Ινδία , Πακιστάν , Τουρκία 7 Μαρτίου 2021

«Πόκερ» Ερντογάν: Πού ρίχνει δίχτυα για στρατιωτική τεχνολογία ο «Σουλτάνος» – Τι θέλει να κερδίσει

«Πόκερ» Ερντογάν: Πού ρίχνει δίχτυα για στρατιωτική τεχνολογία ο «Σουλτάνος» – Τι θέλει να κερδίσει

Νέο παιχνίδι από την Άγκυρα παρά την απομόνωσή από παραδοσιακούς συμμάχους της. Που στρέφεται αναζητώντας πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία. Τι επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Να βάλει στο χέρι σύγχρονη στρατιωτική τεχνολογία επιδιώκει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που νιώθει πως η Τουρκία απομονώνεται συνεχώς από τους εταίρους της και σε αυτό τον τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνομιλίες με Πακιστανούς ομολόγους τους σχετικά με την ανάπτυξη και παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού με το Πακιστάν, αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, που επικαλείται πηγές και από τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία φαίνεται να επιδιώκει συμπαραγωγή πολεμικών αεροσκαφών και πυραύλων με το Πακιστάν, κάτι που θα της παρείχε πρόσβαση σε στρατιωτική τεχνολογία κινεζικής προέλευσης. Όπως αναφέρεται, οι τελευταίες συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ Τούρκων και Πακιστανών αξιωματούχων έλαβαν χώρα τον Ιανουάριο, και δεν είναι γνωστό πότε θα επαναληφθούν ή πόσο κοντά είναι σε συμφωνία.

Μια τέτοια συμφωνία θα έφερνε την Τουρκία – που είναι μέλος του ΝΑΤΟ- πιο κοντά σε κάποιες στρατιωτικές τεχνολογίες της Κίνας. Σημειώνεται πως το Πακιστάν κατασκευάζει τα μαχητικά JF-17 του σε συμπαραγωγή με την Κίνα, και λέγεται πως έχει χρησιμοποιήσει κινεζικά σχέδια για τον βαλλιστικό του πύραυλο Shaheen.

Η Τουρκία θεωρεί το Πακιστάν, που αποτελεί πυρηνική δύναμη, στρατηγικό σύμμαχο και πιθανό εταίρο στην εξέλιξη του προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνάς της, Siper, καθώς και στο πρόγραμμα για την ανάπτυξη εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους, TF-X, ανέφεραν πηγές που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας σχετικά με θέματα στρατηγικών επιδιώξεων. Ωστόσο δεν διευκρίνισαν εάν οι συνομιλίες αυτές έχουν φτάσει σε σημείο να ζητηθεί η άδεια του Πεκίνου για τον διαμοιρασμό κινεζικής αμυντικής τεχνολογίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει αναφερθεί σε «πολύ σοβαρές δυνατότητες» συνεργασίας με το Πακιστάν σε αμυντικά προγράμματα, και κορυφαίοι αξιωματούχοι του χώρου της άμυνας είχαν συναντήσεις τους τελευταίους μήνες. Ο γραμματέας του υπουργείου Άμυνας του Πακιστάν, Μιάν Μοχάμαντ Χιλάλ Χουσαΐν, συναντήθηκε με κορυφαίους Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, και είχαν συζητήσεις για συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία τον Δεκέμβριο, όπως ανέφεραν οι εν λόγω πηγές στο Bloomberg. Ο Ακάρ συναντήθηκε επίσης με τον Πακιστανό ομόλογό του, ενώ είχε συνοδέψει τον Ερντογάν σε επίσκεψή του στο Πακιστάν πέρυσι. Οι δύο χώρες έχουν ήδη συνεργασία στον τομέα της άμυνας, που περιλαμβάνει συμπαραγωγή πολεμικών πλοίων.

Όπως τονίζει το Bloomberg, εάν η Τουρκία στρεφόταν προς την κινεζική στρατιωτική τεχνολογία, αυτό θα προκαλούσε ενδεχομένως νέες εντάσεις με τις ΗΠΑ, καθώς θα εκλαμβανόταν ως ένα νέο βήμα απομάκρυνσης της Άγκυρας από το ΝΑΤΟ, μετά και το θέμα που προέκυψε γύρω από την αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία- κάτι που οδήγησε σε κυρώσεις από την Ουάσινγκτον και εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η συμφωνία για τους S-400 ήρθε λίγα χρόνια μετά την εγκατάλειψη σχεδίων αγοράς κινεζικού πυραυλικού συστήματος λόγω πιέσεων από τις ΗΠΑ. Η Τουρκία έχει δηλώσει πρόθυμη να αγοράσει αμερικανικά συστήματα Patriot, ωστόσο η Άγκυρα έχει πει ότι η Ουάσινγκτον αρνείται να μοιραστεί τεχνολογίες του εν λόγω συστήματος. Ακόμη, η Τουρκία εμφανίζεται δυσαρεστημένη από Ευρωπαίους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, που δεν συμφωνούν να της παρέχουν κινητήρες για τα προγράμματα μαχητικού αεροσκάφους και άρματος μάχης της.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube