Weather Icon

Πώς πέτυχε η Τουρκία «θετική ατζέντα» στη Σύνοδο Κορυφής

Πώς πέτυχε η Τουρκία «θετική ατζέντα» στη Σύνοδο Κορυφής

Τα 4 δωράκια που πήρε ο Ερντογάν από την ΕΕ. Τα «ψιλά γράμματα» των αποφάσεων της Συνόδου και οι κίνδυνοι για την Ελλάδα. Η κίνηση Μπάιντεν στη Σύνοδο και οι διαρροές για τις πιέσεις των ΗΠΑ. Όλο το παρασκήνιο.

Με συγκεκριμένα μέτρα και υποσχέσεις κατάφερε να φύγει η Τουρκία από τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής. Παραδόξως, όμως, όλες οι πλευρές, Ελλάδα, Κύπρος και Τουρκία, εμφανίστηκαν ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα. Πρωτόγνωρη κατάσταση, εάν λάβει κανείς υπόψη τι γίνεται στην πραγματικότητα.

Πώς το εξηγούν Ευρωπαίοι διπλωμάτες; Με το γεγονός ότι το ανακοινωθέν είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο, που διαβάζεται θετικά από όλες τις πλευρές. Ελλάδα και Κύπρος είναι ικανοποιημένες για το ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου είναι το πλαίσιο μέχρι τη Σύνοδο του Ιουνίου, όταν θα επανεξεταστεί το θέμα.
Από την άλλη, η Άγκυρα πανηγυρίζει -σιωπηλώς- για το ότι η ΕΕ έγραψε στα συμπεράσματα μια σειρά από προτάσεις και «δωράκια» προς την Τουρκία. Κοινώς, κατάρτησε την πρώτη «θετική ατζέντα».

Μέχρι τώρα είχαμε την προθυμία από πλευράς ΕΕ, τώρα έχουμε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μάλιστα οι λέξεις «sanctions» (κυρώσεις) που είχαν μετατραπεί σε «restrictive measures» (περιοριστικά μέτρα) στην προηγούμενη Σύνοδο, τώρα «χαλάρωσαν» ακόμη περισσότερο και έγιναν «instruments» (όργανα) και options (επιλογές).

Η όλη λεκτική τοποθέτηση στα συμπεράσματα φαίνεται ξεκάθαρα ότι γράφτηκε ώστε να μην ενοχληθεί η Τουρκία.

Η πίεση Μέρκελ για πιο άμεσα «δωράκια»

Διασταυρωμένες πηγές του Euro2day.gr ανέφεραν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος πίεσε ασφυκτικά για άμεση έμπρακτη κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία. Αυτό δεν πέρασε -κατά το ήμισυ-, μετά τη σθεναρή αντίδραση της Αυστρίας και της Ολλανδίας.

Από τη μία, δεν δόθηκε άμεση εντολή για αποδέσμευση κονδυλίων στην Τουρκία για το μεταναστευτικό, από την άλλη, δεν προχώρησε η (αστεία για κάποιους) επιβολή κυρώσεων εναντίον δύο αξιωματούχων του τουρκικού TPAO που είχε προταθεί στη Σύνοδο του Φεβρουαρίου. Αυτό θεωρείτο από την ελληνική πλευρά ως ένα μικρό βήμα έμπρακτης στήριξης της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο καθώς αφορούσε μόνο δύο άτομα.

Ούτε αυτό όμως έγινε.

Η κα Μέρκελ πιέζεται να στηρίξει την τουρκική οικονομία που αντιμετωπίζει κίνδυνο άμεσης κατάρρευσης, γιατί αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στη γερμανική οικονομία, μας είπαν οι πηγές. Εάν λάβουμε υπόψη αυτή την παράμετρο, τότε κάποιος μπορεί να συμπεραίνει ότι ούτε τον Ιούνιο θα μπορέσει η Γερμανία να είναι αμερόληπτη. Το έχει δείξει άλλωστε τον τελευταίο ένα χρόνο, παρεμβαίνοντας υπέρ της Άγκυρας, ώστε να μην υπάρξει ενιαία και σκληρή στάση στην ΕΕ απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Τα δωράκια για τον Ερντογάν

Στα συμπεράσματα της Συνόδου, τα οποία υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση, γίνεται σαφής λόγος για:

1. Εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας. Αυτό που ζητούσε ο Ερντογάν. Με τη λέξη «εκσυγχρονισμός» δεν δίνονται οι απαραίτητες διευκρινίσεις, με αποτέλεσμα να μένει χώρος για να περάσουν οι αξιώσεις της Τουρκίας. «Οσον αφορά την οικονομική συνεργασία, καλούμε την Επιτροπή να εντείνει τις συνομιλίες με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων δυσκολιών στην εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης, εξασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη, και καλούμε παράλληλα το Συμβούλιο να επεξεργαστεί εντολή για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης», λέει το κείμενο.

2. Πέρασε η γραμμή Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει ως το «μάτι» της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι ανάλογο που έπραττε δεκαετίες με τις ΗΠΑ. Αναφέρουν τα συμπεράσματα, «είμαστε έτοιμοι να εγκαινιάσουμε διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα».

για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube