Weather Icon
Τουρκία 3 Μαρτίου 2021

Πραξικόπημα μαϊμού – Η ΜΙΤ συντόνιζε τα δρομολόγια των F-16 κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος

Πραξικόπημα μαϊμού – Η ΜΙΤ συντόνιζε τα δρομολόγια των F-16 κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος

Abdullah Bozkurt

Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT συνεργάστηκε με έναν αντισμήναρχο στην πολεμική αεροπορία για να κατευθύνει πολεμικά αεροπλάνα και να βομβαρδίσει την πρωτεύουσα της Άγκυρας το 2016, προκειμένου να ενισχύσει την αντίληψη ότι μια ”ψευδή σημαία” ήταν μια πραγματική απόπειρα πραξικοπήματος των Τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων (TSK)

Σύμφωνα με δηλώσεις που παραδόθηκαν στο δικαστήριο από αρκετούς ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, ο πράκτορας της MIT Korkut Gül συντόνιζε τη δραστηριότητα στον πύργο ελέγχου της αεροπορικής βάσης Akıncı, με επικεφαλής τον αρχηγό επιχειρήσεων αεροδρομίων, αντισμήναρχο Nihat Altıntop.

Ο επισμηναγός Adnan Arıkan κατέθεσε στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 14 Ιανουαρίου 2019 ότι «το βράδυ της 15ης Ιουλίου, ο αντισμήναρχος Nihat Altıntop, ο οποίος ήταν ο διοικητής των επιχειρήσεων του αεροδρομίου στην αεροπορική βάση Akıncı, είπε ότι ξεκινώντας από τις 22:30 και μετά, είχε μιλήσει στον πράκτορα της MIT Korkut Gül και μοιράστηκε πληροφορίες μαζί του. “

Πρόσθεσε ότι εκείνη την εποχή ακόμη και οι αρχές δεν είχαν πλήρη κατανόηση των γεγονότων που εκτυλίσσονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

«Μπορείτε να περιγράψετε τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου ως απόπειρα πραξικοπήματος. Ήταν μια επιχείρηση για να εξαπατηθεί το τουρκικό έθνος», δήλωσε ο Arıkan.

Maj. Adnan Arıkan’s testimony on MIT’s involvement in the false flag coup bid

Ο Arıkan αποκάλυψε επίσης ότι μια ομάδα πρακτόρων της MIT επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Akıncı τον Μάιο του 2016, δύο μήνες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος, χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη ως άνευ προηγουμένου στοχεύοντας στον εντοπισμό της βάσης για την εκδήλωση του ψευδοπραξικοπήματος. Η διοίκηση της βάσης απέρριψε αρχικά το αίτημα της MIT να επισκεφθεί τη βάση, εξηγώντας ότι η βάση ήταν απασχολημένη με περίπου 100 πιλότους που έκαναν εξάσκηση εκείνη τη στιγμή. Οι πράκτορες της MIT θα μπορούσαν να είχαν επισκεφτεί άλλες αεροπορικές βάσεις που ήταν λιγότερο απασχολημένες στην Άγκυρα ή σε άλλες πόλεις, αλλά η επιμονή της MIT να επισκεφτεί το Akıncı ήταν αρκετά παράξενη, είπε ο Arıkan.

Στο τέλος ο Διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας Πτέραρχος Abidin Ünal, στενός έμπιστος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο συναντήθηκε κρυφά έξω από το διοικητικό κέντρο αρκετές φορές, επέτρεψε την επίσκεψη, παρακάμπτοντας τη διοίκηση της βάσης. Η MIT έστειλε μια ομάδα 70 πρακτόρων για να ερευνήσει τη βάση.

«Σε τι ωφελήθηκε επιχειρησιακά μια τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία από αυτήν την επίσκεψη; Ποια ήταν τα καθήκοντα των ατόμων αυτής της αντιπροσωπείας και ποιες ήταν οι δραστηριότητές τους στις 15 Ιουλίου 2016;», ρώτησε ο Arıkan.

«Η αντιπροσωπεία της MIT περιόδευσε σχεδόν σε όλα τα μέρη της βάσης, συμπεριλαμβανομένου του πύργου ελέγχου πτήσεων και των τοποθεσιών όπου αναπτύχθηκαν οι 141, 142 και 143οι μοίρες, τα υπόστεγα συντήρησης και τις αποθήκες πυρομαχικών. Από στρατιωτική άποψη, αυτό ήταν πραγματικά μια αναγνώριση. Εκείνοι που καταλαβαίνουν λίγο για τον τρόπο λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών, εκείνοι που γνωρίζουν λίγο για τις αρχές του μη συμβατικού πολέμου, καταλαβαίνουν πολύ καλά τον σκοπό αυτής της δραστηριότητας», εξήγησε ο Arıkan.

Μια άλλη μαρτυρία που αποκαλύπτει τη συνωμοσία της MIT με σκοπό να πλαισιώσει τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου ως προσφορά στην εκδήλωση του πραξικοπήματος προήλθε από τον συνταγματάρχη Bilal Akyüz,  της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων, ο οποίος είπε στο δικαστήριο πώς ένας πράκτορας της MIT ζήτησε από τον Altıntop να διαγράψει το αρχείο από το τηλέφωνό του μετά τη συνομιλία των δύο. 

«Ο κύριος [αναφερόμενος στον Altıntop] είπε ότι ένας φίλος του στην MIT, ο Korkut Gül, του ζήτησε να διαγράψει τον αριθμό του και να μην αναφέρει ποτέ το όνομα του [πράκτορα της MIT]. Ωστόσο, όταν πιέστηκε [κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του] έπρεπε να τον ονομάσει γιατί δεν μπορούσε να το εξηγήσει διαφορετικά», δήλωσε ο Akyüz στο 17ο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο της Άγκυρας στις 19 Απριλίου 2019 και αναρωτήθηκε γιατί ο Altıntop δεν κάλεσε τον διοικητή του στην Κοινή Διοίκησης Επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στο Εσκισεχίρ.

Staff Col. Bilal Akyüz’s testimony on MIT:

Η πιο καταδικαστική μαρτυρία σχετικά με τη συνενοχή της ΜΙΤ στο πραξικόπημα παραδόθηκε στο δικαστήριο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017 από τον αντισμήναρχο Hakan Karakuş, ο οποίος είπε:

«Ενεργώντας σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε από τον Korkut Gül [ο πράκτορας της MIT], ο Altıntop έδωσε εντολή στην ομάδα του να αφήσει τα πάντα να ακολουθήσουν την πορεία τους (σ.τ.μ. με βάση το σχεδιασμό των υποτιθέμενων πραξικοπηματιών) και είπε στο προσωπικό του:« Μην ανησυχείτε, εγγυώμαι εγώ για σας, δεν πρόκειται να σας συμβεί τίποτα, απλά αφήστε τα πάντα να προχωρήσουν », είπε ο Karakuş, που ήταν μαζί του στον πύργο ελέγχου του αεροδορμίου Ακιντζί. “Όπως πάντα, ήταν ο υπεύθυνος στον πύργο, έλεγχε την προσέγγιση στο αεροδρόμιο [του κάθε αεροσκάφους] εκείνο το βράδυ, καθοδηγώντας τα αεροπλάνα να προσγειωθούν και να απογειωθούν, και να συνεχίσουν τις αποστολές πτήσης τους”, πρόσθεσε.

Ο Altıntop, αξιωματικός της εναέριας κυκλοφορίας, ήταν υπεύθυνος για το αεροδρόμιο Akıncı, φέρεται να είναι το κέντρο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Διεξήγαγε τις επιχειρήσεις μαχητικών αεροσκαφών από τον πύργοελέγχου της αεροπορικής βάσης Ακιντζί με την ομάδα του. Ήταν υπεύθυνος για όλα τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που απογειώθηκαν και προσγειώθηκαν στη βάση, δήλωσε ο Karakuş.

Ωστόσο, ποτέ δεν κατηγορήθηκε για τα γεγονότα της 15ης Ιουλίου, αλλά καταγράφηκε ως μάρτυρας του οποίου η μαρτυρία βοήθησε την κυβέρνηση να καθαρίσει και να φυλακίσει δεκάδες αξιωματικούς.

Στη δική του μαρτυρία ο Altıntop παραδέχτηκε ότι είχε επικοινωνήσει με τον πράκτορα της MIT στις 22:30 το βράδυ της 15ης Ιουλίου, παρακάμπτοντας την ιεραρχία της διοίκησης και αποφάσισε να μην ενημερώσει τους διοικητές του για τη δραστηριότητα στη βάση. Είπε ότι ενημέρωσε τον πράκτορα σχετικά με τις εξελίξεις στη βάση, υποδηλώνοντας ότι οι δύο είχαν μιλήσει νωρίτερα. Η δεύτερη κλήση πραγματοποιήθηκε στις 23:10, πριν από την άφιξη του Karakuş στον πύργο.

Lt. Col.Hakan Karakuş’s testimony on MIT’s involvement in the coup events:

Screenshots of the phone call history from the mobile used by Lt. Col. Nihat Altıntop, who coordinated the flights from the tower by communicating with a MIT agent:

Τα F-16 που απογειώθηκαν πρώτα από τη βάση επέστρεψαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκπλήσσοντας τον Karakuş, ο οποίος είπε ότι μια αντιτρομοκρατική αεροπορική επιχείρηση (σ.τ.μ. για την οποία υποτίθεται ότι είχαν απογεωθεί) διαρκεί συνήθως περίπου τέσσερις ώρες με ανεφοδιασμό στον αέρα. Σκέφτηκε ότι η αποστολή είχε ακυρωθεί ή ότι δεν υπήρχαν αεροπλάνα ανεφοδιασμού στον αέρα. Περίπου εκείνη την στιγμή, η τουρκική τηλεόραση άρχισε να μεταδίδει βίντεο από μια γέφυρα στην Κωνσταντινούπολη όπου μια ομάδα στρατιωτών έκοψε την κίνηση στο δρόμο. Ο Karakuş υπενθύμισε ότι η ένταση και το άγχος αυξάνονταν στον πύργο, με έναν αξιωματικό που δεν αντιδρούσε σε όλα αυτά να διαμαρτύρεται και να λέει ότι θέλει να παραιτηθεί.

«Ήμουν έκπληκτος όταν ο Altıntop άρχισε να φωνάζει και να διατάζει όλους να επικεντρωθούν στις δουλειές τους και να συνεχίσουν σαν να μην είχε συμβεί τίποτα», είπε.

Στο δικαστήριο ο Karakuş αποκάλυψε επίσης το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Altıntop στο μπαλκόνι του πύργου. «Ήμουν συγκλονισμένος που τον άκουσα να λέει ότι περίμενε αυτά τα γεγονότα, όντας συντονισμένος με έναν πράκτορα της MIT, τον οποίο ανέφερε ως φίλο του, ενεργώντας σύμφωνα με τις εντολές του”, υπενθύμισε ο Karakuş. Ο Altıntop είπε επίσης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ότι θα γινόταν επιχείρηση στη βάση το πρωί και ότι πολλοί θα σκοτώνονταν ή θα τιμωρούνταν. Απειλούσε τον Karakuş με τρομακτικές συνέπειες εάν δεν συνεργαζόταν μαζί του.

Απαντώντας σε ισχυρισμούς ότι συνεργάστηκε με την MIT, ο Altıntop ισχυρίστηκε στο δικαστήριο στις 26 Σεπτεμβρίου 2018 ότι αυτός και ο πράκτορας της MIT γνώριζαν ο ένας τον άλλον μέσω των συζύγων τους για 15 χρόνια. Προσπάθησε να εξηγήσει γιατί είχε καλέσει αμέσως μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος τον φίλο του στην MIT και όχι τους προϊσταμένους του στην ιεραρχία της διοίκησης. Προσπάθησε επίσης να το δικαιολογήσει ισχυριζόμενος ότι η συμπεριφορά του ήταν παρόμοια με έναν πολίτη που έκανε μια κλήση στη γραμμή έκτακτης ανάγκης 155. Η υπεράσπιση ρώτησε επίσης τον Altıntop γιατί δεν κάλεσε το εισαγγελέα, την αστυνομία ή τη χωροφυλακή και επέλεξε να καλέσει την MIT. Ο Altıntop απάντησε ότι δεν σκέφτηκε να τους καλέσει.

Nihat Altıntop denied placing an early call to a MIT agent before the coup events took place although the screenshots from his phone showed the placing of such a call: 

In his second statement, Lt. Col. Nihat Altıntop admitted that MIT asked him to delete the records of phone conversations from his phone

Πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία προέκυψαν κατά τη διάρκεια των πρακτικών πραξικοπήματος που έδειξαν πώς η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών εμπλέκεται στην ενορχήστρωση των γεγονότων της 15ης Ιουλίου ως κινητήρια δύναμη που δρούσε υπό εντολές του Προέδρου Ερντογάν, προκειμένου η ισλαμική κυβέρνηση να ξεκινήσει μια μαζική εκκαθάριση του τουρκικού στρατού. Ούτε ο αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών Hakan Fidan, ο οποίος αρνήθηκε οποιαδήποτε προηγούμενη γνώση της απόπειρας πραξικοπήματος, ούτε ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις της υπεράσπισης να τους ζητήσει να παρευρεθούν στις ακροάσεις.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ανωτάτων αξιωματικών των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, των στρατηγών, των πτεράρχων και των ναυάρχων είτε αποστρατεύθηκαν είτε φυλακίστηκαν με αμφίβολες κατηγορίες χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, και οι κενές θέσεις συμπληρώθηκαν από ισλαμιστές, εθνικιστές και νεοεθνικιστές.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: nordicmonitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube