Weather Icon
Τουρκία 10 Μαρτίου 2021

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας ανιστόρητος προπαγανδιστής

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας ανιστόρητος προπαγανδιστής

Ο Ερντογάν είχε αναφέρει δημόσια ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν από τους Χεττίτες απόγονοι των Τούρκων (παρουσιάζοντας τον Όμηρο σαν Ομέρ!) και διευρύνοντας τον κατάλογο με τις ανοησίες του, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι οι Τούρκοι που ανακάλυψαν την Αμερική!

Ο Ερντογάν, μέσα από το σύνδρομο κατωτερότητας που τον διακατέχει από την έλλειψη της ύπαρξης βαθαίωνης τουρκικής μικρασιατικής ιστορίας, ζώντας με το αγχωτικό ερώτημα που αιωρείται για τη δική του ελληνική καταγωγή πριν από τον εξισλαμισμό των πάππων του, προσπαθεί και αυτός όπως και ο Κεμάλ Ατατούρκ να δημιουργήσει τουρκική μικρασιατική ιστορία. Ο Κεμάλ Ατατούρκ (1881-1938, πέθανε από σύφιλη ή κίρρωση του ήπατος από το ποτό) με την αντίληψη ότι η ιστορία μπορούσε να καταστεί ισχυρότατο όπλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτικής εικόνας του νέου τουρκικού κράτους που ήθελε να δημιουργήσει, είχε (το 1928) ιδρύσει το “Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών” της Άγκυρας, που ανέλαβε εργολαβικά την αλλοίωση, διαστρέβλωση και τουρκοποίηση της ιστορίας της Μικράς Ασίας. Ακολούθησε η ίδρυση το 1931 της ‘‘Τουρκικής Ιστορικής Εταιρείας’’ (Turk Tarihi Korumu), που προέβαλε τη θεωρία πως οι Τούρκοι ήταν απόγονοι των αρχαίων Τρώων και συγγενείς των Ρωμαίων, εφόσον οι Τρώες μετά την καταστροφή της Τροίας δημιούργησαν αποικία στην Ιταλία και αργότερα τη Ρώμη.

Οι Τούρκοι προέρχονται από πολλές νομαδικές φυλές, που από τον 4ον αιώνα κάλυπταν με τις περιπλανήσεις τους (αρχικά σαν γιδοβοσκοί) κυνηγημένοι από τους Μογγόλους, όλο σχεδόν το εύρος της ευρασιατικής στέπας που κάλυπτε έναν μεγάλο χώρο του Καρακορούμ της Μογγολίας, τα όρη Αλτάι του Καζακστάν και μέρη της σημερινής Περσίας. Σημαντικότερες νομαδικές φυλές ήταν οι Πατζινάκοι, οι Κουμάνοι και οι Ογούζοι, που δεν είχαν κανέναν αξιόλογο πολιτισμό, είχαν για θρησκεία τον (ειδωλολατρικό) Σαμανισμό, δεν γνώριζαν ανάγνωση ή γραφή και είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό την αλληλοεξόντωσή τους προσπαθώντας η μια φυλή να υπερισχύσει της άλλης.

Κατά το 10ον αιώνα το δυναμικότερο φύλο των Ογούζων, οι Σελτζούκοι της φυλής Κενέκ (πήραν το όνομά τους από τον αρχηγό τους, Σελτζούκ, 960-1038) ξεπρόβαλαν ως κυρίαρχη δύναμη, εξολόθρευσαν τους Σαμανίδες και τους Γαζναβίδες, εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Περσία όπου και υιοθέτησαν τον περσικό τρόπο ζωής, πολιτισμό, ακόμα και τη γλώσσα, ασπάσθηκαν το Ισλάμ και ίδρυσαν το Σουλτανάτο των Μεγάλων Σελτζούκων, που εκτεινόταν από την Περσία μέχρι και τη Μέση Ανατολή.

Μεγάλος Σελτζούκος κατακτητής ήταν ο εγγονός του Σελτζούκ, ο Τογρούλ-Μπεγ (1038-1063), που κατέκτησε τη Μέση Ανατολή, το έργο του οποίου συνέχισε ο γιος του, Αλπ-Αρσλάν, που κατόρθωσε να νικήσει στη μάχη του Μαντζικέρτ το 1071 τους Βυζαντινούς. Αργότερα, το 1176 και πάλιν οι Σελτζούκοι νίκησαν τους Βυζαντινούς στο Μυριοκέφαλο. Σίγουρα οι μάχες αυτές μείωσαν τα εδάφη, τη δύναμη και το γόητρο των Βυζαντινών, αλλά οι σημαντικότεροι εχθροί των Σελτζούκων παρέμειναν οι σταυροφόροι (Ναΐτες) που είχαν εγκαταστήσει στρατιωτικά κέντρα στη Μ. Ασία στη διάρκεια της Α’ Σταυροφορίας (1096-1099) και οι Μογγόλοι, που νίκησαν τους Σελτζούκους στη μάχη του Κιοσέ Νταγ το 1243 με αποτέλεσμα τον αποδεκατισμό των Σελτζούκων.

Με την αποδυνάμωση και παρακμή των Σελτζούκων κυρίαρχο κατακτητικό ρόλο στη Μ. Ασία ανέλαβε η φυλή Καγί (των Ογούζων) με πρωταγωνιστές τον Ερτογρούλ (1191-1281) και αργότερα τον γιο του, Οσμάν, που ίδρυσε την οθωμανική αυτοκρατορία.

Κάτι που αποφεύγει να αναφέρει ο κύριος Ερντογάν είναι η μάχη της Αγκύρας, που πραγματοποιήθηκε το 1402 ανάμεσα στους Μογγόλους του Ταμερλάνου και τους Οθωμανούς Τούρκους του σουλτάνου Βαγιαζήτ Α’, που κατέληξε στην ταπεινωτική ήττα των Οθωμανών και την αιχμαλωσία του Βαγιαζήτ. Οι Μογγόλοι είχαν φτάσει τότε μέχρι και τη Σμύρνη και ο ξαφνικός θάνατος του Ταμερλάνου έσωσε τους Τούρκους από βέβαιο αφανισμό. Δυστυχώς, οι Βυζαντινοί στην παρακμή τους από εσωτερικές έριδες και την εγκατάλειψη της ενίσχυσης της άμυνας του Βυζαντίου, δεν εκμεταλλεύτηκαν αυτήν την ευκαιρία.

Έτσι ο ιστορικά καιροσκόπος Ερντογάν εμφανίζεται άλλοτε σαν απόγονος των Σελτζούκων, και άλλοτε σαν Καγί της οθωμανικής αυτοκρατορίας με φρουρούς ντυμένους σαν Σελτζούκοι (όχι μόνο την περίοδο καρναβαλιών), και χρηματοδοτεί μια τεράστια προπαγάνδα (κυρίως με κινηματογραφικές ταινίες) για να πείσει για την ύπαρξη ενός ανύπαρκτου τουρκικού μικρασιατικού πολιτισμού, τη στιγμή που ακόμα και το τουρκικό αλφάβητο δημιουργήθηκε μόλις το 1928.

Αυτός λοιπόν είναι ο Ερντογάν, ηγέτης ενός κράτους εισβολής τουρκμενικών περιπλανώμενων φυλών στη Μ. Ασία, που έψαχναν απεγνωσμένα γη για εγκατάσταση, που δημιούργησαν κράτος με τις γενοκτονίες σε βάρος των Ελλήνων και Αρμενίων, με μια συστηματική διαχρονική ενδυνάμωση και στήριξη που παίρνουν από τη Βρετανία και κυρίως (τελευταία) από τη Γερμανία.

Τώρα ετοιμάζονται για την κατάκτηση της Σελήνης!

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube