κούρδων μαχητών από την περιοχή.

“Μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να εξαλείψουμε τους τρομοκράτες ως αποτέλεσμα της συνεργασίας μας τόσο με την περιφερειακή διοίκηση του Κουρδιστάν όσο και με τη Βαγδάτη”, δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ, Τούρκος αρχηγός άμυνας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Ιράκ τον Ιανουάριο.

Όμως οι ελπίδες της Άγκυρας για κοινή επιχείρηση με το Ιράκ στο Σιντζάρ εξασθενίζουν. “Το Ιράν φαίνεται επίσης να προωθεί την αντίσταση της Βαγδάτης σε μια κοινή στρατιωτική επιχείρηση Τουρκίας-Ιράκ-ΙΚΡ (ιρακινές κουρδικές δυνάμεις) στο Σένγκαλ”, δήλωσε ο Selcen.

Σε μια περαιτέρω αύξηση των εντάσεων, τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η ιρανική πολιτοφυλακή του PMF ενισχύει την παρουσία της στο Σιντζάρ, αναπτύσσοντας τρεις νέες ταξιαρχίες, μετά τις τελευταίες απειλές της Τουρκίας για στρατιωιτκή επέμβαση.

Τα τοπικά τουρκικά μέσα ενημέρωσης ααναφέρουν, επικαλούμενα Ιρακινούς Κούρδους αξιωματούχους, ότι το PMF έχει αναπτύξει 15.000 μαχητές και έχει χτίσει νέες βάσεις στο Σιντζάρ για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε τουρκική στρατιωτική απειλή.

Οι αναλυτές λένε ότι μάλλον ο τουρκικός στρατός μπορεί να νικήσει τις τοπικές πολιτοφυλακές στο Σιντζάρ. Ωστόσο, το διπλωματικό κόστος για την Άγκυρα θα μπορούσε να αποδειχθεί υψηλό, και κινδυνεύει να προκαλέσει περαιτέρω εντάσεις με τον ισχυρό γείτονα Ιράν για πιθανώς μόνο βραχυπρόθεσμα στρατιωτικά κέρδη.

Πηγή: Η Φωνή της Αμερικής

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube