Weather Icon

Σε Κάιρο και Λευκωσία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

Σε Κάιρο και Λευκωσία τη Δευτέρα ο Νίκος Δένδιας

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αίγυπτο έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Άγκυρας ότι είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις με το Κάιρο για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Στο Κάιρο μεταβαίνει τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου θα έχει επαφές με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Κύπρο.

Όσον αφορά τα θέματα που θα εξετάσουν, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, όλο το πολιτικό φάσμα, η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

Ενημέρωσε ότι θα συζητηθούν οι περιφερειακές εξελίξεις, αρχής γενομένης από τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και οι εξελίξεις στη Λιβύη.

Η επίσκεψη αυτή θα εστιαστεί στη συνέχεια («follow up») του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα, στο περιθώριο του οποίου υπήρξε διμερής συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Σάμεχ Σούκρι και συνάντηση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου. 

Είναι η τέταρτη ή η πέμπτη φορά από τότε που ανέλαβε ο κ. Δένδιας, που πηγαίνει στο Κάιρο, υπογραμμίζοντας πως αυτό και μόνο υποδηλώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στη Λευκωσία και θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη. Κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, ανέφερε, θα εξεταστούν δύο ζητήματα:

  • Το ένα είναι ο συντονισμός στο Κυπριακό, δεδομένου ότι τη Δευτέρα θα βρίσκεται στη Λευκωσία η ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, και η οποία την Τετάρτη θα επισκεφτεί την Αθήνα, όπου θα έχει μια σύντομη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με την υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.
  • Το δεύτερο ζήτημα που θα συζητηθεί κατά τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στη Λευκωσία, όπως ενημέρωσε, είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 22 Μαρτίου, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο οποίο θα υποβληθεί η έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube