REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Τουρκία 6 Μαρτίου 2021

Προβολή ισχύος από το Πολεμικό Ναυτικό: Η «φούσκα» της «γαλάζιας πατρίδας» και η Ελληνική απάντηση – Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Ισραήλ

Προβολή ισχύος από το Πολεμικό Ναυτικό: Η «φούσκα» της «γαλάζιας πατρίδας» και η Ελληνική απάντηση – Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Ισραήλ

Σε ένα ακόμη επικοινωνιακό ‘’πυροτέχνημα’’ της Άγκυρας φαίνεται ότι εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη μεν αλλά ‘’αναιμική’’ όπως αποδεικνύεται στην πράξη άσκηση ‘’γαλάζια πατρίδα’’. Κατώτερη του αναμενόμενου παρουσία, σχετικά μικρός αριθμός πολεμικών πλοίων και ανάπτυξη του Τουρκικού στόλου σε ‘’ασφαλείς’’ περιοχές κοντά στις Τουρκικές ακτές αποτελούν έως τώρα τα βασικά χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης όπως υποστηρίζουν οι γείτονες αεροναυτικής τους άσκησης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο αριθμός των 87 πλοίων τον οποίο είχε ανακοινώσει το Τουρκικό επιτελείο ήταν χωρίς αμφιβολία μια ακόμη υπερβολή αφού σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς στην άσκηση συμμετέχει σχεδόν το ένα τρίτο από τις δυνάμεις που ανακοινώθηκαν. Επιπλέον οι περιοχές στις οποίες έχουν έως τώρα κινηθεί οι Μονάδες του Τουρκικού ναυτικού βρίσκονται κοντά στις ακτές τους κυρίως στον κόλπο Ξηρού αλλά και ανατολικά της Ρόδου ενώ πολύ μικρός αριθμός πλοίων έπλευσαν δυτικά προς το Αιγαίο και σε καμία περίπτωση δεν προσέγγισαν την ‘’καρδιά’’ του Αρχιπελάγους.

Οι navtex  τις οποίες εξέδωσε το Τουρκικό ναυτικό για πραγματοποίηση πυρών είναι ενδεικτικές και αφορούν τρεις περιοχές πάντα κοντά στις ακτές τους. Ανατολικά του Καστελόριζου σε μεγάλη απόσταση από το ακριτικό σύμπλεγμα, μεταξύ Καστελόριζου και Ρόδου αλλά πολλά μίλια μακριά και από τα δύο νησιά έξω από το ναύσταθμο του Ακσάζ και τέλος στον Κόλπο Ξηρού όπου συνηθίζουν να πραγματοποιούν τις περισσότερες ασκήσεις με πυρά.

Σχεδόν ανύπαρκτη είναι έως τώρα και η προβολή της άσκησης από τα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης σε αντίθεση με προηγούμενα χρόνια όταν πάνω σε κάθε φρεγάτα και κορβέτα των γειτόνων βρισκόταν κάποιο τηλεοπτικό συνεργείο. Μόνο ένα βίντεο και αυτό με φωτογραφίες έχει έως τώρα δώσει στη δημοσιότητα το Τουρκικό υπουργείο άμυνας με δραστηριότητες οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση. Αλλά και οι άλλοτε βαρύγδουπες δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους έχουν περιοριστεί.

Στην απέναντι πλευρά η Αθήνα και το Ελληνικό Πολεμικό ναυτικό τις τελευταίες εβδομάδες προχωρά σε καθημερινή ουσιαστική προβολή ισχύος με παρουσία Μονάδων του Στόλου στο Αιγαίο για την καθιερωμένη επιτήρηση της Τουρκικής άσκησης αλλά και παντού στη Μεσόγειο και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικότερη όλων η δραστηριότητα της φρεγάτας ‘’ΥΔΡΑ’’ η οποία διανύοντας χιλιάδες μίλια κατέπλευσε πριν από δύο εβδομάδες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά την επιστροφή της προχώρησε σε μια σειρά από εκπαιδευτικές δραστηριότητες με πλοία των ΗΑΕ και των ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα. Ενώ έλαβε εντολή από το ΓΕΕΘΑ έπειτα από το πέρασμα της διώρυγας του Σουέζ να κινηθεί προς το Ισραήλ και να καταπλεύσει για λίγα 24ωρα και στο λιμάνι της Χάϊφας. Η Ελληνική φρεγάτα θα πραγματοποιήσει κοινά γυμνάσια με πλοία του Ισραηλινού ναυτικού πριν βάλει πλώρη πίσω για το Αιγαίο. Το μεγάλο ταξίδι της φρεγάτας ‘’ΥΔΡΑ’’ ΄και ο κατάπλους σε λιμάνια φιλικών κρατών ήταν απόφαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου σε απόλυτη συμφωνία με την ηγεσία του ΠΝ και τον Αρχηγό Στυλιανό Πετράκη με στόχο την προβολή ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και τη σύσφιξη των σχέσεων με συμμαχικές και φιλικές χώρες.

Την ίδια ώρα το Αρχηγείο Στόλου έχει διαθέσει τη φρεγάτα ‘’ΚΑΝΑΡΗΣ’’ στην αρμάδα του Γαλλικού αεροπλανοφόρου ‘’Charles De Gaulle’’ στο πλαίσιο της επιχείρησης ‘’Clemencau’’, τη φρεγάτα ‘’ΑΔΡΙΑΣ’’ ανοιχτά της Λιβύης στην επιχείρηση ‘’IRINI’’ και την φρεγάτα ‘’ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ’’ μαζί με το υποβρύχιο ‘’ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ’’ στη Νατοϊκή ανθυποβρυχιακή άσκηση ‘’Dynamic Manta” ανοιχτά της Σικελίας.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube