fbpx
Weather Icon

Σχης ε.α Ανδρέας Λοΐζου: Η αδράνεια στους εξοπλισμούς, οι ανεπαρκείς υποδομές και το θράσος της Κυπριακής πραγματικότητας – VIDEO

Σχης ε.α Ανδρέας Λοΐζου: Η αδράνεια στους εξοπλισμούς, οι ανεπαρκείς υποδομές και το θράσος της Κυπριακής πραγματικότητας – VIDEO
Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί με τον Συνταγματάρχη ε.α Ανδρέα Λοΐζου, είχαμε στην εκπομπή Defence Redefined Podcast, όπου συζητήθηκαν θέματα υψίστης σημασίας για τις συνεργασίες και τις συμμαχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα εξοπλιστικά, το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, τις Υποδομές της Εθνικής Φρουράς, την Αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, τα στελέχη και την Αξιοκρατία, αλλά και την πολιτική πτυχή της Άμυνας.

Για τις Διεθνείς συμμαχίες και συνεργασίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λοϊζου εξήγησε ότι η αμυντική συμμαχία και η συνεργασία είναι δύο έννοιες που διαφέρουν. Η συμμαχία με το Ισραήλ και την Αίγυπτο είναι πολύ σημαντική όπως και με τις μικρότερες χώρες της περιοχής. Ο κ. Λοΐζου, εξέφρασε ωστόσο την ανησυχία του για το γεγονός ότι, πλην του Ισραήλ, η Κύπρος δεν ανέπτυξε καθαρά στρατιωτικές σχέσεις με καμία άλλη χώρα της περιοχής. 

Όσον αφορά την Τουρκία, ο κ. Λοίζου εξήγησε ότι δεν μπορεί να απομονωθεί διότι είναι μια χώρα ισχυρή. Εξ ου και η Κύπρος αντιμετωπίζει προβλήματα όσον αφορά την Εξωτερική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αρκετά κράτη διατηρούν ισχυρές οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. 

Για το  Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ο κ. Λοΐζου, είπε ότι το Δόγμα λειτούργησε τα πρώτα 3-4 χρόνια, η Κύπρος εξοπλίστηκε σημαντικά, ωστόσο με την έναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, η προσπάθεια για την διατήρηση του Δόγματος και της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς έπεσε κατακόρυφα. 

Για την παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο, ο κ. Λοίζου εξήγησε ότι: “δεν σημαίνει ότι αυτή η ενέργεια είναι η ίδια η οποία θα γίνει σε ένα πόλεμο. Στον πόλεμο θα γίνουν πολλές αναχαιτίσεις, τα αεροσκάφη θα είναι έμφορτα με πυρομαχικά και ενδεχομένως να χρειαστεί να προσγειωθούν στην Κύπρο, πρέπει να υπάρχουν υποδομές και πυρομαχικά”. 

Χαρακτήρησε επίσης ως θράσος τεραστίων διαστάσεων, το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει δημιουργήσει την δική της αεροπορία ενώ παράλληλα οι πολιτικοί αλλά και ο λαός της Κύπρου διατηρούν την απαίτηση της Ελληνικής βοήθειας. “Δηλαδή εγώ να είμαι στον καναπέ μου και να έρθουν οι Ελλαδίτες που αγοράζουν αεροπλάνα και τα συντηρούν για να πολεμήσουν για εμάς”. 

Σημείωσε επίσης ότι με το που σταμάτησε το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δημιουργήθηκε ένα κενό το οποίο καλύπτει τώρα η Τουρκία.

Για τους εξοπλισμούς, ο κ. Λοίζου εξήγησε ότι όταν αγοράζεται ένα νέο οπλικό σύστημα, ένα άλλο παροπλιζεται και φευγει διότι συμπλήρωσε την χρονική διάρκεια ζωής του. “Τα καινούργια οπλικά συστήματα, είναι υψηλής τεχνολογίας και απαιτούν λιγότερο εξοπλισμό για να επιχειρήσουν. Αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Δεν μπορείς να λες ότι πάμε σε συνομιλίες και αφήνουμε τους εξοπλισμούς”. 

Ο κ. Λοίζου, παρουσιάστηκε έντονος σχετικά με τις υποδομές της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλαδή τη την αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και την Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης στο Μαρί. “Αυτές οι υποδομές έγιναν με το σκεπτικό της κοροϊδίας του λαού”. Αναφέρθηκε στην αδυναμία της ναυτικής βάσης να φιλοξενήσει μεγάλα πολεμικά πλοία αλλά και στις περιορισμένες δυνατότητες της αεροπορικής βάσης.

Σχετικά με την αναδιοργάνωση της Ε.Φ, ο κ. Λοΐζου, παρουσιάστηκε καυστικός ως προς την κατάργηση του κλασικού τριαδικού συστήματος και χαρακτήρισε το νέο σύστημα ως “τραγέλαφο”. “Στην Κύπρο το έδαφος είναι σταθερό και είναι λίγο, δηλαδή δεν είναι έδαφος στο οποίο μπορείς να κάνεις αγώνα κινήσεων. Πρέπει να είσαι σταθερός οχυρωμένος και ισχυρός εις τις θέσεις σου”. Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η Εθνική Φρουρά θα επανέλθει στο σύστημα που εφάρμοζε πριν το 2016, διότι το νέο, σύμφωνα με τον κ….

Η συνέχεια του άρθρου ΕΔΩ

σχετικά άρθρα