Weather Icon

Σάββας Καλεντερίδης: Τεράστιο πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο

Σάββας Καλεντερίδης: Τεράστιο πρόβλημα για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Σάββας Καλεντερίδης στον Alpha Radio 98,9 και στους Βασίλη Σκουρή-Ντίνα Μόσχου.

O γεωπολιτικός αναλυτής σχολίασε τις εξελίξεις όσον αφορά τον αγωγό EastMed.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του infognomonpolitics.gr, για να ξεπεραστεί τον σκόπελο που λέγεται επιθετική και επεκτατική Τουρκία, υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου προέδρου, κ. Σίσι, να αλλάξει η χάραξη του αγωγού.

Τα τεράστια κατασκευαστικά προβλήματα είναι ένας ακόμα λόγος που κατευθύνουν τον αγωγό στην ακτή της Αιγύπτου. Αυτό όμως μειώνει τον ρόλο της Κύπρου σε αυτόν τον αγωγό, κάτι που εξηγεί τη δυσφορία που εκφράστηκε από την εκπροσώπηση της κυπριακής προεδρίας.

Παράλληλα ο Σάββας Καλεντερίδης υποστήριξε την ύπαρξη ανησυχίας της ελληνικής πλευράς για την πρόσφατη προκήρυξη του πρώτου διεθνούς γύρου προσφορών από την αιγυπτιακή κυβέρνηση για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων και στη Μεσόγειο Θάλασσα. Και αυτό γιατί σε ένα πεδίο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Μόνη λύση; Όπως τόνισε ο Σάββας Καλεντερίδης, η Ελλάδα να οριοθετήσει ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Κύπρο. Μέχρι στιγμής όμως δεν υπάρχει πολιτική βούληση και κατάλληλο πλαίσιο ούτε στην Αθήνα ούτε στη Λευκωσία για κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube